Közeleg a leszámolás napja András herceg számára

GettyImages-1363252949
2024.03.05. 16:05
Újabb nyilvánosságra került bírósági dokumentumok okozhatnak fejfájást András hercegnek, aki körül ugyan az utóbbi időben elhalt a botrány, de most ismét a figyelem középpontjába kerülhet.

András herceg a királyi család kegyvesztett tagjaként már nem lát el hivatalos feladatokat, ahogy azokon az eseményeken sem jelenhet meg, ahol a rokonai igen. Ez annak a következtében alakult így, hogy 2022-ben egy amerikai nő, Virginia Roberts Guiffre szexuális zaklatással vádolta meg őt, ami komoly retorziót vont maga után. II. Erzsébet királynő minden címétől és katonai rangjától megfosztotta a herceget, így kvázi a família fekete bárányává vált. Guiffre azt állította, a herceggel a börtönben később öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epsteinen, illetve a jelenleg is húszéves büntetését töltő Ghislaine Maxwellen keresztül ismerkedett meg. Előbbi szexuális aktusra kényszerítette őt a barátaival, köztük három alkalommal András herceggel is, aki elmondása szerint tudatában volt annak, hogy csak 17 éves – ez pedig felvetette a gyanút, hogy a királyi sarj tudhatott az üzletember piszkos ügyeiről. A felek végül peren kívül egyetek meg egymással, bár a pontos összeg nem ismert, a becslések szerint 12 millió fontos fájdalomdíj üthette Virginia Roberts Guiffre markát.

Ugyan a herceg Virginia Roberts Guiffre-val való egyezsége körüli mizéria már elült, az év elején napvilágra került Jeffrey Epstein-akták kapcsán újra reflektorfénybe került a herceg, akinek az üzletemberrel való kapcsolatát továbbra is nagy homály fedi. Korábban felmerült már, hogy a királyi sarj a Bank of England Nominees nevű fedőcéget használta, amíg barátságban állt a férfival, illetve több tanú tett vallomást arra vonatkozólag, hogyan múlatta az időt a herceg egykor Epstein különböző birtokain. A legújabb hírek szerint pedig további részletek derülhetnek ki a kapcsolatukról a júliusban megjelenő bírósági dokumentumokból, amelyek egy 2006-os nyomozás adatait fedik fel. Ezt a vizsgálat annak kiderítését célozta, hogy milyen viszony fűzte az üzletembert a fiatal lányokhoz. 

Az iratok nyilvánosságra hozatalát Florida kormányzója, Ron DeSantis rendelte el, és annak ellenére, hogy a nyomozás során több sértettet is azonosítottak, Epstein végül csak két, prostitúcióval kapcsolatos esetben vallotta bűnösnek magát, amiért 18 hónapos börtönbüntetést kapott. Az eddigi információk szerint a dokumentumokban az áll, hogy két tanú is azt állította, András herceg az üzletember több más barátjával együtt vádalkuért lobbizott az Egyesült Államok kormányánál. Bár a herceghez közel álló néhány forrás egyértelmű hazugságnak minősítette a tanúk által elmondottakat, Epstein egyik áldozata úgy fogalmazott: a leszámolás napja közeleg András herceg számára.

Kísért a múlt

Ugyan az kérdéses, hogy a királyi sarj neve fellelhető lesz-e a júliusban nyilvánosságra kerülő iratokban, ám a Jeffrey Epstein-aktákban – amelyek több mint 170 ember vallomását tartalmazzák – több ponton is feltűnt. Köztük  Juan Alessi vallomásában, aki 1991 és 2002 között Epstein házvezetőnőjeként dolgozott az üzletember Palm Beach-i kastélyában. A nő azt állította, András herceg és volt neje, Sarah Ferguson baráti viszonyban álltak az üzletemberrel, akinek a házában is jártak. Sőt elmondása szerint a királyi sarj heteket töltött ott, rendszerint a fő vendégszobában szállt meg, ahol napi szinten megmasszírozták őt. Utóbbi azért fontos részlet, mivel korábban Guiffre és egy másik áldozat, Johanna Sjoberg is azt állították, Maxwell azért vette fel őket, hogy megmasszírozzák Epsteint. Sjoberg a vallomásában úgy fogalmazott, 200 fontot fizettek neki minden egyes masszázsért, amit 100 fonttal növeltek, ha annak szexuális töltete is volt.

Sjoberg korábbi elmondása szerint Maxwell 2001-ben vette fel őt abból a célból, hogy megmasszírozza Epsteint. 2016-ban eskü alatt azt vallotta, hogy 2001-ben egy időben tartózkodott az üzletember manhattani lakásán András herceggel és Virginia Roberts Guiffre-val. Az esettel kapcsolatban kiemelte: valaki azt javasolta, hogy készítsenek egy fotót közösen, így a herceg és Guiffre leültek a kanapéra, bizarr módon a Spitting Image tévés műsorban látható báb egyikével egyetemben, amely utóbbi ölében foglalt helyet. 

Így hát beleültem András ölébe – azt hiszem, önszántamból –, majd megfogták a báb kezét, és Virginia mellére tették, így András az enyémre tette az övét

– jelentette ki Sjoberg, hozzátéve, mindezt tréfásan tették, és annak ellenére, hogy a herceg tapintatlanul viselkedett, nem okozott neki traumát. A királyi sarj ugyanakkor minden jogsértést tagad.

A nyilvánosságra került akta alapján Epstein egy másik házvezetője, Alfredo Rodriguez is eskü alatt vallotta, hogy sok kép készült Epsteinről és András hercegről, amint a Palm Beach-i birtokon együtt múlatják az időt. Mindemellett  a dokumentumok egyikében azzal vádolták meg a herceget, hogy kiskorúakkal együtt vett részt egy orgiában Epstein szigetén, a karibi Little St. Jamesen – amit pedofilszigetnek is neveznek. Egy 2014-es beadványban egy neve elhallgatását kérő személy pedig arról számolt be, hogy kiskorúként kénytelen volt szexuális kapcsolatot létesíteni a herceggel, ami három különböző helyszínen történt meg: Ghislaine Maxwell londoni lakásán, New Yorkban és Epstein szigetén, ahol az orgiára is sor került. Az irat szerint Epstein azt mondta neki, hogy tegye meg, amit a herceg kér tőle, míg Maxwell elősegítette, hogy a királyi sarj szexuálisan zaklathassa őt, mivel Epstein madamámjaként működött közre. Sőt egyes informátorok állítása alapján az üzletember titokban szexvideót vett fel András hercegről, Richard Bransonról és Bill Clintonról, mivel csúcstechnológiás kamerákkal szerelte fel birtokait, ám az egyelőre nem derült ki, hogy ez valóban így történt-e. 

(Borítókép: Getty Images)