Edit
15 °C
29 °C

MNB: Elszáll a hiány, ha a kormány nem lép

2011.10.20. 13:28

Ma nyilvánosságra hozta az MNB a jövő évi költségvetésről szóló elemzését, aminek fő pontjairól kedden beszámoltunk.

További kormányzati intézkedések nélkül jövőre 3,1 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű (ESA) hiány alakulhat ki, de amennyiben 200 milliárd forint összegű tartalékot véglegesen töröl a kormány, akkor teljesíthető a 2,5 százalékos hiánycél - mondta Varga Lóránt vezető elemző csütörtökön, ismertetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzését.

Azt, hogy különleges intézkedések nélkül nem tartható a hiánycél, már korábban is megállapította a jegybank: Simor András a Költségvetési Tanács szeptember végi ülése után közölte, hogy az MNB számításai szerint a GDP 1,1 százalékával lépheti túl a deficit a kormány által tervezett 2,5 százalékos küszöböt. Ugyan a tanács akkor a másik két tag szavazatával elfogadta a költségvetés tervezetét, Járai Zsigmond is arról beszélt, hogytovábbi adóemelésekre lehet szükség.

Az MNB friss elemzése szerint a bruttó hazai termék jövőre 0,6 százalékkal nő, miközben a költségvetési törvényjavaslat 1,5 százalékos növekedéssel számol. (Szeptemberben az MNB még 1 százalékos GDP növekedést jelzett.)

A jegybank az adótörvények változtatása miatt a jövő évi inflációs előrejelzést 4,9 százalékra emelte a szeptemberi 4,7 százalékról.

Az MNB számításai szerint a tartalékok közül a 150 milliárd forintos összegű országvédelmi alapot és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalékot feltehetően véglegesen törli (befagyasztja) a kormány, míg a 100 milliárdos általános és a 150 milliárd forint összegű céltartalékot elkölti. Ha ez a forgatókönyv  megvalósul, azaz erről intézkedik a kormány, akkor megvalósul a 2,5 százalékos ESA-hiány.