18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lizzo lehet a metoo következő áldozata?

2023.08.06. 05:57
Az amerikai énekesnőt nemrég szexuális zaklatással vádolták meg korábbi táncosai, akiknek állításait az előadó hevesen tagadta. Nem Lizzo ugyanakkor az egyetlen ismert személy, akit az utóbbi években efféle, metoohoz köthető botrányokkal akartak ellehetetleníteni. Kérdéses, hogy a felperesek mondandója a bíróságon is megállja-e majd a helyét, vagy Lizzo hasonló sorsra jut, mint Kevin Spacey, akinek ügye olyan sokáig húzódott, hogy már minden hitelét elvesztette.

A Grammy- és Emmy-díjas Lizzo viszonylag új névnek számít a zenei palettán, ám azok, akik eddig nem ismerték a tavaly egyébként a legjobb felvételnek járó Grammyt bezsebelő előadót, az elmúlt napokban egy igen kényes eset kapcsán szerezhettek tudomást róla. Az énekesnő ellen ugyanis három korábbi táncosa, Arianna Davis, Crystal Williams és Noelle Rodriguez nyújtott be keresetet szexuális zaklatás, testszégyenítés és nem megfelelő munkahelyi légkör miatt. Egyikük azt állította, Lizzo megjegyzést tett az alakjára a South by Southwest zenei fesztiválon, illetve szó esett egy fellépés utáni afterpartiról egy amszterdami sztriptízbárban, ahol az énekesnő elmondásuk szerint azt erőltette, hogy érintsék meg a meztelen előadókat, és egyenek a nemi szervükből kiálló banánokból. Beszámoltak arról, hogy Lizzo a biztonsági személyzet egyik tagját arra kényszerítette, menjen fel a színpadra, és vetkőzzön le, illetve egy olyan kabaré-előadásra vitte őket, amelyen meztelenek voltak az előadók.

Az énekesnő mellett egyébként a táncosok vezetőjét, Shirlene Quigley-t is megvádolták, hogy a nő sokszor a keresztény hitéről prédikált, és kigúnyolta azokat, akik házasság előtt szexuális életet éltek, ám gyakran beszélt a saját szexuális fantáziájáról – továbbá megesett, hogy orális szexet imitált, és megjegyzéseket tett az egyik táncos szüzességére. Az előbbi vádakon kívül felidéztek még egy állítólagosan 12 órán át tartó próbát, aminek az volt a célja, hogy akivel az előadó nem elégedett, azt kirúgja. A próbán az egyik táncos annyira félt attól, hogy elveszíti az állását, hogy nem mert kimenni a mosdóba, így maga alá piszkított. A felperesek egy sor igen megdöbbentő történettel álltak elő, amelyek Lizzo esetében már csak amiatt is tűnnek sokak szemében megkérdőjelezhetőnek, mert az énekesnő a testpozivitás, önmagunk elfogadása és a feminizmus szószólója, így különös lenne, ha pont ő ne ehhez méltóan cselekedne.  

Nárcisztikus zaklató lenne?

Azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek a szexuális zaklatásról szóló vádak, közösségi oldalán jelentkezett az az Oscar-jelölt rendező, Sophia Nahli Allison, aki a Lizzóról szóló, Love, Lizzo című dokumentumfilmet rendezte volna, ha idő előtt nem adja fel. Allison a felperesek visszaemlékezéseivel egybecsengő állításokat tett, kijelentve, 2019-ben töltött együtt hosszabb időt az előadóval, mivel kezdetben úgy volt, ő fogja rendezni a produkciót, ám két hétnél nem bírta tovább a közös munkát. 

Körülbelül két hét után elmentem, olyan tiszteletlenül bánt velem. Tanúja voltam annak, milyen önközpontú, arrogáns és barátságtalan ember

írta, majd hosszabban beszámolt az általa tapasztaltakról:

Lizzo rendkívül mérgező és ellenséges munkakörnyezetet teremt, illetve aláássa a többi színesbőrű nő munkáját és tekintélyét. Ő egy nárcisztikus zaklató, és hazugságokból építette fel az imidzsét. Izgatott voltam, hogy támogathatok egy fekete nőt a dokumentálási folyamaton keresztül, de gyorsan rájöttem, hogy a közölni kívánt kép és maga az üzenet csak egy gondosan megkreált, mímelt álca.

Allisonon kívül azóta megszólalt egy másik táncos is, Courtney Hollinquest, aki Instagram-oldalán azt írta, ő nincs a felperesek között, viszont ugyanazt tapasztalta, mint Arianna Davis, Crystal Williams és Noelle Rodriguez. Míg Quinn Wilson, aki korábban Lizzo kreatív igazgatójaként dolgozott, szintén a közösségi oldalán jelentkezett, reagálva a Hollinquest által elmondottakra, megjegyezve, már három éve nem a szakmában dolgozik, aminek megvan az oka. Mint mondta, örül annak, hogy a táncosok ilyen bátrak voltak, és napvilágra hozták a velük történteket, ám őt szomorúsággal töltik el a saját tapasztalatai, ezért időt kér azok feldolgozására. 

