A múlt a Ferencváros mellett szól, az anyagiak a nizzai sikert vetítik előre

DVAST20240817021
2024.10.23. 18:36 Módosítva: 2024.10.23. 18:36
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

Advertisement
A Ferencváros csütörtökön 18.45-kor a Nice ellen lép pályára az Európa-liga 2024–2025-ös idényének ligaszakaszában, azzal a reménnyel, hogy két vereség után megszerezze a sorozatban az első pontját. Amennyiben a két csapat játékereje közötti differenciát nézzük, nem a magyar bajnok felé billen a mérleg nyelve, de azért akadnak reményt keltő számok is.

A zöld-fehérek a nyitókör második fordulójában az Anderlecht otthonában, a Tottenham ellen kaptak ki 2–1-re, ezzel a 31. helyen állnak a 36-os főtáblán hat meccsel a vége előtt. Ha az együttes versenyben szeretne maradni (és bekerülni legalább a top 24-be), akkor el kell kezdenie pontokat gyűjtögetni, bár a menetrendből erre nem feltétlenül a mostani meccs kínálja a legnagyobb esélyt.

Ha a pénz számítana, a Fradi esélytelen lenne

Ha csak a számokat nézzük, nem sok minden szól a Ferencváros mellett, hiszen a Nice a világ egyik legerősebb bajnokságában zárt ötödikként az előző idényben úgy, hogy az egész Ligue 1 legkevesebb (29) gólját engedte a riválisoknak.

A tavaly az Európa-konferencialiga negyeddöntőjéig jutó együttes nemzetközi koefficiense mondjuk éppen egy olyan pont, ahol az elmúlt hat évben magyar bajnokként egyaránt főtáblás Ferencváros áll jobban (35,000–17,000).

A kispadról távozott a 35 éves olasz Francesco Farioli, aki az új idényben már az Ajax irányításáért felel, őt a Lensszal 2023-ban az aranyról centikkel lemaradó, az abban a kiírásban az év edzőjének megválasztott Franck Haise váltotta.

Az évad rajtja nem sikerült fényesen, az El-ben csak egy pont jött össze, igaz két topligás riválissal szemben, a Real Sociedaddal otthon 1–1-re végzett a gárda, a Lazio otthonában 4–1-re kikapott, a bajnokságban pedig hét meccs után csak két győzelemmel áll. Itt a forma ugyanakkor már izgalmasabb, hiszen a legutóbbi négy körben előbb 8–0-ra(!) verte a Saint-Étienne-t, majd a Lens vendégeként, a PSG ellen hazai pályán és a Nantes otthonában ikszelt, az engedett nyolc gól pedig négyes holtversenyben a harmadik legjobb mutató Franciaországban. A csapat kapuját védő Marcin Bulka ráadásul szenzációs hónapokon van túl, több mutatóban is a francia élvonal legjobbja a posztján. 

A keretek piaci értéke között óriási a szakadék a felek között (59,33–214,4 millió euró) még úgy is, hogy a legnagyobb értéknek számító 23 éves Képhren Thuram (35) a nyáron 20,6 millióért cserébe a Juventushoz igazolt. A helyére jött a francia válogatott Tanguy Ndombélé, aki ugyanakkor a bajnoksággal ellentétben az El-ben eddig inkább csak peremember. 

A Ferencvárosnál a nyáron igazolt Matheus Saldanha 8 millió euróval simán éllovas, a nizzai keretben tíz ennél magasabbra taksált futballista szerepel.

Ha viszont a közös történelmet nézzük, okkal bizakodhatnak a magyar szurkolók!

A Ferencváros még sosem kapott ki francia (+francia élvonalbeli) csapattól

A tények leszögezése mellett azért jegyezzük meg, hogy erre olyan rettenetesen sok esély nem is kínálkozott a történelem során.

Olyannyira, hogy a Ferencváros ebben a formában még nem is játszott nemzetközi tétmeccset francia csapat ellen.

Jön azonban két kisebb csavar!

