no
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egyre gyakoribbak a csoportos öngyilkosságok

2011.07.04. 13:39

Vasárnap, Budaörsön találták meg annak a két lánynak a holttestét, akik egy lezárt autóban végeztek magukkal. A tizenkilenc és huszonegy éves lány feltehetően öngyilkos lett, halálukat az előzetes vizsgálatok szerint mérgezéses fulladás okozta. A lányok az autóra figyelmeztetést tettek ki: ne nyissák ki az ajtót, mert méreg van a kocsiban.

D  MI20110703005

Japánban divat

Az eset nem újkeletű; Japánban a kilencvenes évek végén jött divatba a csoportos öngyilkosság. Az áldozatok általában a húszas éveikben járó fiatalok, de akadnak köztük középkorúak, és volt már példa családi öngyilkosságra is.

Az is gyakori, hogy a részt vevők nem is ismerik egymást, csupán az interneten megtalálható öngyilkos-honlapokon jönnek össze és határozzák el, hogy közösen vetnek véget életüknek. Japánban feltűnően magas az öngyilkosok aránya: egy nemrég készült felmérés szerint a japán felnőttek csaknem ötöde már megpróbált végezni magával, így az ország nemzetközi szinten is vezeti a statisztikákat, a fiatalok körében pedig még rosszabb a helyzet az utóbbi évtizedben.

A 2000-es években a japánok már külön weblapokon írtak arról, milyen módokon lehet legkönnyebben végezni magunkkal. A legnépszerűbb módszer a szén-monoxid vagy széngáz általi halál volt, ezt vagy a lezárt autóba tett kézmelegítő készülékekkel, vagy faszenes kiskályhával érték el a halálra vágyók.

Amerikában a vegyszer

Az USA-ban csak az utóbbi 1-2 évben, szintén az interneten terjedt el az ázsiai országban addigra már népszerű autós módszer, kézmelegítők helyett viszont az amerikaiak inkább háztartási vegyszereket használtak a gázfejlesztéshez. Az ötlet szintén Japánból érkezett, ahol 2008 első felében 500 férfi, nő és gyerek végzett magával oly módon, hogy hidrogén-szulfid gázt fejlesztettek fürdősóból és vécétisztítóból. 2009-ben egy kaliforniai, majd egy georgiai párra leltek a tűzoltók autóikban.

2010-ben Észak-Karolinában és Idahóban is hasonló esetről számoltak be a lapok, aThe New York Times szerint 2011-ben már 2000 ember próbált meg végezni magával íly módon az USA-ban.

Az elkövetők egy, a neten keringő dokumentum szerint azért szeretik ezt a módszert, mert gyors, hatékony és a kívülállók számára veszélyes beavatkozni. Az áldozatok ugyanis mindig zárt helyekre - egy autóba vagy szekrénybe zárkózva - végeznek magukkal, az esetleg hozzájuk közeledőket pedig minden esetben egy kis papírra írt üzenettel figyelmeztetik, hogy ne közelítsenek, mert mérgező gáz van belül.

Így viszont az esetleg a helyszínre érkező segítőcsapatok sem tudnak gyorsan beavatkozni, mivel az ajtók kinyitása előtt érdemes evakuálni a szomszédos házakat. A dokumentált esetek nyolcvan százalékában a helyszínre érkező mentők vagy rendőrök szintén komoly sérüléseket szenvednek, mivel nincs rajtuk védőruha.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport