Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Gyilkosságban is bűnösnek találták Dutroux-t

2004.06.17. 11:57
Emberrablás és nemi erőszak, valamint gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek az 'évszázad perében' egy belga bíróság a belga pedofilt, Marc Dutroux-t, aki 1994 és 1996 között egy gyerekrablóhálózat fejeként hat kislányt rabolt el, tartott fogva, majd négyet megölt közülük. Ítélet még nem született a perben.
Négy rendbeli gyilkosságban is bűnösnek találták Marc Dutroux-t, 'Belgium leggyűlöltebb emberét' Arlon város bíróságán. A férfi egy emberrabló hálózat vezetéséért, hat kislány elrablásáért, fogva tartásukért, és négyük megöléséért tehető felelőssé. Az ítéletet, vélhetően még csütörtökön, a bíróság és az esküdtszék együtt hozza meg.

Márciusban kezdődött a per

Marc Dutroux
fotó: EPA
Idén, március 1-én, hat évvel letartóztatása után kezdődött csak Marc Dutroux és további négy bűntársának pere a belgiumi Arlonban. A rendőrség csigalassúsággal lefolytatott nyomozásának eredményeképpen hat rendbeli emberrablással és kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, valamint kettős gyilkossággal, emellett három szlovák lány megerőszakolásával és egyik bűntársának megölésével vádolták meg. A per során 569 tanúvallomást hallgatott meg a bíróság.

Dutroux elismerte, hogy 1995 és 1996 között elrabolt és megerőszakolt hat kislányt, ám megölésüket mindvégig tagadta. Utolsó meghallgatásán a gyilkosságokért a felelősséget volt feleségére hárította, aki maga is részt vett a gyermekrablásokban, és a vádlottak padján ül.

Dutroux portréja

Marc Dutroux nem büntetlen előéletű, szinte egész életét a börtön árnyékában töltötte. 1956-ban született tanár szülők legidősebb gyermekeként Brüsszelben. Mivel szüleivel a kapcsolata hamar megromlott, 1971-ban elköltözött otthonról.

Először csavargott, majd homoszexuális prostituáltként kereste kenyerét. Húszévesen vette el első feleségét, aki két gyermeket szült neki, de a nyolcvanas évek elején Dutroux ügyei miatt, és mert verte a nőt, különváltak.

1979-ben már elítélték lopás, rablás, kábítószer-kereskedelem és autók eltulajdonítása miatt, néhány évvel később, 1986-ban pedig már a mostanihoz hasonló vádakban találták bűnösnek őt és feleségét, Michelle Martint. Mindkettőjüket emberrablásért és nemi erőszakért ültették le.

Állami támogatásból építette ki titkos pincéjét

1986-ban ugyan 13 évre ítélték az elektroműszerész végzettségű férfit és feleségét, ám 1992-ben kiengedték őket egy kormányrendelet értelmében, ami szerint a szexuális cselekményekért elítélteket "rövid pórázon", megfigyelés alatt kell a társadalomba integrálni.

Sabine Dardenne
Laetitia Delhez
fotó: EPA

Amíg börtönben volt, anyja levelet címzett a börtön igazgatójának, amiben figyelmeztette őt arra, fiánál sosem lehet tudni, milyen szörnyűségekre készül. Az anya beszámolt arról, börtönbe kerülése előtt a fia nála járt, és legnagyobb rémületére összeírta bútorait, vagyontárgyait. Az asszony leveleire nem érkezett válasz - írja a francia Liberation.

Szabadulása után nem sokkal az állami támogatásból kezdte el kiépíteni azt a pincerendszert, amelyben aztán a hat elrabolt kislányt tartotta fogva, akik közül csak ketten, az akkor 12 éves Sabine Dardenne és a 14 éves Laetitia Delhez maradtak életben.

Elkábította és megölte őket

Michel Nihoul, Michel Lelievre és Michelle Martin
Laetitia Delhez bírósági meghallgatásán elmondta, hogy az első napokat egy ágyhoz láncolva töltötte, majd Dutroux levitte abba a pincehelyiségbe, ahol akkor már több mint két hónapja raboskodott a 12 éves Sabine, a férfi másik áldozata. Delhezt a férfi háromszor erőszakolta meg, majd lejárt szavatossági idejű fogamzásgátló tablettákat kellett lenyelnie, nehogy terhes legyen.

Meggyilkolt áldozatait élve temette el házuk pincéjében. Bár a rendőrség többször járt Dutroux-nál, és tartott házkutatást, csak Laetitia Delhez elrablása után hat nappal sikerült rábukkanni a ház alatti pincére, ahol áldozatait fogva tartotta. Négy nyolc-kilenc éves áldozata holttestére a rendőrök csak akkor bukkantak rá, amikor Dutroux már börtönben volt.

A belgák többsége egyébként egy közvélemény-kutatás szerint halállal büntetné Dutroux-t. Az országban az üggyel kapcsolatban számos tüntetést tartottak, tiltakozva a rendőrség tehetetlensége miatt. Azt a bíróság is megállapította, hogy ha nagyobb körültekintéssel végeznek házkutatást a bűntetett előéletű, gyanúsítottnak tartott férfinál, meg lehetett volna menteni áldozatai egy részét.