Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rendkívüli ellenőrzés a fővárosi trolikon

2006.01.13. 14:59
A sajtó "túldimenzionálta" ugyan a trolikon utazók "megrázó" élményeit, de most soron kívül ellenőrzik e járműveket.

Az év végi "rázásos" esetek miatt előrehozott hatósági ellenőrzésen vizsgálja meg még az első negyedévben a Fővárosi Közlekedési Felügyelet a BKV-trolik karbantartását - közölte a szervezet igazgatója pénteken. Az utóbbi négy hónapban öt alkalommal rázta meg troli utasát a fővárosban.

Pintér József évnyitó tájékoztatóján elmondta, hogy rendszeresen ellenőrzik a gumikerekes vasúti járműnek minősülő trolik karbantartását és vizsgáztatását. Ez utóbbi feladatot a jogszabályok alapján az üzemeltető BKV saját maga végzi. A felügyeletre csak a közúti járművek, autók, buszok vizsgáztatása tartozik.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a szigetelés karbantartása, illetve vizsgálata fontos dolog az egyébként gyengeáramú rendszerű trolikon. Nem vitatva, hogy az esős idő rizikófaktort jelenthet az elöregedett, 30 év körüli troliknál, leszögezte, hogy "túldimenzionálták" az elmúlt hetekben az úgynevezett "rázásos" problémát.

Pintér József szerint a "vicc kategóriájába" sorolhatók az olyan, sajtóban, kereskedelmi televíziókban megjelent hírek, hogy páros lábbal kell leugrani a trolikról, mert így azok nem ráznak. Közölte, hogy a karbantartási technológiák múlt évi ellenőrzésekor nem tapasztaltak lényeges problémákat.