Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Visszaélesített Kalasnyikovval lőhettek a rendőrpalotára

2007.02.16. 09:56
Egy korábban már hatástalanított és utóbb visszaélesített Kalasnyikov géppisztolyt keres a rendőrség a Teve utcai székház kedd hajnali megtámadásával kapcsolatban a Magyar Hírlap információi szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője nem erősítette meg az MTI-nek a pénteki lapinformációt.

A Magyar Hírlap szerint a fegyverszakértők véleménye szerint a megtalált hüvelyeken az ütőszeg által hagyott nyomok árulkodnak arról, hogy egy korábban már hatástalanított, majd utóbb visszaélesített Kalasnyikovval nyitottak tűzet a rendőrpalotára.

Gyűjtőknél kutakodhatnak

"A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik nyomozócsoportja ennek megfelelően az elkövetkezendő hetekben igyekszik minél több adatot szerezni a gyűjtők és a kereskedők köréből. Ellenőrzik az ilyen típusú fegyverek értékesítését. Azt feltételezik, hogy a géppisztoly az elmúlt hónapokban kerülhetett új tulajdonosához" - olvasható a pénteki Magyar Hírlapban.

A lap szerint a szakemberek a helyszínen talált töltényhüvelyken ujjnyomokat, illetve DNS-minták vételére alkalmas testnedvmaradványokat keresnek. "Továbbra sem tudunk a fegyverrel kapcsolatban addig biztosat állítani - még a Kalasnyikovot sem tudom megerősíteni -, amíg a fegyverszakértői vélemény nincs a birtokunkban, és ez leghamarabb jövő hét elejére készülhet el" - mondta el az MTI-nek Horváczy Emese, az NNI szóvivője pénteken. A szóvivő hangsúlyozta: nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy pontosan mit keresnek.

Jövő hétig vizsgálódnak a szakértők

Az üggyel kapcsolatban elsősorban fegyverszakértői vizsgálatok folynak: szakértő vizsgálja egyebek mellett a fegyver eredetét és a helyszínen talált hüvelyeket is, tette hozzá. A rendőrség továbbra is keresi azt a fekete Volkswagen Golfot, amely a lövöldözés idején járt a Teve utcában, az autó utasait tanúként szeretnék kihallgatni - mondta Horváczy Emese.

A biztonsági kamerák által rögzített felvételek egy részének az elemzése már befejeződött, de még "sok órányi" videofelvétel van hátra. A szakértői vizsgálatok jövő hétre fejeződhetnek be, de kérdéses, hogy az eredményekből mennyit hoznak nyilvánosságra.

A rendőrség Teve utcai székházára kedden hajnalban, 0 óra 33 perckor adtak le nem célzott lövéseket. Bene László országos rendőrfőkapitány aznap közölte: 15 lövés érte az épületet, és a lövedékek csaknem 15 millió forintos kárt okoztak. A lövedékek az épület kilencedik és tizenharmadik emelete között csapódtak be. Az országos rendőrfőkapitány még kedden ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti a támadás nyomozását. Az NNI szóvivője szerdai bejelentése szerint találtak megfelelő, használható nyomokat, sőt szem- és fültanúja is van a rendőrszékház elleni támadásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!