18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elátkozott sorozatok, amelyek szereplőit utolérte a végzet

2023.10.15. 15:22
Bár alapesetben a tévés produkciók forgatása – a határidők miatt a készítőkre nehezedő terhek ellenére – laza hangulatban szokott telni, nemegyszer történt már meg, hogy a vidám pillanatokat utólag tragédia árnyékolta be. Néhány esetben pedig nem is a forgatás alatt érte balszerencse a színészeket, hanem annak végeztével.

Különösen rányomhatja a bélyegét egy adott filmre vagy sorozatra, ha egy ismert személy annak forgatása közben vagy épp az azt követő években veszti életét. Az elmúlt évtizedek során pedig számtalan alkalommal került egy-egy balszerencsés produkció ilyen helyzetbe, és aggatták rá azonnal az elátkozott jelzőt, amit aztán sosem tudott lemosni magáról. 

Három tragédia, három rejtély

Az egyik, ha nem a leginkább tragédia sújtotta sorozat a Glee, amelynek mind a hat évadát nyomon követhették a magyar nézők a képernyőkön. A zenés, főleg tiniknek készült széria három színészét is elvesztette: Cory Monteitht, aki még az idő alatt halt meg, hogy a sorozatot adták a tévében, míg Mark Salling és Naya Rivera az utolsó évad megjelenését követően vesztették életüket. 

Monteith négy évadon keresztül alakította Finn Hudsont, ám a színész komoly kábítószeres problémákkal küzdött, így 2013 márciusában elvonókúrára ment. Négy hónappal később viszont az akkor 31 éves színészre egy szállodai szobában találtak rá holtan. A halálát túladagolás okozta, amely heroin és alkohol együttes fogyasztása miatt következett be

Tragikus sorsa lett a széria Stuart Puckermanjének, azaz Mark Sallingnak is, akit 2011-ben vádolt meg szexuális zaklatással az exe, amire válaszul a színész rágalmazásért perelte be a nőt. Végül meg tudtak egyezni az ügyben, a színésznek kártérítést kellett fizetnie. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor összetűzésbe került a törvénnyel, 2015 decemberében gyermekpornográf tartalmak birtoklása miatt tartóztatták le. A színész 2017-ben bűnösnek vallotta magát, majd 2018 elején öngyilkosságot követett el

A Santana Lopezt alakító Naya Rivera története némileg frissebb, mivel a színésznő eltűnésének híre 2020 nyarára tehető. Rivera egy bérelt csónakkal indult úszni négyéves kisfiával egy kaliforniai tavon, ám másnap a fiút egyedül találták meg a vízi járművön. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint a színésznő nem viselt mentőmellényt, míg gyermeke igen, aki a csónakban aludt. A holttestére napokkal később bukkantak rá, és ahogy a boncolás tisztázta, a színésznő sem alkoholt, sem drogot nem fogyasztott, a halálát fulladás okozta. Utolsó erejével még vissza tudta juttatni gyermekét a csónakba, de magát már nem tudta kimenteni.

Öngyilkosság vagy sem?

Superman kalandjai című, 1952–1958 között sugárzott, főleg gyerekeknek készült műsor főszereplőjének, George Reevesnek a halála az előbbiekben felsorolt színészekéhez képest sokkal rejtélyesebb. A férfi korábban feltűnt az Elfújta a szél című filmben is, viszont nem tett szert akkora népszerűségre, mint színésztársa, Vivien Leigh. Bár a Superman kalandjai jó nézettséget produkált, hat év után elkaszálták a sorozatot, és a színész sem kifejezetten gazdagodott meg belőle.

Reeves akkor már 44 éves volt, viszont a széria végeztével nem sok időt szánt neki a sors, hogy bebizonyíthassa rátermettségét, mivel egy évre rá titokzatos körülmények között életét vesztette. A színész holttestére 1959. június 16-án Los Angeles-i otthonának emeleti hálószobájában találtak rá, egy lőtt sebbel a fején. A férfit a hajnali órákban lőhették le, amikor éppen egy összejövetelt tartottak a házában, ám máig nem derült ki, milyen körülmények vezettek Reeves halálához. Bár eleinte gyanúsítottként emlegették a férfi menyasszonyát, Leonore Lemmont, az esetet végül öngyilkosságnak minősítették. 

Balszerencse balszerencse hátán

Némileg kilóg a sorból az Our Gang, azaz A mi bandánk című, szegény gyermekek kalandjairól szóló sorozat, amelyet egész hosszú időn keresztül, 1922 és 1944 között követhettek nyomon az amerikai tévénézők. A szériából megismert néhány színészt ugyanis nem közvetlenül a sorozat végeztével érte tragédia, hanem később, ám közülük sokan haltak nem mindennapi halált. Az Alfalfát alakító Carl Switzer például annak idején a színészet mellett kutyaoktatással is foglalkozott, így elvállalta egyik barátja, Bud Stiltz ebének kiképzését, ám az állat elszökött. Később rátaláltak, azonban a felek között vita alakult ki az anyagiak miatt, ami tettlegességig fajult. Stiltz egy fegyverrel ágyékon lőtte a 31 éves színészt, aki a kórházba vezető úton halt meg. A férfi tette ellenére nem került börtönbe, mivel önvédelemnek minősítették az esetet. 

Hasonlóan megdöbbentő történet fűződik a széria Chubbyjához, Norman Chaney-hez, aki a produkció végeztével olyannyira meghízott, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend ellenére 136 kilót nyomott. A kórházi kezelés révén a súlya a felére csökkent, szervezete azonban nem bírta ezt a nagyfokú megterhelést, és 1936-ban, 21 éves korában meghalt. Ő volt egyébként az első szereplő a sorozatból, aki életét vesztette, ám nem az egyetlen, akivel ennyi balszerencse történt. 

Matthew Beard, aki Stymie-ként szerepel a produkcióban, az után, hogy 10 éves korában kilépett a sorozatból, visszavonult a színészettől, heroinfüggő lett, hajléktalanná vált, és megjárta a börtönt is. Az 1960-as években sikerült leszoknia a kábítószerekről, kisebb szerepekben is feltűnt tévés produkciókban, ám 1981-ben agyvérzést kapott, leesett egy lépcsőn, és komoly fejsérüléseket szenvedett. Néhány nappal később tüdőgyulladásban halt meg a kórházban. 

Tragikus halált halt a széria Weezere, Robert Hutchins, aki az amerikai hadsereg légierejénél szolgált. 1945-ben megpróbált leszállni a gépével, ám rosszul ért földet, és 19 évesen meghalt. William Laughlint, azaz Froggyt egy teherautó ütötte el 16 éves korában, amikor éppen újságot hordott ki.

Scott Beckettnek színésztársához, Matthew Beardhez hasonlóan meggyűlt a baja a káros szenvedélyekkel. Ivott és drogozott, törvényt szegett, majd 1968-ban az után, hogy verekedésbe keveredett, egy idősek otthonában jelentkezett, ahol két nappal később halt meg 38 éves korában. Az ágya mellett találtak egy búcsúlevelet, illetve tablettákat egy üvegcsében, amiből arra lehetett következtetni, hogy önkezűleg vetett véget életének, ám halálának okát hivatalosan máig nem állapították meg. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.