Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyanúsan sok iskola omlott össze Kínában

2008.05.16. 08:18
Vizsgálatot rendelt el pénteken a kínai kormány, hogy kiderítsék: miért omlott össze olyan sok iskola a hét eleji földrengésben. Ha kiderül, hogy a sorozatos katasztrófákat építési problémák okozták, a felelősök szigorú büntetésre számíthatnak, mondta oktatási minisztérium illetékese.

"Eleget teszünk a közvélemény elvárásainak" - közölte Han Csin (Han Jin), az oktatási minisztérium illetékese, miután a szülők elkezdték firtatni a másodpercek alatt összedőlt, diákok és tanárok ezreit maguk alá temető épületek minőségét.

A vizsgálatra a város- és vidékfejlesztési minisztérium utasította a helyi hatóságokat. A Szecsuan (Sichuan) tartomány északi, hegyvidéki térségét megrázó földrengés idején, hétfő kora délután az osztálytermek tele voltak.

Csücsüanban (Juyuan) 900 gyereket, Mienjangban (Mianyang) 1000, Hanvangban (Hanwang) 200 gyereket temettek maguk alá a törmelékek, és feltehetően sok másikat további településeken a hétfő óta összesített becslések szerint.

Egy diákot a pusztító erejű földmozgás után 80 órával szabadítottak ki épségben a romok alól Pejcsuanban (Beichuan). Az Új Kína hírügynökség pénteki jelentése szerint a mentőegységek még mindig hallanak segélykéréseket az iskola omladékai alatt és abban reménykednek, hogy sikerül további tanulókat is megmenteni.

A hétfői földrengésben hivatalos adatok szerint 19 509 ember vesztette életét, de a kormány becslése szerint a halottak száma az 50 ezret is meghaladhatja.