Szilárda
0 °C
6 °C

Készül a vádirat Tasnádi adócsalási ügyében

2003.07.25. 07:03
Napokon belül benyújthatja a bíróságra V-XIII. kerületi ügyészség a négy és fél év börtönbüntetésre ítélt Tasnádi Péter ellen 248 millió froint kárértékű adócsalás miatti vádját - értesült a Magyar Nemzet.
A vállalkozót idén februárban gyanúsította meg közel negyedmilliárdos adócsalás ügyében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), majd a június elején elkészült a vádjavaslat is, amely szerint Tasnádi úgy jutott nagy értékű ingatlanhoz, hogy nem fizetett utána járulékot.

Tasnádi a II. kerületi Szemlőhegyi utcai tulajdonában álló telken a Hotex Kft. által 1999-ben épített villához jutott úgy, hogy semmiféle ellenértéket nem kellett fizetnie. Az ügylet nem szerepelt Tasnádi éves adóbevallásában.

A villa 620,9 millió bekerülési árának alapján a rendőrség 248 millió forintos személyi-jövedelemadó-befizetés elmulasztásának gyanúját állapította meg.

Tasnádi Péter, akit Tasnádi Pétert 1997. és 1999. időszakban elkövetett cselekmények miatt felbujtóként elkövetett többrendbeli önbíráskodással, súlyos testi sértéssel, zsarolással, lőfegyverrel való visszaéléssel, sikkasztással, több rendbeli adócsalással és bűnszervezet létrehozásával, irányításával vádoltak, októberben szabadul.

Októberben folytatódik Tasnádi társának, Márai Péternek a tárgyalása Kölnben, akit a német rendőrség ugyancsak járulék befizetésének elmulasztásával valamint feketemunkások közvetítésével vádol.

A gyanú szerint Márai különféle munkákra kötöt szerződést német vállalkozókkal, a munkát azonban kiszállított magyar feketemuznkások végezték.

Az ügyletben pénzmosás gyanújával Tasnádi Péter neve is szóba került, mivel a gyanú szerint a mintegy 130 millió forintos illegális jövedelmet Mátrai Tasnádi segítségével mosta tisztára.

Az ügyben az ORFK korrupcióellenes osztálya is eljárást indított, de a magyar hatóságoknak meg kell várniuk, amíg le nem zárul Mátrai kölni ügye.