Árpád
-2 °C
3 °C

Wermer rendületlenül hallgat

2002.11.19. 15:31
Wermer András továbbra sem nyilatkozik az Országimázs Központ és a Happy End ügyeiről. A Magyar Nemzet a hétvégén aláírás nélküli szerkesztőségi cikkben vetette fel, hogy a Fidesz egykori befolyásos háttéremberének nem kellene hallgatnia abban az ügyben, amelyben a vád "összegszerűen meghaladja Tocsik Márta sikerdíját". Orbán Viktor sajtótitkára szerint az exminiszterelnöknek semmilyen formában sem kell állást foglalnia, mert a sajtóállításokkal ellentétben Wermernek nem volt tanácsadói megbízása a kormányfő mellett.
Az Index kérdésére Wermer András, a Happy End Kft. egykori vezetője elmondta: továbbra sem kíván változtatni álláspontján, és egyetlen őt érintő ügyben sem nyilatkozik.

Kiderül, mennyit visz el

A Fidesz választási kampányának megtervezésével és számos országimázsos projekt kivitelezésével megbízott Wermerre azután terelődött a figyelem, hogy a Magyar Nemzet szombati számában azt állította, a jobboldal számára katasztrofális következményei lehetnek Wermer hallgatásának. A névtelenül megjelentetett írás a MERT 2000 Rt. megbízásával kapcsolatos rendőrségi nyomozásra utalva azt állítja: "a Fidesz kommunikációs zsenijének tartott Wermer András szerteágazó üzleti ügyeit korábban csak a politikai kommunikáció szintjén hozták összefüggésbe a lopással, mára azonban hatósági eljárások keretében is megfogalmazódott a gyanú".

A Magyar Nemzet kétségbe vonja azt is, hogy a tavaszi választási kampány tervezésével megbízott háttérember "ilyen nagyságrendű anyagi ügyek" mellett "tudott-e, akart-e összpontosítani legfontosabb feladatára: a választások megnyerésére". A cikk felteszi a kérdést: "nem tudjuk, hány szavazatot hozott az Országjáró a jobboldalnak, de hamarosan meg fogjuk tudni, mennyit visz el."

Wermer nevű tanácsadó nem volt

"Wermer Andrásnak és a Magyar Nemzet cikkében feltüntetett cégeknek egymás között kell tisztázniuk a felmerült vádakat, a volt miniszterelnököt a kérdés semmilyen formában nem érinti" - jelentette ki az Indexnek Orbán Viktor sajtótitkára. Doncsev András szerint az exkormányfő nem foglal állást az ügyben, mert azok Wermer András ügyei. Arra a felvetésre, hogy az előző ciklus idején Wermert a sajtó mindvégig Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadójaként tartotta számon, Doncsev kijelentette: "a tanácsadó hivatalos besorolás, amely például a Miniszterelnöki Hivatalban betöltött pozíciót jelzi, márpedig a MeH-ben Wermer András nevű tanácsadót nem ismertem".

Orbán egy éve még a legjobbnak tartotta Wermeréket
Az Index kérdésére, miszerint nem tartja-e szerencsétlennek, hogy ugyaz a cég - a Happy End Kft. - intézi a kormány kommunnikációját, mint amelyik a Fidesz kampányát is menedzselni fogja, Orbán Viktor azt mondta: "ez a lehető legszerencsésebb megoldás, mert ha egy országképet akar felépíteni a kormány, akkor a legjobbal kell dolgoztatnia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legjobb minősítést a sajtótól és a politikai ellenfelektől érdemelte ki a Fidesz 1998-as választási kampányát irányító cég." (Index 2001. december 28.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?