Nem is kell nagyon visszamenni az időben, hogy találjunk egy ideillő párharcot, hiszen a 2022–2023-as idényben a monacói hercegség éppen 100 éve alapított patinás csapata, a francia élvonalban vitézkedő AS Monaco volt a zöld-fehérek ellenfele.

Az akkor még három ellenféllel szemben hazai és idegenbeli meccsekből álló lebonyolítás mellett a II. Lajos Stadionban (amely amúgy nem egészen fél órára fekszik a nizzaitól) a Ferencváros Vécsei Bálint hajrában szerzett, többször is megpattanó lövésével nyert 1–0-ra.

A második meccsre az ötödik fordulóban került sor, a Ligue 1-rivális Wissam Ben Yedder első félóra végén szerzett találatával sokáig vezetett, a végjáték azonban megint a magyar rekordbajnoké volt, Kristoffer Zachariassen gólja 1–1-es döntetlent, és ami ennél is lényegesebb, öt kör után biztos csoportelsőséget, így Európa-liga-nyolcaddöntős folytatást ért a mieinknek! 

A krónikások feljegyzései (ehelyütt a magyarfutball.hu adatbázisa) szerint ugyanakkor volt a Fradinak köze francia csapathoz is, annyi kitétellel, hogy az 1978-as Intertotó-kupa 10. csoportjában a népligetiek a Vasassal karöltve hoztak létre egy vegyes csapatot, amely játszott akkor az Olympique Lyon ellen is.

A Fradi–Vasas-vegyes az Üllői úton május 13-án Ebedli Zoltán (FTC), Szokolai László (FTC) és Izsó Ignác (Vasas) találatával 3–0-ra győzött Aimé Jacquet együttese ellen.

A most 82 éves szakember edzői karrierje elején járt ekkor, 20 évvel később pedig világbajnoki címre vezette az 1998-as mundialnak otthont adó Franciaországot – majd ezt követően a korábbi kritikák és nyomások miatt távozott is a kispadról, véget vetve edzői karrierjének.

No de vissza cikkünk témájához: egy héttel később a Stade Gerland-ban 1–1 lett a Lyon és a Fradi–Vasas találkozójának vége, ekkor az angyalföldi Müller Sándor volt eredményes magyar részről.

(Zárójeles megjegyzés, hogy a Lyon 31 évvel később a BL-csoportkörben kamatostól visszaadta a kölcsönt, a Debrecent oda-vissza 4–0-ra legyőzve).

A Nice sosem vert még magyart

Erre még az előzőnél is kevesebb esély volt, lévén a Nice sem játszott még magyar klubbal, magyar élvonalbelivel sem, sőt vegyes csapatként sem volt ilyen fellépése.

Ennek ellenére magyar csapat ellen már volt (nem hivatalos) meccse:

1988 januárjában a magyar válogatott Jules Bocandé korai góljára Kovács Kálmán és Kiprich József felelt, és nyert így idegenben 2–1-re.

Így tehát a Ferencváros eddig veretlenül, a Nice nyeretlenül várja a csütörtöki csörtét, remélhetőleg a sorozatok ezúttal sem szakadnak meg.

Ön szerint hogyan végez a Ferencváros az Európa-liga főtábláján?

A Ferencváros Európa-liga-menetrendje

3. forduló (október 24.)

  • 18.45: Ferencváros–Nice (francia)

korábbi eredmények

1. forduló (szeptember 25.)

2. forduló (október 3.)

később

4. forduló (november 7.)

  • 21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros – Hamburgban

5. forduló (november 28.)

  • 21.00: Ferencváros–Malmö (svéd)

6. forduló (december 12.)

  • 18.45: PAOK (görög)–Ferencváros

7. forduló (január 23.)

  • 21.00: Frankfurt (német)–Ferencváros

8. forduló (január 30.)

  • 21.00: Ferencváros–AZ (holland)

(Borítókép: A  Ferencváros játékosai 2024. augusztus 17-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)