Sára, Márió
2 °C
6 °C

Okirat-hamisítással gyanúsíthatják Szász Károlyt

2005.01.03. 13:35
Meggyanúsította a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egykori elnökét. Hivatalosan nem ismert, hogy pontosan mi a gyanúsítás alapja, de Szász ügyvédje úgy tudja, a hatóság okirat-hamisítást sejt bizonyos megbízási szerződések megkötése mögött.
Szász Károlyt gyanúsítotti kihallgatásra idézte be a rendőrség, mondta el az egykori PSZÁF-elnök jogi képviselője hétfőn.

Szász Károly az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodától kapott idézést, melyből annyi derül ki, hogy hol és mikor kell a gyanúsítotti kihallgatáson megjelennie, ám az nem, hogy milyen ügyben, tette hozzá Futó Barnabás, a lapértesüléseket megerősítve. Az ügyvéd nem hivatalosan úgy értesült, Szász Károlyt okirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél történt megbízási szerződések megkötése miatt.

Keller jelentette fel

Futó Barnabás tudomása szerint Szász Károly 2003. július 16-i bántalmazása után nem sokkal Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján nyomozás indult ismeretlen tettes ellen. Keller feljelentése szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján, ez pedig csalás, hűtlen kezelés, illetve más bűncselekmények megalapozott gyanúját veti fel.

Futó Barnabás hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben a PSZÁF számos munkatársát meghallgatták tanúként, s a vallomásokból az derült ki, hogy minden szerződés mögött valós teljesítés állt; így pedig a feljelentésben foglalt bűncselekmények fogalmilag kizártak. A megbízási szerződések oka az volt, hogy akkoriban a PSZÁF-nál rengeteg feladat volt, amit a munkatársak nem tudták hivatali időben megcsinálni. Aki vállalta, hogy azon túl is elvégzi a rábízott munkát, azzal szerződést kötöttek, indokolt az ügyvéd.

Megemlítette azt is, hogy a külsősök sokkal drágábban végezték volna el a munkát, és a titoktartási kötelezettség szempontjából is célszerűbb volt belső munkatársakat megbízni a feladatokkal.

Az ügyvéd szerint célt tévesztett a hatóság

Az ügyvéd szerint esetleg az kelthette fel a hatóságok gyanúját, hogy a szerződések aláírása és keltezése között időbeli eltérés lehet. Ennek oka azonban pusztán csak annyi, hogy előbb szóban született megállapodás, amit később foglaltak írásba. Ez pedig önmagában nem törvénysértő. Ha erre irányul a gyanúsítás, akkor minden bizonnyal célt tévesztett - hangsúlyozta Futó Barnabás.

A jogi képviselő nem kívánta elárulni, hogy pontosan mikorra szól a rendőrségi idézés, mivel erre nem hatalmazta fel ügyfele.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre nem kívánt nyilatkozni Szász Károly esetleges meggyanúsításával kapcsolatban. A nyomozás során egyszer, már 2003 decemberében felmerült Szász Károly meggyanúsításának a lehetősége, ám ezt akkor a Fővárosi Főügyészség idő előttinek találta, és további nyomozati cselekményeket írt elő a rendőrségnek.