Móric
14 °C
17 °C

Wermer rendületlenül hallgat

2002.11.19. 15:31
Wermer András továbbra sem nyilatkozik az Országimázs Központ és a Happy End ügyeiről. A Magyar Nemzet a hétvégén aláírás nélküli szerkesztőségi cikkben vetette fel, hogy a Fidesz egykori befolyásos háttéremberének nem kellene hallgatnia abban az ügyben, amelyben a vád "összegszerűen meghaladja Tocsik Márta sikerdíját". Orbán Viktor sajtótitkára szerint az exminiszterelnöknek semmilyen formában sem kell állást foglalnia, mert a sajtóállításokkal ellentétben Wermernek nem volt tanácsadói megbízása a kormányfő mellett.
Az Index kérdésére Wermer András, a Happy End Kft. egykori vezetője elmondta: továbbra sem kíván változtatni álláspontján, és egyetlen őt érintő ügyben sem nyilatkozik.

Kiderül, mennyit visz el

A Fidesz választási kampányának megtervezésével és számos országimázsos projekt kivitelezésével megbízott Wermerre azután terelődött a figyelem, hogy a Magyar Nemzet szombati számában azt állította, a jobboldal számára katasztrofális következményei lehetnek Wermer hallgatásának. A névtelenül megjelentetett írás a MERT 2000 Rt. megbízásával kapcsolatos rendőrségi nyomozásra utalva azt állítja: "a Fidesz kommunikációs zsenijének tartott Wermer András szerteágazó üzleti ügyeit korábban csak a politikai kommunikáció szintjén hozták összefüggésbe a lopással, mára azonban hatósági eljárások keretében is megfogalmazódott a gyanú".

A Magyar Nemzet kétségbe vonja azt is, hogy a tavaszi választási kampány tervezésével megbízott háttérember "ilyen nagyságrendű anyagi ügyek" mellett "tudott-e, akart-e összpontosítani legfontosabb feladatára: a választások megnyerésére". A cikk felteszi a kérdést: "nem tudjuk, hány szavazatot hozott az Országjáró a jobboldalnak, de hamarosan meg fogjuk tudni, mennyit visz el."

Wermer nevű tanácsadó nem volt

"Wermer Andrásnak és a Magyar Nemzet cikkében feltüntetett cégeknek egymás között kell tisztázniuk a felmerült vádakat, a volt miniszterelnököt a kérdés semmilyen formában nem érinti" - jelentette ki az Indexnek Orbán Viktor sajtótitkára. Doncsev András szerint az exkormányfő nem foglal állást az ügyben, mert azok Wermer András ügyei. Arra a felvetésre, hogy az előző ciklus idején Wermert a sajtó mindvégig Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadójaként tartotta számon, Doncsev kijelentette: "a tanácsadó hivatalos besorolás, amely például a Miniszterelnöki Hivatalban betöltött pozíciót jelzi, márpedig a MeH-ben Wermer András nevű tanácsadót nem ismertem".

Orbán egy éve még a legjobbnak tartotta Wermeréket
Az Index kérdésére, miszerint nem tartja-e szerencsétlennek, hogy ugyaz a cég - a Happy End Kft. - intézi a kormány kommunnikációját, mint amelyik a Fidesz kampányát is menedzselni fogja, Orbán Viktor azt mondta: "ez a lehető legszerencsésebb megoldás, mert ha egy országképet akar felépíteni a kormány, akkor a legjobbal kell dolgoztatnia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legjobb minősítést a sajtótól és a politikai ellenfelektől érdemelte ki a Fidesz 1998-as választási kampányát irányító cég." (Index 2001. december 28.)