Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Letartóztatták a feltámadást ígérő szektavezért

2006.04.06. 17:26
Szélhámossággal vádolják az orosz hatóságok Grigorij Grabovojt. Az orosz szektavezér a beszlani áldozatok feltámadásának ígéretével csalt ki pénzt a megtévesztett hívőktől.

Letartóztatták Moszkvában a híveit a beszlani túszdráma gyermekáldozatainak feltámasztásával áltató orosz szektavezért. Grigorij Grabovoj emelett "egyetlen istennek" hirdette magát, illetve azt állította, hogy 2008-tól ő lesz az orosz elnök.

Grabovojt szélhámosság vádjával vették őrizetbe. A szektavezért hívei valóban istenként tisztelték, aki ezért rengeteg pénzt csalt ki tőlük. Ráadásul pszichológusok szerint komoly lelki problémákat is okozott híveinek. Grabovojt, aki állítólag már régóta rejtőzködött a rendőrök elől, csütörtökre virradóra fogták le a Koszmosz szállodában. Elhurcolását harminc szektatag próbálta megakadályozni.

Grabovoj tavaly szeptemberben együtt jelent meg egy szektagyűlésen a Beszlani Anyák szervezet több vezetőjével, akik hinni látszottak abban az ígéretében, hogy feltámasztja az egy évvel azelőtt lezajlott iskolai túszdráma véres végkifejletében életüket vesztett gyermekeiket.

Grabovoj ezzel megosztotta a mozgalmat, amely addig elég hatékonyan követelte a véres kimenetel okainak feltárását és a vétkes vezetők megbüntetését. Ezért egyes tömegtájékoztató eszközök arra gyanakodtak, hogy a biztonsági szolgálatok ösztönözhették Grabovojt feltámasztási ajánlatára a Beszlani Anyák lejáratása céljából.