Jácint
16 °C
31 °C

Fordulat lehet a móri ügyben

2007.02.18. 19:34
A veszprémi postásgyilkosság pénteken elfogott gyanúsítottja után vasárnap újabb férfit vett őrizetbe a rendőrség, a kihallgatások vasárnap éjszaka is tartottak. Ha mégis ők voltak a móri mészárosok, a magyar bíróság újkori történetének legnagyobb tévedésére derülhet fény. A 2002-es ügyben ugyanis Kaiser Edét jogerősen ítélték el életfogytiglanra, védője szerint perújítás lehetséges.

A HavariaPress értesülése szerint vasárnap a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) munkatársai egy másik, a móri mészárlással gyanúsítható férfit fogtak el másfél nappal az után, hogy péntek este elkapták a veszprémi postásgyilkosság gyanúsítottját, aki állítólag beismerte, hogy részt vett a 2002 május 9-ei 8 áldozatot követelő vérengzésben.


A postásgyilkos fegyvere és fantomszobra (Fotó: NNI)

Az NNI egyelőre nem kommentálta a HavariaPress értesüléseit, Horváczy Emese szóvivő hétfőre ígért tájékoztatást az ügyben.

A hírügynökség szerint újraindult a nyomozás a móri mészárlás már-már lezártnak hitt ügyében, ami eddig egymilliárd forintnyi közpénzt emésztett fel.

A pénteken késő este elfogott férfi nemcsak azt vallotta be, hogy 2003 és 2005 között hat postást rabolt ki, egyiküket pedig megölte, hanem beismerte, hogy részt vett a 2002-es móri vérengzésben is, sőt egy társát is megnevezte, akit vasárnap kora reggel kaptak el.

A tatabányai férfi állandóan változtatta külsejét, ezért volt nehéz megtalálni, a rendőröket egy gipszből készült fantomszobor segítette.

Kiglics vezette félre a rendőröket?


Kaisert elítélik 2004-ben
Fotók: Nagy Attila

Ha bebizonyosodna, hogy a móri mészárlást a veszprémi postásgyilkos és most elfogott társa követték el, a magyar igazságszolgáltatás újkori történelmének legnagyobb justizmordja áll be - fogalmaz a HavariaPress utalva arra, hogy az ügyben 2004 decemberében már életfogytiglanra ítélték Kaiser Edét.

A nyomozás akkor kerülhetett tévútra, amikor Kiglics Attila - Kaiser korábbi bűntársa - szigetszentmiklósi elfogása után azt vallotta a nyomozóknak, hogy Hajdú László szerezte a fegyvereket és Kaiser - akinek barátnője Móron élt - terveket szövögetett a lakótelepen található OTP-automatát feltöltő pénzszállító kirablására.

Kiglics továbbá vallomásában azt állította, a móri bankrablás után Kaiser és környezete igencsak megtollasodott. Az NNI tehát ezen a nyomon indult el, Kiglics vallomástételének másnapján Kasiert és Hajdút is elfogták. A bizonyítás során azonban több gyenge pontra is fény derült.

Nem egyeztek a nyomok

Az egyik móri tanú ugyan felismerni vélte Kaisert, bár csak 99-%-ban, majd a bírósági eljárásban kiderült, hogy a tanú által felismert Kaiser "nem elég magas" illetve a bankfiókban rögzített nyomok (DNS és ujjalenyomatok) közül egyik sem egyezik a vádlottól gyűjtött mintákkal.

Kiglics Attila ettől függetlenül megkapta a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, amit - ha bebizonyosodik, hogy a veszprémi férfi és társa voltak az elkövetők - vissza kell fizetnie, továbbá a Kaisernek alibit igazoló családot pedig fel kell menteni a hamis tanúzás alól, állítja a HavariaPress. Kiglics ráadásul egy másik - Kaiserrel közös - ügyben három évet kapott rablásért, az enyhe ítéletet a móri mészárlás felderítésében nyújtott segítségével érdemelte ki.

Az, hogy összefüggés lehet a móri mészárlás és a veszprémi postásgyilkosság között idén januárban merült fel először, azután, hogy tavaly novemberben fegyvereket találtak Tatabánya és Tarján között az erdőben.

A szakértők bebizonyították, hogy az egyik pisztolyt 2003. július 24-én, a veszprémi postásgyilkosság idején használták, a másikat pedig a móri bankrablásban. A nyomozók akkor még azt feltételezték, hogy bár a fegyverek ugyanazok, azokat nem ugyanaz az elkövető használta.

Kaiser ügyvédje a perújrafelvételen gondolkodik

Perújítási eljárást kell kezdeményeznie az ügyészségnek, ha a sajtóértesülések igaznak bizonyulnak, jelezte vasárnap este Kaiser Ede ügyvédje, Dezső Antal az MTV Híradójában.

Egy prekoncepció alapján nyomoztak, más vonalat, más eshetőséget nem vizsgáltak a nyomozók a móri mészrlás felderítésekor, nyilatkozta a Híradónak Kiss Attila, Hajdú László ügyvédje, aki szerint ez is hozzájárult, hogy öt év alatt nem derítették fel az ügyet.

A napokban a Népszabadság úgy értesült: a postásgyilkossággal gyanúsított férfi tatabányai lakásán megtalálták a veszprémi gyilkosságnál használt fegyvert, és több más bizonyítékot is, amelyek alátámaszthatják a gyanúsított Mórral kapcsolatos vallomását.

Kasier Edét a móri mészárlás miatt 2004 végén ítélték életfogytiglanra, a bíróság ugyanis bizonyítottnak látta részvételét. A vád szerint Kaiser várakozott a bank ajtajában, miközben Hajdú László bent végzett a nyolc emberrel. Hajdút végül 15 év fegyházbüntetésre ítélték, a gyilkosságokat nem tudták rábizonyítani, csak azt, hogy ő szerezte be, és rejtette el a fegyvereket.

Kaisert és Kiglicset 2006-ban egy másik ügyben is elítélték egy ékszerbolt kirablása miatt.