18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Titkos akták kerülhetnek elő András hercegről

GettyImages-544081426
2024.01.02. 07:15

A kegyvesztett András herceget még 2022-ben fosztotta meg címeitől édesanyja, II. Erzsébet királynő, így minden privilégiumtól elesett, ami a királyi család tagjait megilleti. A herceget Virginia Roberts Guiffre vádolta meg szexuális zaklatással, majd végül peren kívül sikerült megegyezniük. Bár a kártérítés pontos összege nem ismert, úgy tudni, körülbelül 12 millió fontról lehetett szó, viszont az ügylet részleteit azóta is nagy homály fedi. Akad ugyanakkor más is, aki marasztaló kijelentéseket tett a hercegre. Johanna Sjoberg, aki korábban úgy nyilatkozott: a királyi sarj 2001-ben Jeffrey Epstein manhattani otthonában fogdosta a mellét – írja a Daily Mail.

Jeffrey Epstein és András herceg neve mellett igen gyakran merül fel a jelenleg börtönbüntetését töltő Ghislaine Maxwell, akit az üzletember jobbkezének tartottak. Az előbbiekben említett Virginia Roberts Guiffre 2015-ben perelte be rágalmazásért Maxwellt, és az ügy során sok dokumentum halmozódott fel. Több mint 170 ember tett vallomást, köztük Epstein társai, barátai és áldozatai. Loretta Preska New York-i bíró pedig úgy határozott, hogy a több száz aktát nyilvánosságra kell hozni.

Bár Ghislaine Maxwellnek és Virginia Roberts Guiffre-nak peren kívül sikerült megegyeznie, a sajtó folyamatosan küzd azért, hogy az ügy részletei napvilágra kerüljenek. 2019 óta szivárognak ki különböző iratok, és a hírek szerint a napokban szintén több akta juthat erre a sorsra. Például a Johanna Sjoberg bizonyítékairól szóló 30 oldalas akta, illetve András herceg és Ghislaine Maxwell levelezései is, amelyek fényt deríthetnek arra, pontosan milyen viszonyban álltak egymással a felek. 

A jelenleg 42 éves Sjoberg korábbi vallomása szerint Maxwell 2001-ben vette fel őt abból a célból, hogy megmasszírozza Epsteint. 2016-ban eskü alatt azt vallotta, 2001-ben egy időben tartózkodott az üzletember manhattani lakásán András herceggel és Virginia Roberts Guiffre-val. Az esettel kapcsolatban kiemelte: valaki azt javasolta, hogy készítsenek egy fotót közösen, így a királyi sarj és Guiffre leültek a kanapéra, bizarr módon a Spitting Image tévés műsorban látható báb egyikével egyetemben, aki utóbbi ölében foglalt helyet. 

Így hát beleültem András ölébe – azt hiszem, önszántamból –, majd megfogták a báb kezét, és Virginia mellére tették, így András az enyémre tette az övét

– jelentette ki Sjoberg, hozzátéve, mindezt tréfásan tették, és annak ellenére, hogy a herceg tapintatlanul viselkedett, nem okozott neki traumát.

András herceg ugyan minden jogsértést tagad, Guiffre ügyvédje, Sigrid McCawley figyelemre méltónak nevezte Sjoberg tanúvallomását. Kiemelve, jól érzékelteti az ügy lényegét, azaz hogy Maxwell részt vett fiatal lányok szexuális zaklatásának elősegítésében.

A Sjoberg által elmondottak alapján a herceg tarthatott attól, hogy ismét szexuális zaklatás miatt fogják beperelni, azonban a Daily Mail információi szerint az asszony elmulasztotta a kereset benyújtását, amire egy hónap állt a rendelkezésére. A királyi sarjhoz közel álló források elmondása alapján a herceg nagyon megkönnyebbült a hír hallatán.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Getty Images)