Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Beismerte tettét a magyarcsanádi lány gyilkosa

2006.10.18. 14:59
Elismerte a magyarcsanádi lány meggyilkolásával gyanúsított fiatalkorú fiú, K. András, hogy ő ölte meg és gyújtotta fel még július végén P. Henriettát. A gyanúsított védőjének közlése szerint védencének nem a lány megölése volt a célja. A rendőrség a kezdetektől kizárólag a fiút gyanúsította a kegyetlen gyilkossággal, aki azonban mostanáig tagadta tettét.

Teljes körű vallomást tett és bevallotta tettét a magyarcsanádi lány felgyújtásával gyanúsított fiatalkorú fiú, K. András, közölte a fiú védője szerdán. Tombácz Tamás elmondta a július 21-én történt bűncselekményről: a fiú azért döntött úgy, hogy beismerő vallomás tesz, mert a "börtön magányában rádöbbent tette súlyára", bár eredetileg nem a lány életének kioltása volt a célja.

K. András el akart titkolni valamit

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a fiatalkorú el akart titkolni valamit, és hogy ez ne kerüljön nyilvánosságra, rá akart ijeszteni a 18 éves magyarcsanádi lányra. Emiatt locsolta le benzinnel és tartott a lány közelébe egy öngyújtót, de nem számolt a belobbanó benzingőzzel és így következett be a tragédia.

A gyanúsítás szerint a lányt megerőszakolták és elvették az értékeit is, ezt azonban a fiú nem ismeri el. A nyomozás a befejezéséhez közeledik, a hatóság kezében vannak egyéb bizonyítékok, emellett várnak még egy szakértői véleményre; a vizsgálat lezárása után vádat emelnek, és az ügy a bíróságra kerül, ismertette a jogász.

Hónapok óta van előzetesben a gyanúsított

A 18 éves Pénzes Henriettát július 20-án támadták meg, gyújtották fel és hagyták magára Makó külterületén. A fővárosi Szent István Kórház égési centrumában kezelték augusztus 10-én bekövetkezett haláláig. A 15 éves fiút július 21-én vette őrizetbe a rendőrség; eddig nem tett részletes vallomást, és nem nyilatkozott az ügy és az elkövetés körülményeiről sem. A lány halála óta a fiút nyereségvágyból, más aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják.

Pénzes Sándor, Henrietta édesapja az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy kételyeik vannak a beismerő vallomással kapcsolatban és még mindig nem biztosak abban, hogy a 15 éves fiú egyedül követte el a szörnyűséget. Hozzátette: a beismerő vallomás nem hozott megnyugvást számukra; beszélni fognak jogi képviselőjükkel, hogy "érdemes-e tovább boncolgatni" az ügyet.

Mózesné Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudatta: az ügy befejezéséhez még további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges, és várnak további szakértői, illetve kiegészítő szakértői véleményekre is. Továbbra is kérdéses, hogy történt-e a nemi aktussal kapcsolatban erőszak - fűzte hozzá.

A rendőrség korábban úgy rekonstruálta a történteket, hogy július végén, a makói fiatal azzal az indokkal, hogy megmutatja, merre horgászik közös barátjuk, P. Henriettát egy erdős területre csalta, ahol leütötte, majd kikötözte. A 15 éves fiú a gyanú szerint megerőszakolta áldozatát, aki órákon keresztül szenvedett az elhagyatott területen.

A gyanúsított később elindult motorkerékpárjáért, és egy benzinkútnál egy palackba üzemanyagot vásárolt. Ezzel visszament áldozatához, akit leöntött a benzinnel, majd meggyújtotta. A fiú ezután elmenekült a helyszínről. A lány a tűzben viszont kiszabadította magát, és iszonyatos kínok között kilométereket gyalogolt, amíg a falu szélén hagymát szedő emberek segítséget nem nyújtottak neki.

A rendőrök kezdettől fogva kizárólag a fiút gyanúsították, jóllehet voltak olyan feltételezések is, hogy a gyanúsított és áldozata közötti testsúlykülönbség miatt a bűncselekményt nem követhette el egyedül.