Judit
2 °C
7 °C

Vastaps a közösség elleni izgatással vádolt Gede testvéreknek

2004.09.30. 15:17
Az ügyészség öt antiszemita reprint könyv miatt folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatással vásolja Gede Sándort és Ausztráliában élő testvérét Gede Tibort. A "politikai-történelmi tárgyú" könyvek és videokazetták megjelentetésével foglalkozó könyvkiadó gazdái ellen csütörtökön teltház előtt kezdődött büntetőper, a bírónak többször is rendre kellett utasítania a vádlottakkal rokonszenvező hallgatóságot.
Csütörtökön megkezdődött a Fővárosi Bíróságon Gede Sándor és Gede Tibor büntetőpere. A Fővárosi Főügyészség öt antiszemita reprint könyv megjelentetése miatt folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatással vásolja a Gede Testvérek könyvkiadót működtető testvérpárt.

Az első tárgyaláson a vádlottak mellett körülbelül hatvan szimpatizáns is megjelent, zsúfolásig megtöltve a hallgatóság számára fenntartott padsorokat. Eljött a tárgyalásra többek között Domokos Endre János, a Vér és Becsület egyesület ügyvivője, de a Gede testvéreket támogatta jelenlétével és baráti kézfogással ifjabb Hegedűs Lóránt is, aki szokásos bocskai mentéjében ülte végig a csaknem háromórás tárgyalást a déli fekvésű teremben. A volt MIÉP-es országgyűlési képviselőt egyébként 2002-ben szintén közösség elleni izgatással vádolta meg a főügyészség, ám a Fővárosi Ítélőtábla végül 2003 novemberében bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette.

Gyűlöletre uszítanak

A tárgyalás képei
A több mint húszoldalas, két éve készült vádirat szerint a Gede testvérek közösség elleni izgatással és különleges személyi adatokkal való visszaéléssel vádolhatók. A vád tárgyává tett öt antiszemita könyv a század elején jelent meg Magyarországon, és az 1994-ben alapított Gede Testvérek Bt. a kilencvenes évek végén adta ki azokat reprint kiadásban. A postai úton megrendelhető kiadványaikat és az általuk forgalmazott videokazettákat újsághirdetések útján népszerűsítették, és könyvkereskedéseken keresztül értékesítették. Az ügyészség szerint a "Magyarország elzsidósodása", "A Führer birodalma", a "Bolsevizmus és zsidóság", a "Kik árulták el 1918-ban Magyarországot" és "A zsidókérdés magyarországi irodalma" című második világháború előtt és alatt született könyvek a zsidóság elleni gyűlöletre uszítanak.

"A könyvek uszító jellege abban nyilvánul meg, hogy látszólag az értelemhez szólnak, jórészt statisztikai adatok felhasználásával, valójában azonban tartalmuk az olvasók érzelmi világára hat, erős ellenszenvet magába sűrítő heves, ellenséges érzelmeket szítva, nem egy esetben tevékenységre is sarkallva" - áll a vádiratban, ami szerint az egyik könyv ráadásul származásra, nemzeti és etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat hoz jogellenesen nyilvánosságra, ugyanis zsidó származású írók névsorát tartalmazza, külön jelezve a kikeresztelkedés előtti és utáni neveket is.

Vastaps a nemzeti elkötelezettségért

Mivel az ausztrál-magyar állampolgárságú, Ausztráliában élő Gede Tibor elsőrendű vádlott a csütörtöki tárgyaláson vette át a vádiratot, ezért csak Gede Sándor meghallgatására került sor. A Budapesten lakó hatvanéves, vaksága miatt rokkantnyugdíjas, büntetlen előéletű férfi az APEH pest megyei igazgatóságán dolgozik telefonközpontkezelőként, és emellett foglakozik a testvérével közösen alapított könyvkiadó betéti társaság ügyeivel. Bírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vádat megértette, de bűnösségét nem ismeri el. Vallomásában elmondta, hogy cégük alapvetően politikai, történelmi tárgyú könyvek kiadásával foglalkozik, olyan műveket jelentetetnek meg, "amik Magyarország politikai és gazdasági előrelépését szolgálják". Repertoárjukban őstörténettel foglalkozó könyvek és regények is megtalálhatók, tette hozzá Gede Sándor.

A kiadó sikerességéről érdeklődő bírói kérdésre a másodrendű vádlott kifejtette, hogy a Gede Testvérek Bt.-ből semmilyen jövedelmük nincs, a könyvek eladásából származó bevételeket két alkalmazottuk bérére, illetve újabb könyvek kiadásának finanszírozására fordítják. A kérdésre, hogy akkor miért végzik ezt a tevékenységet, ha nem jövedelmező, azt felelte a vádlott: "nemzeti elkötelezettségből". Erre a kijelentésre a közönség vastapsban tört ki, körülbelül egy percre belefojtva a rendreutasítással próbálkozó bíróba a szót. Amikor elült a taps, a bíró figyelmeztette a szimpatizánsokat, hogy azonnal kiürítetti a termet, ha még egyszer hasonló rendbontást tapasztal. "Hogy képzelik ezt? A magyar bíróságon?" - fakadt ki a bíró.

Többezer eladott példány

Klikk a képre!
A vallomástétel hátralévő részében elhangzott, hogy a kifogásolt könyvekből általában ezer példányt nyomtattak ki, és esetenként utánnyomásra is szükség volt. Gede Sándor elmondta, hogy a könyvek erkölcsi és szellemi mondanivalójával teljes mértékben egyetért, noha arról a testvére döntött minden esetben, hogy mely műveket adják ki. Szerinte a vádiratban koncepciózusan összeválogatott, zsidóellenességet tükröző idézetek nem objektívek, aki elolvassa a könyveket, jóval tárgyilagosabb képet kaphat. Ráadásul az általuk kiadott könyvek eredetijei mindenki számára hozzáférhetőek a Széchényi könyvtár gyűjteményéből.

A tárgyalás berekesztése után Gede Tibor és szakértők meghallgatásával folytatódik a per október végén.

A Fővárosi Bíróság ugyanezen bírói tanácsa nemrég első fokon pénzbüntetésre ítélte az szintén uszítással vádolt Mónus Áront és társait a Mein Kampf terjesztéséért, és felmentette a vádlottakat a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveivel kapcsolatban a közösség elleni izgatás bűntette alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?