Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány hozzájárul múltja vizsgálatához

2005.02.01. 18:01
Gyurcsány Ferenc hozzájárult ahhoz, hogy ha a Történeti Levéltárban a személyére vonatkozó adatok találhatók, azok nyilvánossá váljanak.

A miniszterelnök írásban adta hozzájárulását ahhoz, hogy ha a Történeti Levéltárban bármilyen, személyére vonatkozó adat található, azok teljes nyilvánossága biztosított legyen - közölte a kormányszóvivői iroda kedden. "A nyilvánosság biztosítása érdekében a kormányfő elküldte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának azt a formanyomtatványt, amellyel a 2003. évi III. törvény alapján elismeri közszereplő minőségét" - tartalmazza a közlemény.

Kuncze: meg kell fontolni az alkotmány módosítását

"Meg kell fontolni az alkotmány módosítását, ha ez az ára az ügynökök megismerését célzó "eredeti rendszerváltó szándék" teljesülésének" - jelentette ki a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, miután kedden megbeszélést folytatott Hiller István szocialista pártelnökkel.

"Valószínű, hogy a személyes adatok védelme védi azokat, akik nem közszereplőként ügynökök voltak, miközben láttuk az elmúlt 15 évben, hogy senki nem védte azoknak a személyiségi jogait, akik meg az áldozatok voltak, mert megfigyelték őket" - mondta Kuncze Gábor.

A Fidesz saját ügynöktörvény-tervezetet terjesztett elő

A Fidesz módosítaná az Alkotmányt, melyben eltiltanák a közhivatal viselésétől azokat, akik szabad akaratukból működtek együtt a kommunista állambiztonsággal. A javaslat a jövőben létrejövő közhatalmi megbízásokra és tisztségekre vonatkozik, hiszen nem lehet visszamenőleges hatállyal ilyen törvényt alkotni.

A szabad demokrata pártelnök szerint a Fidesz alkotmánymódosítással kapcsolatos felvetése "meglehetősen elkésett javaslat". Hiller István, az MSZP elnöke kérdésre válaszolva úgy értékelte a Fidesz javaslatát, hogy az reagálás a szocialisták ügynöktörvényére.

Demeter szerint a Fidesz javaslata alkotmányos

"Az ügynöktörvény kapcsán a Fidesz által az Országgyűléshez benyújtott alkotmánymódosítási javaslat demokratikus, a jogállam követelményeinek teljes mértékben megfelel, ellentétben a szocialista javaslattal, amelyet korábban az adatvédelmi biztos kifogásolt" - hangsúlyozta Demeter Ervin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Az MSZP nem támogatná, hogy az alkotmány módosítása a politikai leszámolás célját szolgája - mondta Burány Sándor, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese a Fidesz javaslatáról. Burány szerint a szocialista párti vélemény értelmében a nyilvánosság a legnagyobb erő, és a közvélemény hatására egyes esetekben elgondolkodhatnak az érintettek, hogy betöltsék-e azt a szerepet, amit korábban. Mint hozzáfűzte, a szocialista párt ellenzi azt is, hogy "a politika játékszabályokat alkosson a civil életnek is, hogy hogyan működjön egy vállalat, egy művészeti kiadó, vagy egy újságszerkesztőség".

A frakcióvezető-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy az általa említett javaslatokat leszámítva majdnem mindenben egyezik a pártok véleménye az ügynöktörvényről, ezért arra számítanak, hogy a Fidesz-frakció is támogatni fogja a szocialista javaslatot, illetve - amennyiben szükséges - az alkotmány módosítását is.

Kolláth: Elvtelen versenyfutás
Elvtelen, politikai hasznot célzó versenyfutás zajlik az ügynökiratok nyilvánosságáról szóló alkotmánymódosítás ügyében - nyilatkozta Kolláth György alkotmányjogász. "Az alkotmányt felforgatni egy ilyen aktuálpolitikai kérdés miatt nem szabad és valószínűleg nem is lehet" - jelentette ki. Kolláth szerint a magyar alkotmány szerint mindenkit megillet a személyes adatok védelméhez fűződő jog. Alapvető jog lényeges tartalmát pedig törvény sem korlátozhatja.
Az alkotmányjogász úgy véli, az ügynökiratok nyilvánossága kapcsán eddig megismert alkotmánymódosítás-tervezetek eredménye az lenne, hogy ártatlan személyek magánéletéről, életvezetési, italozási, szexuális szokásairól olvashatna bárki a világhálón. Kolláth György megjegyezte azt is, hogy bár besúgónak lenni nem dicsőség, de nem is törvénysértés. Amennyiben ez mégis szankcióval járna, az azt jelentené, hogy bűn nélkül büntetne a jog.