2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

A tengerbe dobhatták az elrabolt brit kislány holttestét

2007.08.14. 15:21
Szombaton volt a századik napja, hogy egy portugál üdülőhelyen eltűnt a négyéves brit Madeleine McCann. Új bizonyítékokra hivatkozva a portugál rendőrség először ismerte el, hogy a kislányt megölhették, de a szülők és több ezer támogató még reménykedik.

A portugál rendőrség szombaton nyilatkozott az akkor éppen száz napja eltűnt Madeleine McCann ügyében, írja a BBC. A négyéves kislány május 3-án tűnt el a portugál Praia da Luz-i üdülőhelyen a hotelszobából, miközben a szülők ötven méterre az apartmanuktól vacsoráztak. A nyilatkozat egyedi alkalomnak számít, mivel a portugál törvények értelmében a rendőrség nem beszélhet nyilvánosan egy nyomozás részleteiről.

A portugál hatóságok most ismerték el először, hogy a kislány már halott lehet. Olegario Sousa főfelügyelő elmondta, hogy új bizonyítékok kerültek elő az ügyben, amelyek alátámaszthatják azt a gyanút, hogy a kislányt megölték. A szobában, ahol a kislány aludt, vérnyomokat találtak, ezeket még mindig elemzik törvényszéki orvos szakértők. A BBC úgy tudja, hogy főleg a DNS vizsgálat eredményén múlik majd a nyomozás további menete.

Az inforadio.hu portugál lapokra hivatkozva azt jelentette, hogy a rendőrség szerint Madeleine-t meggyilkolták, holttestét kövekkel együtt egy szemeteszsákba rejtették és a tengerbe dobták.

A rendőrség cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a kislány szüleit, Kate és Gerry McCann-t gyanúsítottként kezelnék az ügyben, ehelyett áldozatoknak nevezte a szülőket. Sousa azt is elmondta, hogy még több szálon folyik a nyomozás és az új bizonyítékok függvényében a tanúk ismételt kihallgatása is szóba kerülhet.

A szülőket korábban még az egyetlen gyanúsított, Robert Murat ügyvédje keverte gyanúba, amikor furcsának nevezte a kislány eltűnésének éjszakáján tanúsított viselkedésüket. Az angol állampolgárságú Murat elleni nyomozás egyelőre nem vezetett eredményre, ezért a portugál és az angol média egy másik lehetséges tettest is emlegetett. A negyven év körüli, sötéthajú, valószínűleg afrikai származású, de brit állampolgárságú férfi mellett a múlt héten egy feltételezett svájci gyerekrablót is kapcsolatba hoztak az esettel.

A hitük ad erőt

Szombaton a szülőkkel együtt érző turisták és helybeliek egy templomban gyűltek össze, ahol sokan a reményt jelképező zöld és sárga ruhákat viseltek. A szülőket bátorító taps fogadta, amikor kiléptek a templomból.

Az édesanya elmondta, hogy a nehéz helyzetben katolikus hitükben találtak vigasztalást, az édesapa pedig hozzátette, hogy ha legrosszabb rémálmuk válna valóra, akkor hisznek benne, hogy a kislány már egy jobb helyen van.

"Nem tudjuk, hogy ki és miért vitte el, és azt sem, hogy mi történt Madeleine-nel, ezért nagyon nehéz előre megbocsátani" - válaszolta az apa az újságírók kérdésére, hogy meg tudna-e valaha is bocsátani a kislány elrablójának. "Iszonyú kínokat álltunk ki az elmúlt három hónapban és csak remélni tudjuk, hogy Madeleine-nel nem ez a helyzet."

Gyorsabb reagálás kell

A szülők a YouTube videómegosztó egyik aloldalán is beszéltek, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy segítsenek Madeleine és más eltűnt gyerekek megtalálásában. A felkerült videóban a szülők elismerték, hogy a kislány eltűnése körül kialakult túl nagy nyilvánosságnak megvannak a hátrányai, de mégis ezt tartják a legjobb megoldásnak.

Azt is hangsúlyozták, hogy sokkal gyorsabb rendőri reagálásra lenne szükség az eltűnt gyerekek ügyében. Példaként említették az Egyesült Államokat, ahol az eltűnéstől számított két órán belül már intézkednie kell a rendőrségnek.

A kislány nagyszülei szombaton felajánlásokat gyűjtöttek, de híres sportolók is felszólaltak kiszabadulása érdekében. Az angol Premier Ligában sok csapat játékosai Madeleine képével díszített pólókat viseltek a bemelegítések alatt. Egy hónapja a Harry Potter írónője J. K. Rowling is százezer fontot ajánlott fel a gyerek épségben visszajuttatásáért.