Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fél év után szabadult a gyémántkereskedő

2004.05.10. 16:15
Fél évvel letartóztatása után szabadlábra helyezték Avraham Traub gyémántkereskedőt. Traubot az orosz rendőrség körözése alapján fogták el a magyar hatóságok, izraeli sajtójelentések szerint azonban nem sikerült rábizonyítani az illegális gyémántkereskedelmet. Gyémántipari források szerint Traub koncepciós eljárás áldozata volt.
Szabadlábra helyezték a hétvégén Avraham Traub izraeli gyémántkereskedőt a magyar hatóságok. Traubot tavaly október 9-én vették őrizetbe a Budapesten. Az Israel Diamond Exchange kereskedővállalat alelnökét illegális nyersgyémánt-kereskedelemmel vádolták az orosz hatóságok.

Szívbeteg lett

Egy az orosz hatóságokhoz közeli forrás szerint a nyomozók nem tudták bizonyítani a vádakat - írja a Haarec című izraeli napilap. A lap értesülései szerint Traubot végül egészségügyi okokból engedték szabadon. Gyémántipari források szerint a kereskedőt letartóztatása utolsó heteiben szívpanaszokkal kezelték egy budapesti klinikán.

Hatalmi harc

A Haarec gyémántipari forrásai szerint Traub a jelenlegi orosz vezetés és a Jelcin-éra kegyeltjei között zajló háború mellékcsatározásainak áldozata. Traub az előző rezsim kegyeltjeivel állt üzleti kapcsolatban, ezért vádolhatták meg a valóban tiltott, de felületesen ellenőrzött nyersgyémánt-kereskedelemben való részvétellel.

Traub 1998 óta nem léphet orosz földre - írja a Haarec.

Jelentős játékos

Traubot, bár családjában elsőként ő foglalkozott gyémántokkal, Izrael egyik legjelentősebb gyémántkereskedőjének tartják. Bár fiaival közösen üzemeltetett családi vállalkozása, az Avraham Traub Diamonds nem tartozik Izrael harminc legnagyobb kereskedőcége közé, jelentős játékosnak számít a gyémántpiacon - írja a Globes.

Munkatársai szerint Oroszország példát akar statuálni Traub elfogásával, bizonyítani akarják, hogy a jövőben komolyan veszik az eddig betartatlan szabályokat.