Sőt, előkerült egy interjú, amelyet Lizzo még 2019-ben adott a holland 3FM Gemist rádiónak, beszámolva tapasztalatairól Amszterdam vöröslámpás negyedével kapcsolatban. Mint ismert, a táncosok azt állították, egy fellépésük után betévedtek egy ottani bárba, ahol az előadó többek között arra biztatta őket, egyenek a meztelen előadó nemi szervéből kiálló banánokból. Az énekesnő az említett beszélgetés során ugyan kitért erre a bárra, ám csak annyit jegyzett meg, hogy el akar majd oda menni valamikor.

Lizzo mindent tagad

Az énekesnő kezdetben nem reagált az ellene felhozott vádakra, ám az állítólagos sérelmek egyre csak záporoztak felé, így végül az Instagram-oldalán osztott meg egy közleményt, amelyben mindent tagadott. 

Ezek a szenzációhajhász történetek olyan korábbi alkalmazottaktól származnak, akik már nyilvánosan elismerték, hogy a turnén tanúsított viselkedésük helytelen volt. Művészként mindig is nagyon szenvedélyes voltam azzal kapcsolatban, amit csinálok. Komolyan veszem a zenémet és a fellépéseimet, mert a nap végén a legjobbat akarom nyújtani; ami engem és a rajongóimat is képvisel. A szenvedéllyel együtt jár a kemény munka és a magas színvonal. Néha nehéz döntéseket kell hoznom, de soha nem áll szándékomban, hogy bárki kényelmetlenül érezze magát, vagy hogy úgy érezze, nem értékelik őt a csapat fontos tagjaként

– magyarázta.

Lizzo kifejtése szerint nem olyan ember, mint amilyennek próbálták őt lefesteni, és ugyan nagyon nyitott a szexualitásával és az önkifejezésével kapcsolatban, nem engedheti meg, hogy ezt felhasználják ellene. 

Semmit sem veszek komolyabban, mint a tiszteletet, amit nőként megérdemlünk a világban. Tudom, milyen érzés, amikor nap mint nap megszégyenítik a testünket, és egyáltalán nem kritizálnék vagy küldenék el egy alkalmazottat a súlya miatt

– tette hozzá.

Újabb előadót lehetetlenítenek el?

Hogy a felperesek és az egyéb megszólalók által elmondottak megfelelnek-e a valóságnak, arról a bíróság fog dönteni, ám nem lehet nem észrevenni a párhuzamot Lizzo és Kevin Spacey ügye között. Utóbbi esetében nemrég döntött az esküdtszék, kijelentve, a színész nem bűnös a négy felperes ellen állítólagosan 2001 és 2013 között az Egyesült Királyságban elkövetett szexuális bűncselekményekben. A színésszel szemben még egy évvel ezelőtt emeltek vádat Londonban többrendbeli szexuális zaklatás okán a 2005 és 2013 közötti időszakban történt szexuális zaklatási ügyek miatt, ám Kevin Spacey mindig ártatlannak vallotta magát. 

Mint ismert, a színészt, aki 2004 és 2015 között a londoni The Old Vic színház művészeti igazgatója volt, azzal vádolták meg, hogy bedrogozott egy színészpalántát, és szexuális aktust hajtott rajta végre, miközben aludt. Szexuális zaklatással vádolták meg Spacey-t mások is, köztük egy sofőr, aki azt állította, Spacey megragadta őt az ágyékánál, így majdnem letért az útról. Hasonlóról számolt be egy másik férfi is, kiemelve, úgy ragadta meg a színész az ágyékánál, mint egy kobra. Míg a negyedik felperes elmondása szerint Spacey a nyakát csókolgatta, és az ő intim testtájékát is megérintette. 

Spacey korábban kifejtette, bár valóban intimnek mondható viszonyban állt két felperessel is, soha nem volt agresszív velük szemben, és nem bántalmazta őket. Mint mondta, amikor tudomást szerzett a vádakról, úgy érezte, mintha hátba támadták volna őt. Azon férfi állításait pedig, aki azt mondta, úgy ragadta meg az ágyékát, mint egy kobra, szimplán őrültségnek nevezte, mivel soha nem történt meg ez az eset. Bár kijelentette, tisztában van vele, hogy volt idő, amikor kifejezetten sokat flörtölt, és sok mindenre nyitott volt, ez nem teszi őt rossz emberré. Ahogy korábban kiemelte, a történtek miatt nehezebben bízik meg az emberekben, ahogy amiatt is nyomás nehezedett rá, hogy a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt coming outolnia kellett. 

Kevin Spacey és Lizzo esetéhez hasonló botrányba keveredett Johnny Depp, akit egykori felesége, Amber Heard 14 alkalommal elkövetett családon belüli erőszakkal vádolt. Később elváltak, ám 2018-ban ismét előkerült az ügy, miután a The Sun napilap feleségverőnek nevezte a színészt, aki erre válaszul elindította az évszázad perét – 39 millió fontot követelt – annak érdekében, hogy tisztára mossa a nevét. A bíróság végül úgy határozott, hisz Heardnek, így a színész elvesztette a pert a lap ellen. A cikk eredményeként ugyanakkor Depp karrierje nagy törést szenvedett, így 50 millió dolláros rágalmazási pert akasztott Heard nyakába, aki ellentámadásként 100 millió dollárra perelte be volt férjét. A tárgyalások 2022 tavaszán kezdődtek, és az esküdtszék végül a színésznek hitt. Deppnek 10,3 millió, míg Heardnek 2 millió dollár kártérítést ítéltek oda, azonban mivel mindketten fellebbezést nyújtottak be, az ügynek még mindig nincs vége.