Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaélesített Kalasnyikovval lőhettek a rendőrpalotára

2007.02.16. 09:56
Egy korábban már hatástalanított és utóbb visszaélesített Kalasnyikov géppisztolyt keres a rendőrség a Teve utcai székház kedd hajnali megtámadásával kapcsolatban a Magyar Hírlap információi szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője nem erősítette meg az MTI-nek a pénteki lapinformációt.

A Magyar Hírlap szerint a fegyverszakértők véleménye szerint a megtalált hüvelyeken az ütőszeg által hagyott nyomok árulkodnak arról, hogy egy korábban már hatástalanított, majd utóbb visszaélesített Kalasnyikovval nyitottak tűzet a rendőrpalotára.

Gyűjtőknél kutakodhatnak

"A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik nyomozócsoportja ennek megfelelően az elkövetkezendő hetekben igyekszik minél több adatot szerezni a gyűjtők és a kereskedők köréből. Ellenőrzik az ilyen típusú fegyverek értékesítését. Azt feltételezik, hogy a géppisztoly az elmúlt hónapokban kerülhetett új tulajdonosához" - olvasható a pénteki Magyar Hírlapban.

A lap szerint a szakemberek a helyszínen talált töltényhüvelyken ujjnyomokat, illetve DNS-minták vételére alkalmas testnedvmaradványokat keresnek. "Továbbra sem tudunk a fegyverrel kapcsolatban addig biztosat állítani - még a Kalasnyikovot sem tudom megerősíteni -, amíg a fegyverszakértői vélemény nincs a birtokunkban, és ez leghamarabb jövő hét elejére készülhet el" - mondta el az MTI-nek Horváczy Emese, az NNI szóvivője pénteken. A szóvivő hangsúlyozta: nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy pontosan mit keresnek.

Jövő hétig vizsgálódnak a szakértők

Az üggyel kapcsolatban elsősorban fegyverszakértői vizsgálatok folynak: szakértő vizsgálja egyebek mellett a fegyver eredetét és a helyszínen talált hüvelyeket is, tette hozzá. A rendőrség továbbra is keresi azt a fekete Volkswagen Golfot, amely a lövöldözés idején járt a Teve utcában, az autó utasait tanúként szeretnék kihallgatni - mondta Horváczy Emese.

A biztonsági kamerák által rögzített felvételek egy részének az elemzése már befejeződött, de még "sok órányi" videofelvétel van hátra. A szakértői vizsgálatok jövő hétre fejeződhetnek be, de kérdéses, hogy az eredményekből mennyit hoznak nyilvánosságra.

A rendőrség Teve utcai székházára kedden hajnalban, 0 óra 33 perckor adtak le nem célzott lövéseket. Bene László országos rendőrfőkapitány aznap közölte: 15 lövés érte az épületet, és a lövedékek csaknem 15 millió forintos kárt okoztak. A lövedékek az épület kilencedik és tizenharmadik emelete között csapódtak be. Az országos rendőrfőkapitány még kedden ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti a támadás nyomozását. Az NNI szóvivője szerdai bejelentése szerint találtak megfelelő, használható nyomokat, sőt szem- és fültanúja is van a rendőrszékház elleni támadásnak.