Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Még hatvan nap előzetes várhat Zuschlagra

2007.10.15. 13:14
Pár nap múlva lejár Zuschlag János előzetes letartóztatásának első harminc napja, ezért az ügyészség további hatvan napot javasol a politikus fogva tartására.

Az ügyészség indítványozta Zuschlag János előzetes letartóztatásának hatvan nappal történő meghosszabbítását, közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese hétfőn. Az ügyészség indítványáról a nyomozási bíró dönt majd, mondta Szabó Ferenc.

Zuschlag János előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról Szegeden döntenek, mert az ügyben a Kecskeméti Városi Bíróság még februárban elfogultságot jelentett be, s az ítélőtábla a Szegedi Városi Bíróságot jelölte ki eljáró hatóságként.

Az ügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a gyanúsítottat. A tervek szerint a nyomozást november 17-éig fejezi be az ügyészség.

A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítja. A gyanúsítottak közül Zuschlag János mellett személyi titkára, Lados István és Katus Ferenc, az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja is előzetes letartóztatásban van. Az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciója Zuschlag Jánost és Katus Ferencet kizárta a képviselőcsoportból.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete és önkormányzati frakciója szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciójának két tagját, a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Önkormányzati képviselői mandátumáról egyikük sem mondott le; a jogszabályok a visszahívást nem teszik lehetővé.

Szombaton a párt országos etikai bizottsága a kiskunhalasi szervezet feloszlatásáról döntött.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.