Valér
-2 °C
0 °C

Börtönőr volt a móri gyilkosság új gyanúsítottja?

2007.02.19. 20:45
Nem volt szerződéses katona a móri vérengzés új gyanúsítottja, közölte a Honvédelmi Minisztérium. N. László korábban börtönőrként dolgozhatott, ezt azonban egyelőre a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka nem erősítette meg. Elképzelhető, hogy a móri bankrablást nem ketten, hanem hárman követték el.

Nem volt szerződéses katona a 2003 nyarán a móri vérengzés új gyanúsítottja, közölte a Honvédelmi Minisztérium. A pénteken elfogott N. Lászlót a Veszprémi Városi Bíróság hétfőn helyezte előzetes letartóztatásba. A bíróság a bizonyítékok alapján megalapozottnak találta azt a gyanút, hogy ő követte el a veszprémi postásgyilkosságot, és részt vett a 2002. május 9-én Móron elkövetett bankrablásban is, ahol nyolc ember életét oltották ki.

Rendészeti szervnél dolgozott

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint N. László 1994. augusztus 25. és 1995. július 28. között Tatán és Győrben teljesített sorkatonai szolgálatot. Ezután 1995. november 1-jétől 1997. február 15-ig egy rendészeti szervnél dolgozott.

N. László 1998-ban úgynevezett továbbszolgálatra jelentkezett a Magyar Honvédséghez, ahonnan azonban még próbaideje alatt, alkalmatlansága miatt elbocsátották.

Lefoglalt kalasnyikov és a
Lefoglalt kalasnyikov és a "fantomszobor"

Az MTI úgy tudja, hogy N. László a büntetés-végrehajtásnál dolgozott korábban. Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka azt mondta: mivel a rendőrség hivatalosan nem értesítette őt arról, kit gyanúsít az ügyben, ezért nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy valóban büntetés-végrehajtási dolgozó volt-e az illető.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a múlt héten telefonon kaptak bejelentést a veszprémi postásgyilkosról. Pénteken el is fogtak egy gyanúsítottat, aki azonban vallomásában a móri gyilkosságokról is beszélt.

Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója hétfői tájékoztatóján óvakodott attól, hogy beismerő vallomásnak nevezze a 36 éves N. László vallomását. Vallomása alapján vasárnap őrizetbe vettek még egy gyanúsítottat, az N.-hez hasonlóan tatabányai, 34 éves W. L.-t. W. L. szintén vallott, derült ki az NNI hétfői tájékoztatóján.

Szerette a fegyvereket

Bolcsik Zoltán elmondta: a rendőrség a móri bűncselekmény tényleges elkövetőiként számol a két tatabányai férfival. A 36 éves N. L.-t lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, valamint a móri bűncselekménnyel, a 34 éves férfit kizárólag a móri bűncselekménnyel gyanúsították meg.

Bolcsik tájékoztatása szerint mindkettejük ellen vannak bizonyítékok, de ezeket nem tárta a nyilvánosság elé. Annyi kiderült, hogy N. László 190 centi magas, ami azért lehet fontos, mert a móri mészárlás tanúi szerint az egyik elkövető kifejezetten magas testalkatú volt. N. László rajongott a fegyverekért, és egy fegyverkereskedésben helyezkedett el. A 34 éves W. R. családos, büntetlen előéletű, három gyerek apja.

Az MTV Kékfény című műsorában hétfőn este azt közölte, hogy nem két, hanem három elkövetője volt a móri gyilkosságoknak. Információik szerint N. László vallomásában azt mondta, rajta kívül még két elkövető volt jelen Móron, de egyik sem Kaiser Ede vagy Hajdú László. Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese ezt nem kommentálta. Az alezredes egy kérdésre válaszolva viszont azt mondta: az új gyanúsítottak vallomásai arra utalnak, hogy Kaiser Ede és Hajdú László nem volt ott Móron.

A két tatabányai férfi őrizetbe vétele új megvilágításba helyezi a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede ügyét. Kaiser Ede védője, Dezső Antal kedden perújítási indítványt nyújt be a Fővárosi Főügyészségre. Álláspontja szerint az NNI újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amely egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

Kaiser Ede és Hajdu László a bíróságon
Kaiser Ede és Hajdu László a bíróságon

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint Kaiser ismeretlenül maradt társával rabolta ki a móri bankfiókot, amelyben nyolc ember életét vesztette. A vád szerint amíg társa odabent lelőtte az alkalmazottakat és ügyfeleket, Kaiser a bank ajtajában őrködött és biztonsági őrnek kiadva magát, elküldte az érkező ügyfeleket.

Perújítási indítvány

A móri vádpontban Hajdú Lászlót eleinte azzal vádolták, hogy ő szerezte be a móri bűncselekményhez használt fegyvereket. Az elsőfokú bíróság ezt nem látta bizonyítottnak, a többi vádpontban azonban bűnösnek találták és 15 év fegyházbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt új eljárást rendelt el Hajdú ügyében, majd a Fővárosi Főügyészség módosította a vádat, és azzal vádolta meg a férfit, hogy ő volt az, aki a móri bankfiókot végigjárva kioltotta az ott tartózkodó ügyfelek és alkalmazottak életét.

Hajdú László védője, Kamarás Géza hétfőn azt közölte: ha bebizonyosodik, hogy Hajdú Lászlónak nincs köze a móri bűncselekményhez, akkor az ő esetében nincs szükség perújításra.

A móri mellett a postásüggyel kapcsolatban is vannak információik, bizonyítékaik a rendőröknek, jelenleg ezek ellenőrzése is folyik, ezért nincs még gyanúsítottja a postásgyilkossságnak.

Egy ismeretlen férfi 2003 és 2005 között hat postást rabolt ki Győrben és Tatabányán, Veszprémben pedig egyet meggyilkolt. A nyomozás során Tatabánya külterületén olyan lövedéket találtak, amelyről a fegyverszakértő megállapította, hogy azok összefüggésbe hozhatók a móri bűncselekménnyel.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!