Elza
-4 °C
4 °C

Megakadályoznák a neonácik Hősök terére tervezet tüntetését

2003.01.31. 07:49
Megakadályozná a rendőrség a Vér és Becsület Kulturális Egyesület Hősök terére tervezett demonstrációját is. A rendőrség ugyan nem tilthat be demonstrációkat, megtagadhatja azonban a közterületek használatát. Mi több, ha a demonstráció mások szabadságát és jogait sérti, köteles feloszlatni azt.
Nem kívánja engedélyezni a rendőrség a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) Hősök terére kért rendezvényét - írja a Magyar Hírlap. A sződligeti Fehér Karácsony neonáci találkozó szervezésével is meggyanúsított szervezet a Budai Várban meghiúsult demonstrációját tartotta volna meg a téren.

Akadályozták volna a forgalamat

Az egyesület február 9-re tervezett demonstrációját amiatt utasította el a rendőrség, mert a szervezők az Andrássy úton terveztek végigvonulni. Ez a hatóság értékelése szerint akadályozta volna a forgalmat. Az egyesület hétfőn módosította beadványát és lemondott a tervezett felvonulásról. A rendőrség várhatóan ennek ellenére sem ad engedélyt a rendezvényre, pénteken egyeztetnek erről a VBKE-vel.

Betiltani nem lehet, feloszlatni igen

A rendezvényre mintegy 200-600 résztvevőt várnak - mondta el a Magyar Hírlapnak Domokos Endre János, a szervezet szóvivője. A VBKE tartva az újabb elutasítástól még nem tájékoztatta a tervezett demonstrációról külföldi szimpatizánsait. "A jelenlegi törvények szerint semmilyen demonstrációt nem lehet betiltani" - nyilatkozta a napilapnak Szikinger István alkotmányjogász. A rendőrség azonban megtagadhatja a közterület használatát, amennyiben pedig a rendezvény mások jogait és szabadságát sérti, köteles feloszlatni azt - tette hozzá.