Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hétszázezer földrengéstúlélőt fenyeget az áradás Kínában

2008.05.26. 09:26
Két héttel a hivatalos adatok szerint 62 664 emberéletet követelő földrengés után most árvizek fenyegetnek hétszázezer embert a kínai Szecsuanban. 1800 katonát vezényeltek a térségbe a gátak felrobbantására.

1800 katonát vezényelt a kínai hadsereg a szecsuani (Sichuan) Pejcsuanba (Beichuan), ahol hétszázezer embert fenyegetnek az áradások. A május 12-i, a hivatalos adatok szerint 62 664 emberéletet követelő földrengést követő földcsuszamlások miatt több tó jött létre, ezek áradása fenyegeti a túlélőket, jelentette e Bloomberg és a BBC.

A Tangcsiasan-tó áradása

A legnagyobb problémát a Tangcsiasan-tó (Tangjiashan) jelenti, három kilométernyire Pejcsuan városától. A tó vízszintje két métert emelkedett a földrengés óta - a korai áradása pánikot okozott a városban, az áradás hírére még a mentést is felfüggesztették egy időre.

Az áradásokat a folyók útját akadályozó földcsuszamlások okozzák, a hadsereget most azért irányították a térségbe, hogy irányított robbantásokkal nyissanak utat a víznek. A katonáknak gyorsan kell cselekedniük, a meteorológia előrejelzése szerint ugyanis a következő napokban sok csapadék várható, így a folyók áttörhetik gátjaikat és eláraszthatják az amúgy is romokban heverő vidéket.

A hirtelen keletkezett tavak mellett a gátak állapota is aggodalmakat okoz. A földrengést követően közel négyszáz gát sérült meg, ezek közül 69-nél áll fenn az azonnali gátszakadás lehetősége. Sok vízerőműből le is kellett ereszteni a vizet, hogy megakadályozzák a gátszakadásokat.

Bár a földrengés már eleve ötmillió épületet döntött romba Szecsuanban, az áradások így is hatalmas károkat okozhatnak, főleg az otthon nélkül maradt földrengéstúlélők életét fenyegetik.