Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ilyenkor az elkövető is stresszes állapotban van

2007.05.04. 17:40
A túsztárgyalók ilyen esetekben arról próbálják meggyőzni a túszejtőt, hogy ha a túszokat szabadorn ereszti, a bíróság a büntetési tétel kétharmadát is elengedi, mondja a szakértő a péntek délután Széna téri bankrablásról.

Határozottan, és jól döntött a rendőrség, amikor nagy erőkkel, a körúti villamosokat is bevonva elbarikádozta a Széna téri OTP bankfiókot és környékét, közölte az Indexszel Tarjányi Péter.

A bankfiókot péntek délután akarta kirabolni egy férfi, ám akciója közben túszokat ejtett, az épületet pedig körülzárta a rendőrség.

A rendőrségi szakértő szerint amikor kiderült, hogy az elkövetőnél katonai fegyver, egy AK-47-es van, mást nem is tehettek a rendőrök. (A gépkarabélyról szóló értesülést nem erősítették meg hivatalosan.)

A fegyver tűzereje ugyanis olyan erős, hogy a karosszériát vagy a golyóállómellényt is átviszi, ezért a bámészkodók épsége érdekében is a blokád mellett kellett dönteni, mégha ezáltal túszhelyzet alakult is ki.

A túszejtővel tárgyaló rendőrök ilyenkor arról próbálják meggyőzni az elkövetőt, hogy ha elengedi a túszokat, a bíróság a büntetési tételnek akár kétharmadát, több évnyi börtönbüntetést is elengedheti.

"Ezt az elkövetők nehezen szokták az elején megérteni, stresszes állapotban vannak" - fogalmazott Tarjányi, aki szerint van esély az ilyen helyzetek nyugodt lezárására.

A szakértő szerint a magányos elkövető feltehetően nem készült túszejtésre, csak "valamiért beleragadt" az akcióba.