Levelet írt Toller gondnokságának kezdeményezője

2008.01.10. 17:37
A bama.hu oldalnak írt levelében jelentkezett az a pécsi magánszemély, aki a napokban kezdeményezte Toller László egykori polgármester gondnokság alá helyezését. A kezdeményező családja nyugalmára hivatkozva továbbra sem vállalja nyilvánosan nevét, s mint írja azért lépett, mert mint állampolgárt zavarja, hogy Toller autóbalesete óta nem tudja ellátni képviselői feladatait.

Jelentkezett a Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását kérő állampolgár, aki lépését a bama.hu internetes oldalnak írt, szintén névtelen levelében indokolta meg csütörtökön.

"Szeretném tudomására hozni az ügyben érintetteknek, hogy az eljárás kezdeményezését nem rosszindulat vagy politikai cél motiválta, egyszerűen én is Toller László úr választókörzetének lakója vagyok, melynek képviseleti feladatait egészségügyi állapota miatt ellátni képtelen" - írta a magát "Pécs jogállamiságban bízó polgárának" nevező ismeretlen.

Hangsúlyozta: "a kialakult szerencsétlen helyzetet magánszemélyként a jognak csak ezzel az eszközével lehet orvosolni, mivel az Országgyűlés, a delegáló párt, illetve az ellenzék részéről nyilvánvaló okokból nem mutatkozott erre szándék." Kitért rá, azért fordult a nyilvánossághoz, mert jelentős visszhangot váltott ki a gyámhatósághoz névtelenül írt levele, és a "helytelen feltételezéseket megelőzve" szeretné tisztázni kezdeményezése részleteit.

Anonimitásával kapcsolatban azt közölte: "azoktól, akik sajnálatukat, értetlenségüket vagy felháborodásukat fejezték ki a kezdeményezés névtelensége miatt, ezúton kérek megértést, hiszen magánemberként az ügy kényességét tekintve mérlegelnem kellett, ezért a környezetem és családom nyugalma érdekében a névtelenség mellett döntöttem, amit a jövőben is meg kívánok őrizni".

Az ismeretlen megjegyezte, hogy eleinte nem bízott abban, hogy kezdeményezése eredménnyel jár. "Szeretném reményteli érzéseimet szavakba önteni, miszerint a 2007. november 16-án feladott levelem elérte célját, és megindult az eljárás az ügy rendezésére. Azt gondoltam, az e-mail a gyámhivatal számítógépének lomtárában elsüllyesztve fogja végezni, álmomban sem reméltem, hogy megindul a levél céljaként kitűzött eljárás. A jogállamiságba vetett durván megtépázott hitem ezzel kicsit erőre kapott..." - írta.

A kezdeményező azzal igazolta magát, hogy elküldte a pécsi gyámhivatalnak írt levele szövegét. A bama.hu információi szerint a két írás egyezik. Pécs főjegyzője szerdán közölte az MTI-vel: kezdeményezték a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista parlamenti képviselő cselekvőképtelenné nyilvánítását a közelmúltban. A baranyai megyeszékhely volt polgármesterét érintő eljárást egy névtelen levélíró kérte a gyámhivataltól - mondta akkor Papp Judit.

Hozzátette: a pécsi önkormányzat elfogultságot jelentett az ügyben, ezért a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására. Kilián Orsolya, Szekszárd jegyzője megerősítette a hírt. Beszámolt arról, hogy az illetékes ügyintéző megkezdte a konkrét eset vizsgálatát, felderíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az eljárás lefolytatásához, majd az ügyet átadják a bíróságnak. A jegyző nem tudta meghatározni, mindez mennyi időt vesz igénybe, ez ugyanis esetenként eltérő lehet.

A pécsi gyámhivatal munkatársa általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást. Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet - tette hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy a gondnokság alá helyezés Toller László esetében azt jelenti-e, hogy elveszítheti parlamenti mandátumát, igennel felelt. A szocialista politikus felesége, Toller Tünde az eljárás hírére reagálva azt közölte, hogy arról őt hivatalosan még senki sem értesítette. Furcsállja ugyanakkor, hogy a bejelentő nem vállalta a nevét, nem fedte fel kilétét.

Toller László 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. Szőke János később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

A személygépkocsi vezetőjét halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják, ügyét a Szekszárdi Városi Bíróság tárgyalja. Toller László balesetével összefüggésben tavaly az MSZP és a Fidesz is kinyilvánította szándékát, hogy pontosítaná az országgyűlési képviselők jogállásának kérdését, azt azonban nem tudni, erre mikor kerülhet sor.

A két nagy párt közös szándékára és megegyezésére azért van szükség, mert a vonatkozó törvényeket csak kétharmados támogatással lehet módosítani. Korábban a Fidesz pécsi szervezete azt kérte Szili Katalin házelnöktől, indítson eljárást Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

A Fidesz emlékeztetett arra, hogy bár Toller 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint havonta átutalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést. A jelenlegi szabályok szerint ilyen esetekben egy országgyűlési képviselő akkor veszíti el mandátumát, ha meghal, vagy ha cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezik  • Hírek
  • Bankszámla