Botond, Mózes
EUR 389,96 Ft
USD 373,78 Ft
12 °C
29 °C

Schmidt Mária helyesli a kormány döntését

2003.02.12. 11:48
Schmidt Mária támogatja a kormány döntését, amely ingyenessé teszi a hazai múzeumok látogatását. A kormányfő kedden jelentette be, hogy egy év múlva nem kell fizetni az állami gyűjtemények megtekintéséért, így valószínűleg megszűnik a Terror Háza kimagaslóan magas belépődíja is. Schmidt szerint azonban a kormánynak vissza kell térítenie a kieső bevételeket.
A Terror Háza 3000 forintot kér a külföldi és 1000 forintot a magyar látogatóktól, ami Schmidt Mária szerint is drága.

Bevételpótlás

Bár a múzeumokat érintő tervezett változástatásokról nem kapott hivatalos értesítést, Schmidt Mária úgy véli, a kormányzatnak kötelessége pótolni az elmaradó jegybevételeket, ha ingyenessé válik a múzeumi belépő. A Terror Háza igazgatónője szerint az általa vezetett intézmény is a döntés hatálya alá esik, miután állami múzeumként szerepel a nyilvántartásban. Ennek ellenére Schmidt Mária helyesli, hogy Medgyessy Péter bejelentése szerint 2004. május elsejétől minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható. A Terror Háza Schmidt állítása szerint az idén 130 millió forintos bevételt tervez a jegyeladásokból. Mint ismeretes, az intézmény eredetileg 330 millió forintból működött volna 2003-ban, az Országgyűlés azonban Pető Iván szabad demokrata képviselő javaslatára 150 millióval megkurtította a múzeum költségvetését. A döntést követően kialakult jobboldali tiltakozásra és Medgyessy Péter személyes fellépésére 100 milliót a kormány külön döntéssel január elején visszaadott az intézmény működtetésére.

A miniszter nem megy el

A Terror Háza ügyében ma sem hallgathatja meg a parlament társadalmi szervezetek bizottsága fideszes vezetésű ellenőrző albizottsága Görgey Gábor kultuszminisztert. Görgey szerint a testületnek nincs hatásköre az intézményt működtető közalapítvány ügyében eljárni, azért az egy hete a múzeumba összehívott ülésre sem ment el, ahol a házat működtető közalapítvány kuratóriumának átalakításáról kérdezték volna. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma most a jogi osztály vezetőjét és egy múzeumi szakértőt küld maga helyett. Az MDF az előző, határozatképtelen bizottsági ülésen bejelentette: lakmuszpapírként kezelik a múzeum ügyét, a Fidesz pedig a tavalyihoz hasonlóan tömegrendezvényt szervez a Terror Háza elé. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 23-án Orbán Viktor lesz a megmozdulás főszónoka.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek