Milliárdos örökség üti Harry herceg markát a hétvégén

2024.09.12. 14:19
A királyi sarj szeptember 15-én tölti be 40. életévét, ám ez a nap nem csak a kerek évforduló miatt maradhat emlékezetes a számára, mivel a hírek szerint mesés vagyon hullhat az ölébe, amit dédnagyanyja, Erzsébet anyakirályné hagyott rá.

Ahhoz képest, hogy a 2023-as év Harry hercegtől és Meghan Markle-től volt hangos, az idei esztendőben kifejezetten keveset foglalkozik a sajtó a párral. Az már nyilvánvalóvá vált, hogy inkább kerülik a nyilvános szereplést – ugyanis pont emiatt ekézték őket a leginkább, köztük a South Park című sorozatban is –, így csak néhány eseményen való szereplést mertek bevállalni. Harry herceg legutóbb annak kapcsán járt az Egyesült Királyságban, hogy részt vegyen Lord Robert Fellowes temetésén, aki Diana hercegnő testvérének volt a férje. Az eseményen ismét találkozott testvérével, Vilmos herceggel, ám egy szót sem váltottak egymással. A brit sajtóban több vélekedést is lehet olvasni arról, vajon a testvérek a közeljövőben békejobbot nyújthatnak-e egymás felé, ám az évek múlásával erre egyre kevesebb esélyt látni.

A sussexi pár még 2020-ban mondott le a közszolgálatról, így azóta nem végeznek hivatalos feladatokat az uralkodó nevében. Sőt, az Egyesült Államokba költözve igyekeztek még messzebb kerülni attól az őrülettől, ami a szigetországban övezte őket. Annak ellenére viszont, hogy ebben az értelemben a herceg már elkülönül családtagjaitól, a nemesi származásától sosem foszthatják meg őt. Születési jog révén továbbra is a trónöröklési rendben szerepel, és a famíliához tartozik. Kizárólag a brit parlament szavazhatná meg, hogy ezt a privilégiumot is elvegyék tőle. A kötelezettségekről való lemondással Harry herceg számos kiváltságtól esett el, például a hatóságok már nem látják el a védelmét, ugyanakkor még mindig van kötődése a királyi családhoz, például az őt is megillető örökség miatt. 

Mint kiderült, a szeptember 15-én, vasárnap 40. születésnapját betöltő herceg egy kisebb vagyonra számíthat néhai dédnagyanyjától, Erzsébet anyakirálynétól. A Times információi szerint II. Erzsébet édesanyja még 1994-ben egy külön alapot különített el dédunokáinak, akik között összesen 19 millió fontot oszt szét. A lap úgy tudja, az első kifizetés az arisztokraták 21. születésnapján történt meg, míg a második a 40. születésnapon. Előbbi 6 millió fontot, utóbbi pedig 8 millió fontot takar, azaz jelenlegi árfolyamon 3,76 milliárd forintot.

Palotabeli források úgy vélik, az anyakirályné ráadásul tetemesebb vagyont is szánt Harry hercegnek, mint bátyjának, Vilmos hercegnek – valószínűleg azért, mert a trónörökös amúgy is több előjoggal rendelkezik, mint a testvére. Úgy tudni, erre az örökségre Harry herceg és Vilmos herceg mellett jogosult még:

  • Anna hercegnő két gyereke, Zara Phillips és Peter Phillips,
  • András herceg és Sára yorki hercegné két lánya, Beatrix hercegnő és Eugénia hercegnő, 
  • Margit hercegnő két gyermeke, David Armstrong-Jones és Sarah Chatto.

A brit Daily Express még tavasszal készített egy becslést azzal kapcsolatban, mekkora vagyona lehet Harry hercegnek és Meghan Markle-nek. Számításaik szerint 48 millió dollárról, vagyis jelenlegi árfolyamon 17,2 milliárd forintról lehet szó. Akkor azt írták, a pár montecitói luxusvillája – amiben kilenc hálószoba és tizenhárom fürdőszoba kapott helyet – 11 millió fontot ér. A vagyonukhoz pedig jelentősen hozzátett a királyi sarj Tartalék című memoárja, amivel a herceg 22 millió fontot keresett. A korábban a Spotifyjal kötött – és azóta már felbontott – egyezségük 25 millió fontot jelentett a számukra, a Netflixszel való megállapodásuk 81 millió fontot, míg a Penguin Random House kiadóval való együttműködésük 32 millió fontot. 

Folytatódik a jogi hercehurca

Bár a herceg az anyagiak terén nem panaszkodhat, jogi értelemben van miért izgulnia. A Daily Mail információi szerint jövő áprilisban újra bíróság elé kell állnia. Mint ismert, mivel a királyi sarj már nem lát el hivatalos feladatokat az Egyesült Királyságban, az a jog sem illeti meg őt, hogy a hatóságok ügyeljenek a biztonságára – az adófizetők pénzén. Emiatt a herceg két éven át nem mert családjával együtt a szigetországba utazni, majd jogi eljárást indított az ügyben. A biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérte, kijelentve, amennyiben hazalátogat, szeretné, ha továbbra is ingyen járna neki a rendőri védelem, és ha ezt nem áll módjukban meglépni, akkor fizethessen a biztonságukért. 

A bíróság elvetette a királyi sarj azon ajánlatát, miszerint alternatív megoldásként ő maga fizetne a rendőri védelemért. A rendőrséget és a Belügyminisztériumot képviselő ügyvédek azt mondták a tárgyaláson, nem várható el, hogy a rendőrök veszélybe sodorják az életüket egy fizető vendég érdekében. Emellett kifejtették, amennyiben a herceg ajánlatát elfogadnák, azzal egy kétszintű rendszert hoznának létre, amelyet csak a gazdagok tudnának kihasználni. A herceg fellebbezett az ítélet ellen, amit a bíró elutasított, ám a Fellebbviteli Bíróság engedélyt adott neki, hogy megtámadja a Legfelsőbb Bíróság ítéletét. A királyi sarj így folytatja a jogi csatát, és április 8-án és 9-én kétnapos tárgyalást tartanak a Fellebbviteli Bíróságon. Sussex hercege azt kívánja elérni, hogy továbbra is járjon neki a 24 órás védelem, amikor épp az Egyesült Királyságban tartózkodik, ami arra utal, hogy szeretne több időt a szülőhazájában tölteni – bár bizonyos esetekben eddig is járt neki a védelem, ám 28 nappal korábban kell értesítenie a hatóságokat a terveiről.