Nincs gyógyír, testvére nyilatkozott Céline Dion állapotáról

2023.09.01. 15:34 Módosítva: 2023.09.01. 15:36
Az énekesnő stiff-person-szindrómával küzd, és testvére elmondása szerint az orvosok ugyan mindent megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb gyógymódot találjanak, eddig ez nem történt meg.

Mint ismert, Céline Dionnál tavaly egy rendkívül ritka neurológiai betegséget, az úgynevezett izomgörcsszindrómát, nemzetközi nevén stiff-person-szindrómát (SPS) diagnosztizáltak

A betegség olyan ritka, hogy körülbelül egy embert érint a millióból, és maguk az orvosok is még csak tanulmányozzák. Állapota miatt a Courage nevezetű turnéját egy évvel el kellett halasztania, majd tavaly decemberben ismét elcsúsztatta az állomásokat, míg végül lemondta az egész turnét – köztük a 2024. március 26-ra tervezett budapesti koncertjét. 

Nagyon sajnálom, hogy ismét csalódást kell okoznom mindannyiótoknak. Nagyon keményen dolgozom, hogy visszanyerjem az erőmet, de a turnézás még akkor is nagyon nehéz lehet, ha 100 százalékos vagy

 – közölte akkori nyilatkozatában.

Állapotáról egyébként ő maga is beszámolt már a korábbiakban. Tavaly decemberben például, amikor ismét eltolta a koncertdátumokat, egy videóval jelentkezett, amelyben igyekezte hűen lefesteni, hogyan telnek a napjai.

Sajnos ezek a görcsök a mindennapi életemre is hatással vannak, néha a sétálás is nehézséget okoz, és a hangképzésemet is akadályozza, nem tudok úgy énekelni, mint szoktam

– magyarázta a felvételen Céline Dion.

A család bízik az orvosokban

Hogy hogyan viseli a betegség okozta megpróbáltatásokat jelenleg, arról testvére, Claudette Dion adott tájékoztatást a HELLO! magazinnak.

Mint a lapnak kifejtette, az énekesnő erős és mindent megtesz a gyógyulásért, de a betegség rejtély az orvosok számára, illetve az összes, ebben a kórban szenvedő betegnek kínzó fájdalmat okoz. 

Vannak görcsök, amiket lehetetlen kontrollálni. Ismer olyanokat, akik az éjszaka közepén felugranak az ágyból, mert begörcsöl a lábuk vagy vádlijuk? Hasonlóképp kell elképzelni, csakhogy ebben az esetben ez minden izmot érint

– fejtette ki, hozzátéve, nem sokat tehetnek azért, hogy enyhítsék az előadó fájdalmait, de bíznak abban, hogy az orvosok hamarosan megtalálják a megfelelő gyógymódot erre a betegségre.