Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ilyenkor az elkövető is stresszes állapotban van

2007.05.04. 17:40
A túsztárgyalók ilyen esetekben arról próbálják meggyőzni a túszejtőt, hogy ha a túszokat szabadorn ereszti, a bíróság a büntetési tétel kétharmadát is elengedi, mondja a szakértő a péntek délután Széna téri bankrablásról.

Határozottan, és jól döntött a rendőrség, amikor nagy erőkkel, a körúti villamosokat is bevonva elbarikádozta a Széna téri OTP bankfiókot és környékét, közölte az Indexszel Tarjányi Péter.

A bankfiókot péntek délután akarta kirabolni egy férfi, ám akciója közben túszokat ejtett, az épületet pedig körülzárta a rendőrség.

A rendőrségi szakértő szerint amikor kiderült, hogy az elkövetőnél katonai fegyver, egy AK-47-es van, mást nem is tehettek a rendőrök. (A gépkarabélyról szóló értesülést nem erősítették meg hivatalosan.)

A fegyver tűzereje ugyanis olyan erős, hogy a karosszériát vagy a golyóállómellényt is átviszi, ezért a bámészkodók épsége érdekében is a blokád mellett kellett dönteni, mégha ezáltal túszhelyzet alakult is ki.

A túszejtővel tárgyaló rendőrök ilyenkor arról próbálják meggyőzni az elkövetőt, hogy ha elengedi a túszokat, a bíróság a büntetési tételnek akár kétharmadát, több évnyi börtönbüntetést is elengedheti.

"Ezt az elkövetők nehezen szokták az elején megérteni, stresszes állapotban vannak" - fogalmazott Tarjányi, aki szerint van esély az ilyen helyzetek nyugodt lezárására.

A szakértő szerint a magányos elkövető feltehetően nem készült túszejtésre, csak "valamiért beleragadt" az akcióba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!