Mégsem Madeleine vérét találták meg a kocsiban?

2007.09.12. 12:05
Tovább bonyolódott a májusban eltűnt brit kislány, Madeleine ügye. Bár kedden már száz százalékos bizonyítékokról számolt be a portugál és a brit sajtó, szerdára maga a portugál főügyész cáfolta a híreket. Az eljáró ügyész mégis a bírósághoz fordult, ami már vádemelést sejtet.

A keddi hírekkel szemben mégsem százszázalékosan biztos, hogy Madeleine vérét találták meg szülei 25 nappal a lány eltűnése után bérelt kocsijában, jelentette ki a portugál RTP tévének nyilatkozva az ország főügyésze. "Több elemzést is kaptunk, ezek egyike sem állítja száz százalékos bizonyossággal, azaz nem jelenthetjük ki, hogy a vér egy adott személyé" - nyilatkozta a májusban eltűnt négyéves brit kislány ügyében folyó nyomozásról Henrique Pinto Monteiro.

A házaspár Angliába hazatérésekor

A Guardian értesülései szerint "magasrangú források" azt nyilatkozták portugál újságíróknak, hogy a vértesztek 88 százalékos egyezést találtak Madeleine vére és a kocsiban talált vér között. Ugyanezek a dorrások szerint a kocsi pótkerekében jelentős mennyiségű hajszálat is találtak - a Sun értesülései szerint a DNS alapján Madeleine haját. Igaz, a Sun úgy tudja, hogy a vérteszt is száz százalékos egyezést mutatott.

A bizonytalanságok ellenére az ügyben vizsgálódó ügyész bíróság elé utalta az esetet, ami arra utal, hogy már a vádemelést készítik elő. Ugyanakkor Monteiro szerint még további nyomozati munkára van szükség, így leghamarabb tíz nap múlva derülhet ki, mik a szándékai a portugál hatóságoknak. A Guardian így elképzelhetőnek tartja, hogy az ügyész csak szigorúbb óvadéki követelményeket kért a bírótól, illetve újabb kihallgatásokat kezdeményezett.

Az időközben már Angliába hazatért Kate és Gerry McCann, Madeleine szülei tagadják bűnösségüket. "Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy az összes tény feltárása után bizonyíthatjuk, hogy semmilyen szerepünk nem volt Madeleine eltűnésében. Kate és én száz százalékig biztosak vagyunk a másikunk ártatlanságában" - írta blogjában Gerry McCann.

A házaspár attól tart, hogy csapdába akarják csalni őket.

A Madeleine ügyében bekövetkezett fordulat, a szülők meggyanúsítása a kislány megtalálására létrehozott alapítványnak is komoly gondokat okoz. A Find Madeleine Fund vezetői csütörtökön döntenek arról, hogy legálisan és etikailag elfogadható-e, hogy az összegyűlt adományokból fedezzék a McCann házaspár ügyvédi költségeit.