Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fordulat lehet a móri ügyben

2007.02.18. 19:34
A veszprémi postásgyilkosság pénteken elfogott gyanúsítottja után vasárnap újabb férfit vett őrizetbe a rendőrség, a kihallgatások vasárnap éjszaka is tartottak. Ha mégis ők voltak a móri mészárosok, a magyar bíróság újkori történetének legnagyobb tévedésére derülhet fény. A 2002-es ügyben ugyanis Kaiser Edét jogerősen ítélték el életfogytiglanra, védője szerint perújítás lehetséges.

A HavariaPress értesülése szerint vasárnap a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) munkatársai egy másik, a móri mészárlással gyanúsítható férfit fogtak el másfél nappal az után, hogy péntek este elkapták a veszprémi postásgyilkosság gyanúsítottját, aki állítólag beismerte, hogy részt vett a 2002 május 9-ei 8 áldozatot követelő vérengzésben.


A postásgyilkos fegyvere és fantomszobra (Fotó: NNI)

Az NNI egyelőre nem kommentálta a HavariaPress értesüléseit, Horváczy Emese szóvivő hétfőre ígért tájékoztatást az ügyben.

A hírügynökség szerint újraindult a nyomozás a móri mészárlás már-már lezártnak hitt ügyében, ami eddig egymilliárd forintnyi közpénzt emésztett fel.

A pénteken késő este elfogott férfi nemcsak azt vallotta be, hogy 2003 és 2005 között hat postást rabolt ki, egyiküket pedig megölte, hanem beismerte, hogy részt vett a 2002-es móri vérengzésben is, sőt egy társát is megnevezte, akit vasárnap kora reggel kaptak el.

A tatabányai férfi állandóan változtatta külsejét, ezért volt nehéz megtalálni, a rendőröket egy gipszből készült fantomszobor segítette.

Kiglics vezette félre a rendőröket?


Kaisert elítélik 2004-ben
Fotók: Nagy Attila

Ha bebizonyosodna, hogy a móri mészárlást a veszprémi postásgyilkos és most elfogott társa követték el, a magyar igazságszolgáltatás újkori történelmének legnagyobb justizmordja áll be - fogalmaz a HavariaPress utalva arra, hogy az ügyben 2004 decemberében már életfogytiglanra ítélték Kaiser Edét.

A nyomozás akkor kerülhetett tévútra, amikor Kiglics Attila - Kaiser korábbi bűntársa - szigetszentmiklósi elfogása után azt vallotta a nyomozóknak, hogy Hajdú László szerezte a fegyvereket és Kaiser - akinek barátnője Móron élt - terveket szövögetett a lakótelepen található OTP-automatát feltöltő pénzszállító kirablására.

Kiglics továbbá vallomásában azt állította, a móri bankrablás után Kaiser és környezete igencsak megtollasodott. Az NNI tehát ezen a nyomon indult el, Kiglics vallomástételének másnapján Kasiert és Hajdút is elfogták. A bizonyítás során azonban több gyenge pontra is fény derült.

Nem egyeztek a nyomok

Az egyik móri tanú ugyan felismerni vélte Kaisert, bár csak 99-%-ban, majd a bírósági eljárásban kiderült, hogy a tanú által felismert Kaiser "nem elég magas" illetve a bankfiókban rögzített nyomok (DNS és ujjalenyomatok) közül egyik sem egyezik a vádlottól gyűjtött mintákkal.

Kiglics Attila ettől függetlenül megkapta a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, amit - ha bebizonyosodik, hogy a veszprémi férfi és társa voltak az elkövetők - vissza kell fizetnie, továbbá a Kaisernek alibit igazoló családot pedig fel kell menteni a hamis tanúzás alól, állítja a HavariaPress. Kiglics ráadásul egy másik - Kaiserrel közös - ügyben három évet kapott rablásért, az enyhe ítéletet a móri mészárlás felderítésében nyújtott segítségével érdemelte ki.

Az, hogy összefüggés lehet a móri mészárlás és a veszprémi postásgyilkosság között idén januárban merült fel először, azután, hogy tavaly novemberben fegyvereket találtak Tatabánya és Tarján között az erdőben.

A szakértők bebizonyították, hogy az egyik pisztolyt 2003. július 24-én, a veszprémi postásgyilkosság idején használták, a másikat pedig a móri bankrablásban. A nyomozók akkor még azt feltételezték, hogy bár a fegyverek ugyanazok, azokat nem ugyanaz az elkövető használta.

Kaiser ügyvédje a perújrafelvételen gondolkodik

Perújítási eljárást kell kezdeményeznie az ügyészségnek, ha a sajtóértesülések igaznak bizonyulnak, jelezte vasárnap este Kaiser Ede ügyvédje, Dezső Antal az MTV Híradójában.

Egy prekoncepció alapján nyomoztak, más vonalat, más eshetőséget nem vizsgáltak a nyomozók a móri mészrlás felderítésekor, nyilatkozta a Híradónak Kiss Attila, Hajdú László ügyvédje, aki szerint ez is hozzájárult, hogy öt év alatt nem derítették fel az ügyet.

A napokban a Népszabadság úgy értesült: a postásgyilkossággal gyanúsított férfi tatabányai lakásán megtalálták a veszprémi gyilkosságnál használt fegyvert, és több más bizonyítékot is, amelyek alátámaszthatják a gyanúsított Mórral kapcsolatos vallomását.

Kasier Edét a móri mészárlás miatt 2004 végén ítélték életfogytiglanra, a bíróság ugyanis bizonyítottnak látta részvételét. A vád szerint Kaiser várakozott a bank ajtajában, miközben Hajdú László bent végzett a nyolc emberrel. Hajdút végül 15 év fegyházbüntetésre ítélték, a gyilkosságokat nem tudták rábizonyítani, csak azt, hogy ő szerezte be, és rejtette el a fegyvereket.

Kaisert és Kiglicset 2006-ban egy másik ügyben is elítélték egy ékszerbolt kirablása miatt.