Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felfüggeszett fogházra ítélték az al-Kaida nevében fenyegetőző fiút

2006.03.28. 18:34
Bíróság elé állt és el is ítélték első fokon azt a tinédzser fiút, aki 2004 májusában fenyegető levelet írt a BRFK-nak, amiban azt követelte, hogy a rendőrök két bőröndben helyezzenek el 368 millió forintot a szolnoki pályaudvar nyilvános férfivécéjének utolsó fülkéjébe. Arra az esetre, ha követelését nem teljesítik, a vasútállomás felrobbantását, illetve budapesti robbantásokat ígért.

A nagy médiaérdeklődést kiváltó tárgyaláson jelen volt a vádlott és édesapja is, a védelem a jelenlévő hallgatóság láttán a nyilvánosság kizárását kérte, aminek a bíró részben helyt adott: a rövid bizonyítási eljárás zárt ajtók mögött zajlott.

A perbeszédek és az ítélet kihirdetése azonban már nyilvános volt. Az ügyész rámutatott: enyhítő körülmény, hogy a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett, az elmeorvosi és pszichológus szakértő szerint a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható állapotban volt, azonban éretlen személyisége miatt nem látta előre tette következményeit. Az ügyész kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg a vádlott bűnösségét, terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt. A terrorszervezet nevében elkövetett bűncselekmény sok ember életét és vagyonbiztonságát fenyegette, hangsúlyozta az ügyész, aki fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, adott próbaidőre felfüggesztve. Az ügyész egyúttal indítványozta, hogy a bűnügyi költségek túlnyomó részét kitevő, 1 millió 78 ezer forintos hemogenetikus szakvélemény költségének megtérítése alól mentesítse V. Dánielt.

"A kor áldozata"

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Knorr János, V. Dániel ügyvédje védőbeszédében elfogadta a vádban foglaltakat, de az enyhítő körülményeket bővebben és nyomatékosabban sorolta. Az ügyvéd szerint fontos, hogy védence vagyoni kárt nem okozott, tettét őszintén megbánta, és a bűncselekmény elkövetése óta már két év eltelt. A vádlott az elkövetés idején fiatalkorú volt, és rendszeresen járt iskolába, magatartása kifogástalan volt, társai szerették, elfogadták. Abban az időben azonban a média mindennapos híreinek hatása alá került, nem sokkal a madridi merényletek után mindenütt a terrorfenyegetettségről szóltak a híradások. A védő szerint V. Dániel tette nem keltett riadalmat, pánikot, fenyegetettséget sem a lakosságban, sem annak valamely csoportjában, a nyilvánosságra csekély hatással volt.

Levelének címzettje egy országos rendőri szerv volt, aminek munkatársai tudták hogyan kell kezelni egy ilyen dolgot, hangsúlyozta az ügyvéd.

"Meglátásom szerint fiatalkorú V. Dániel a kor áldozata" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy "filmek és videójátékok erőszakos és taktikai mintáit a mai fiatalok sokszor életszerűként, követendőként kezelik". "A vádlott egyszerűen kiváncsi volt, hogy tizenhét éves létére figyelmet kap-e az ő terve" és kíváncsi volt, hogy "mi fog történni". "Úgy akart magának sikerélményt, hogy közben nem keveredik bele, hanem tisztes távolból figyeli" a dolgokat, a rendőrök tevékenységét. Meg akarta tudni, miképp kezelik az ilyen helyzetet a magyar rendőrök. Az ügyvéd arra kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy ne szabjon ki büntetést V. Dánielre, csupán adott idejű próbára bocsátással fejezze ki rosszallását, "adjon lehetőséget az önértékelésének helyrebillentésére". V. Dániel az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy valóban megbánta tettét, és azóta teljesen másként látja ezt a dolgot.

Szívesen nézett akciófilmeket

Vaskuti András bíró a vád képviselőjének adott igazat, és bűnösnek mondta ki V. Dánilet terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettében, amiért egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban három év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottnak a bűnügyi költség tetemes részét kitevő hemogenetikus szakvélemény árát nem kell megtérítenie, azt az állam (azaz az adófizetők) viseli.

Az ítélet indoklásában a bíró kifejtette, hogy a vádlott szívesen nézett akciófilmeket, követte a világ eseményeit és szabadidejében sokat játszott számítógépes játékokkal is. Így adódott az ötlet, hogy az al-Kaida terrorszervezet nevében a rendőrséghez levelet írjon a célból, hogy kipróbálja, fel vannak-e készülve Magyarországon arra, miképp kell reagálni egy ilyen fenyegetésre. A levél szövegét számítógépén szerkesztette meg és nyomtatta ki egy példányban, majd a szövegfájlt törölte a gépről.

"Nem tárgyalunk, trükk semmi"

"Követelni 368 millió forint. Átadni: 2004. május 14. 17 óra. Hely: Szolnok, vasútállomás, férfi WC, utolsó kabin. Hozni pénz kettő rendőr bőröndök, első bőrönd 188 millió forint, második bőrönd 180 millió forint. Amikor kettő rendőr letenni bőröndök, számolni tíz és elhagyni állomás. Ha pénz nem kapni, robbanni egész állomás, következő nap Budapest sok nagy robbanás. Nem tárgyalunk, trükk semmi. Robbantások al-Kaida vállalni" - állt a tört magyarsággal megfogalmazott levélben, amit egy jászberényi postán adott fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság címére. A fenyegető küldemény 2004. május 13-án érkezett meg, a rendőrök azonnal a feladó után eredtek. A megjelölt helyen és időben, a szolnoki vasútállomáson el is fogták a vádlottat, aki miután látta, hogy a bőröndökben nem pénz, csak papír van, menekülni próbált.

A bíró hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok felismerjék: nem szabad ilyesmivel játszadozni, és bár a média hatása kétségtelen, több százezer fiatal mégsem küldözget fenyegető leveleket. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért. Azt hogy fellebbeznek-e, még nem tudni, az ügyvéd a tárgyalás után az Indexnek úgy fogalmazott, meggondolják és értékelik mi legyen a következő lépés. A vádlott jelenleg főiskolára jár, és a tét "csupán" annyi, hogy egy vagy három évig kell vigyáznia magára, ne kövessen el semmi törvénytelenséget. Ha a jelenlegi ítélet emelkedik jogerőre, akkor három évig kell pártfogói felügyelet alatt makulátlan életet élnie, és ebben az esetben nem lesz priusza.