Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egyimillió ember kitelepítésére készülnek

2008.05.27. 10:46
150 millió köbméternyi víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket a kínai Pejcsuan járásban a Tangcsiasan földrengéstól alatt élőket. A kormány megpróbálja megakadályozni a gátszakadást, de a legrosszabbra is felkészülnek. A földrengésnek már 67 ezer áldozata van.

A kínai hatóságok a legrosszabbtól tartva 1,3 millió ember kitelepítését készítik elő a Pejcsuan (Beichuan) járásban kialakult Tangcsiasan (Tangjiashan) földrengéstó alatti folyószakaszon.

A május 12-i földrengés utáni földcsuszamlások miatt egy 752 méter magas természetes gát már több mint 15 napja zárja el a Csian folyó (Jianhe) vízutánpótlását. A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabb, naponta átlagosan egy méterrel nő a mesterséges tó vízszintje, jelenleg 150 millió köbméternyi víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket.

Ha a földrengéstó gátjának egyharmada szakadna át, akkor 33 településről 158 ezer embernek kellene elhagyni otthonát. A gát felének átszakadása 1,2 millió ember életét veszélyeztetné, a teljes gátszakadáskor pedig közel 1,3 millió embert kellene kitelepíteni, mondta tó közvetlen szomszédságában fekvő Mianjang (Mianyang) város helyettes polgármestere. Lin Hszin (Lin Xin) szerint a teljes gátszakadás kevésbé valószínű, de a lehető legrosszabbra is fel kell készülniük.

Hétfőn a szél enyhülése lehetővé tette, hogy a hadsereg MI-26-os helikopterének segítségével a torlasz felrobbantáshoz szükséges eszközök mellett tíz markolót juttassanak a gát közelébe. A tervek szerint a markolók egy csatornát ásnának, amelyen keresztül a tavat szakaszosan leengedhetnék.

Már 67 ezer 183 halálos áldozata van hivatalosan a május 12-i földrengésnek, míg az eltűnteké 20 ezer 790, jelentette be kedden Pekingben Kuo Vej-min (Guo Weimin) kínai kormányszóvivő. Az általa közölt adatokban az egy nappal ezelőttihez képest kétezer százzal emelkedett a halottak száma. A Richter-skála szerint 8-as erősségű természeti katasztrófának több mint 350 ezer sebesültje is volt.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő korábban azt vetítette előre, hogy a halálos áldozatok száma eléri majd a 80 ezret is.