Valér
-1 °C
0 °C

Kaiser és Hajdú nem vállalták a hazugságvizsgálatot

2007.02.24. 11:03
A rendőrség megpróbált bizonyítékokat szerezni, amelyek Hajdú és Kaiser ártatlanságát bizonyították volna a móri gyilkosságokban, azonban a gyanúsítottak nem voltak hajlandóak együttműködni. Az NNI igazgatója megerősítette, az ügy egyik új gyanúsítottját a bankrablás után néhány perccel igazoltatták, de ekkor a hatóságok még nem tudtak a bűncselekményről.

Igazoltatták az egyik gyanúsítottat a móri bankrablás után, erősítette meg Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója az MTV Napkelte című műsorában szombaton. Mint mondta, 2002. május 9-én nem sokkal a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás után pár perccel átlagos rendőri intézkedés történt, ekkor igazoltatták az egyik gyanúsítottat. Hangsúlyozta, ekkor még nem tudtak a bankrablásról, mindez az útzárak elrendelése előtt történt.

A móri bankrablás miatt korábban tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Edével, illetve jelenleg is vád alatt levő Hajdú Lászlóval kapcsolatban azt mondta, "volt egy társaság, ez a Kaiser Ede és társasága, akik gyerekkoruk óta bűnözésből éltek, ennek az egyik tagja bejött hozzánk, tett egy bejelentést (...) elmondta, hogy régóta együtt bűnözik a Kaiser Edével és a Hajdú Lászlóval". Saját magát is bűncselekménnyel vádolta és elmondta, tervezték a móri bűncselekményt. Hangsúlyozta, hogy az adatok egymásra épültek, és őket terhelték.

Nem működtek együtt

Szólt arról is, hogy megpróbálták a Kaiser és Hajdú mellett szóló bizonyítékok beszerzését is, de a gyanúsítottak nem voltak hajlandóak együttműködni velük. Példaként említette, hogy Hajdú László mellett testvére mentő vallomást tehetett volna, de nem tett, megtagadta a vallomástételt. Kaiser és Hajdú a poligráfos vizsgálatot se vállalta, pedig ez nagy valószínűséggel magállapította volna, hogy nem ők voltak a tettesek.

Kaiser Edének és Hajdú Lászlónak 2002. május 9-re kreált alibije volt, mert Kaiser a barátnője telefonjába belehelyezte az ő mobilkártyáját, tehát "oka volt arra, hogy valahol legyen, amiről más ne szerezzen tudomást" - mondta. Ha elmondja Kaiser Ede, hogy hol volt, akkor tisztázódott volna. Hozzátette: "erre az időpontra három személy hamisan tett vallomást", azt mondták, hogy velük együtt volt Kaiser Ede.

Helyszínelés Móron

A móri ügy két új gyanúsítottjával, N. Lászlóval és W. Róberttel kapcsolatban megerősítette azt a pénteki információt, miszerint helyszínelés volt Móron, ám ennek részleteiről nem számolt be. "Az bizonyíthatónak látszik, hogy ők 9-én Móron jártak" - fogalmazott Bolcsik Zoltán. Hozzátette, szakértő által bizonyított az is, hogy lefoglalták tőlük a bűncselekményhez használt fegyvereket.

Arra a kérdésre, hogy hányan követték el a bűncselekményt, azt válaszolta, erre vannak elképzeléseik, de csak akkor közlik, ha ez teljesen bizonyossá válik. Elmondta, nincs adatuk arra, hogy Kaiser és Hajdú ismerték volna az ügy új gyanúsítottait, de ezt egyértelműen kizárni nem tudják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!