Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyonlőtték a túszejtőt

2007.05.04. 18:16
Egy fegyveres férfi ki akarta rabolni a Széna téri OTP-fiókot, egy váratlanul betoppanó rendőrjárőr azonban meghiúsította tervét. A férfi ezután túszokat ejtett, ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt. A kommandósok megrohamozták a bankot, és agyonlőtték a bankrablót. Két túsz is megsérült az akcióban.

A rendőri vezetők - Dr. Tóth Gábor, a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese, Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese és Lantos István ezredes, a REBISZ (Rendőrségi Biztonsági Szolgálat) terrorelhárítás parancsnoka - szerint "sikeres rendőri művelet zajlott az OTP Bank Széna téri fiókjánál" péntek délután. A bankrablásról 15 óra 20 körül érkezett bejelentés az I. kerületi rendőrkapitányságra, miután valaki felhívta a hozzátartozóját, hogy bent rekedt a Széna téri OTP-fiókban, ahol éppen bankrablás zajlik. A rokon hívta fel ezután a rendőrséget.

Nem volt profi

"Több jel is arra utal, hogy nem volt profi a Széna téri túszejtő" - nyilatkozta az MTI-nek Münnich Iván kriminálpszichológus. A szakértő szerint ha az elkövető profi lett volna, gondoskodott volna menekülési útvonalról. A bankrablást pedig biztos nem egy, a Széna térhez hasonlóan forgalmas helyen követte volna el. Az is felkészületlenségének a jele, hogy a rablást egyedül követte el.

A bankrabló 15 óra 20-kor lépett be a Széna téri OTP-be, a biztonsági őrhöz lépett, és felszólította, hogy adja át fegyverét. Mivel ezt az őr megtagadta, a rabló a feje mellett a falba lőtt. Erre az őr átadta a pisztolyát. A rablónál nem AK-47 gépkarabély volt - ahogyan arról néhány hírforrás beszámolt -, hanem egy Parabellum pisztoly.


Az ügyfeleket elengedte

A pénzintézet alkalmazottainak ezután a rabló azt parancsolta, hogy adják oda a bevételt. Ám erre már nem kerülhetett sor, mert 15 óra 23 perckor két I. kerületi járőr lépett a bankfiókba. A járőrök fellépésükkel azt érték el, hogy az ügyfelek nagy része ki tudott menekülni az ajtón, a bent lévők másik része pedig egy irodahelyiségbe menekült, ahová bezárták magukat. Így az elkövető három emberrel - a biztonsági őrrel és két banki alkalmazottal - maradt egy légtérben. Akciója közben a biztonsági őrt végig maga mellett tartotta, és fegyverrel fenyegette, három alkalommal pedig belelőtt a mennyezetbe. A bankrabló attól lett ideges, hogy a banki alkalmazottak az időzár miatt nem adták neki oda a követelt pénzt.


Helyszíni felvételeik (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A túszejtő ötmilliót és szabad eltávozást követelt. Időközben megérkeztek a terrorelhárítóegység tagjai. Mint azt az NNI igazgató-helyettese elmondta, a férfi ötmillió forintos követelése és fegyverrel való fenyegetése már terrorcselekménynek minősült, ezért vette át a Nemzeti Nyomozó Iroda az akció vezetését. A kommandósok két oldalról sorakoztak fel a bankfiók bejáratánál, illetve hátulról is megközelítették a fiókot.

A kommandósokkal együtt érkeztek a túsztárgyalók is. Egy rendőrtiszt és egy pszichológus alkotta a tárgyalócsapatot, ők beszéltek többször is a bankfiók nyitott ajtaján keresztül a fegyveres férfivel. A pszichológus arra a következtetésre jutott, hogy a túszejtő nem fogja magát feladni. A tárgyalás alatt többször is rászegezte például az élesre töltött pisztolyát a rendőrtisztre, és közben tovább fenyegetőzött.

Amikor a rendőrök látták, hogy a férfit nem lehet lebeszélni, úgy döntöttek, bevetik a kommandósokat. A terrorelhárító egység feltehetően fénygránátokat vetett be ekkor, de a rendőri vezetők csak annyit ismertek el, hogy "elterelő technikát alkalmaztak". Ezután behatoltak a bankfiókba, és ott kivárták azt a pillanatot, amikor az elkövető fegyvere nem a túszok felé irányult. E pillanatban rohamoztak. Két lövést adtak le. Az alakulat egységének első embere lőtt, de az elkövető ekkor még nem vált harcképtelenné, rálőtt a biztonsági őrre, aki a kezén könnyebben megsérült. Ekkor a kommandós még négy golyót eresztett a túszejtőbe, aki meghalt. Az egyik golyó áthatolhatott a testén, és ez megsebezte az egyik női alkalmazottat.

A sérülteket a Szent János Kórház traumatológiai osztályára szállították.

Sem eret, sem csontot nem értek a lövések - mondták a rendőrök, bár a megsebesült nő nyolc napon túl gyógyul, ezért súlyosnak minősíthető a sérülése. Egyik alkalmazott sincs életveszélyben, a biztonsági őr sérülése pedig egyáltalán nem súlyos.

Az elkövetőről annyit árultak a rendőrök, hogy 40 éves, büntetlen előéletű, de egy súlyos bűncselekmény miatt folyt ellene az eljárás. Minthogy még jogerős ítélet abban az ügyben nem született, és a házkutatások is tartanak, az elkövető személyazonosságáról nem közöltek további adatokat.

Miután a rendőrök is lőttek, hivatalból és szokás szerint belső vizsgálat indult a rendőrségnél arról, hogy jogos volt-e a fegyverhasználat.