Így készül a világ első nem orthodox költségvetése

2011.10.26. 08:19

Három és fél napig vitatkoznak a képviselők a 2012. évi, országmentő költségvetésen. A nem orthodox módszerekben hívő Matolcsy György nem hazudtolta meg önmagát, a költségvetés optimista számokon nyugszik, az államadósság csökkenésével és százezer forintra lebontott bírságbevételekkel számol. Még az Állami Számvevőszék is a valóságtól elrugaszkodottnak tartja.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A javaslat részletes elemzését és bemutatását azzal kezdte, hogy ez a költségvetés "szakít az eddig érvényes gyakorlattal, amikor soha egyetlen évben sem sikerült tartani a költségvetés tervezett hiányát amit sosem sikerült 3 százalék alatt tartani". Ez idén sikerülni fog, igaz, csak a nyugdíjpénztári einstand miatt, ismerte be. Jövőre azonban már önerőből is sikerülni fog. "2012-ben először fordul elő, hogy példát mutathatunk a világnak, hogy minden különleges, unikális, hungarikumnak, nem orthodoxnak tekintett eszközzel sikerül három százalék alatt tartani a hiányt" - jelentette ki.

  • "Nagyon nagy eredményt ért el a kormány, hogy a költségvetési tanács árumegállító joga miatt a költségvetés a parlament elé sem kerülhetett volna, de a KT azt állapította meg, hogy megfelel a szigorú követelményrendszer feltételeinek" - jelentette ki Matolcsy. Beszélt arról is, hogy az Állami Számvevőszék számos kritikus észrevételt is tett, ezt köszönettel vették, vizsgálatuk óta egy csomó számot tettek a költségvetésbe, ezeket ugyanis hiányolta az ÁSZ.

  • Az új költségvetés "már építhet az államháztartási rendszerek megújításának első eredményeire", mondta Matolcsy. Másik értékes vonása, hogy feladatközpontú a költségvetés, "szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy minden költségvetési sor automatikusan átkerül az előző évi költségvetésből". Ezzel a módszerrel már nem lehet tervezni, mondta, ezért öt fő feladat köré csoportosították a költségvetést. Erénye még a költségvetésnek, hogy lehetővé teszi és feltétellé teszi az államadósság csökkentését, dicsekedett. "Sikerül csökkenteni az államadósság mértékét, és ez óriási eredmény".

  • A nemzetgazdasági miniszter a pupitusról kezdte felszólalását. Mint mondta, a költségvetésnek hűen kell tükröznie a kormány gazdaságpolitikáját, ezt szerinte meg is teszi, ráadásul igen igéretes formában. "Stabil és kiszámítható költségvetésünk lesz" - jelentette ki, például az EU 5-6-7. legalacsonyabb költségvetési hiányával terveznek.

  • A Demokratikus Koalíció kiválása miatt vitatják a tervezetnél hosszabban a jövő évi költségvetést. A módosító indítványokat formanyomtatványon lehet csak benyújtani. A vitát Matolcsy 50 perces felszólalása nyítja, őt az Állami Számvevőszék elnökének 40 perces felszólalása követi. Ezután az illetékes bizotságok elnökei beszélhetnek 30-30 percben, ahogy aztán a frakciók vezérszónokai is.

  • Tíznél is kevesebb képviselő és kormánytag van jelen a 2012. évi költségvetés általános vitájának kezdetén.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Csoda-e ezek után, hogy a kormány minden létező bevételi forrást meg kíván fogni? A jövő évi költségvetés tervezete szerint törvénytisztelő magyarokra nem alapozható egy stabil országvédelmi költségvetés, ezért Matolcsy javaslatában tételesen, százezer forintra lebontva felsorolja, milyen hatóságoktól mennyi bírságbevételt vár 2012-ben. A legtöbbet a szabálytalanul közlekedőknek kell fizetniük, míg állatvédelmi bírságból csak százezer forintot várnak.

  • A költségvetés minőségéről mindennél jobban árulkodik, hogy az Állami Számvevőszék élére kinevezett volt fideszes képviselő, Domokos László a költségvetési tanács tagjaként ugyan még támogatta a tervezetet, a számvevőszéki véleményben már megalapozatlannak nevezte azt, például azért, mert semmilyen háttérszámítás és bevételi előirányzat nem támasztja alá. Az MNB összességében „kockázatosnak” nevezte a tervet, ami sok mindenen bukhat.

  • Külön aggodalomra okot adó tényező, hogy a költségvetést 268 forintos euróárfolyammal számolták, és bár készült terv 280, sőt, 300 forintos árfolyamra is, a kormány végtörlesztéssel kapcsolatos tervei, és az emiatt fenyegető leminősítés ennél gyengébb árfolyamot is eredményezhet - ráadásul a lakosság devizaadósságának felszámolása szabadabb árfolyampolitikára is lehetőséget ad a kormánynak, ami amúgy az export növekedésétől remél pluszbevételeket. Emiatt a forint elinflálása is reális lehetőségnek tűnik, Matolcsy mégis optimistán 4,2 százalékos inflációval számolt. A 2,5 százalékos hiány az MNB szerint tűnik tarthatatlannak. Ehhez képest a remélt 1,5 százalékos növekedés már-már realista becslésnek tűnik, de nem az.

  • A közgazdaságról tankönyvekben nem taglalt elméletekben gondolkodó Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terve úgy számol ezermilliárdos vágással, hogy a terveit megalapozó számok – amelyek, mint tudjuk, nem zavarják –, hogy is mondjuk, meglehetősen nem orthodoxak. Saját sikerpropagandájától megittasulva a kormány úgy számol, hogy az év végén az államadósság a GDP-nek már csak a 73 százaléka lesz, pedig az épp most emelkedett rekordra.

  • Eljött a nagy nap, a nem ortodox gazdaságpolitika egyesített világbajnoka, Matolcsy György a parlament előtt ismerteti Magyarország 2012. évi költségvetését. Fájni fog, de ezen talán csak azok lepődnek meg, akik még nem értesültek az Európai Uniót fenyegető totális összeomlásról.