Varga: 2012 utolsó negyedéve siralmas volt

2013.03.01. 15:34
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Offshore cége nincs, de adót nemigen fizetett

    Matolcsy György vállalkozása, még akkor sem, ha az nem offshore. 2007-2009-ben több mint 113 milliós árbevétele volt, de csak 352 ezer forint társasági adót fizetett a Matolcsy György érdekeltségébe tartozó, korábban Növekedéskutatóként ismertté vált, egy személyt alkalmazó társaság.

  • Ilyen szavazati aránnyal támogatták Matolcsy és Balog Ádám MNB-be küldését is a bizottsági tagok. Most kis szünet, aztán Varga Mihállyal folytatjuk.

  • - győzte le bennünk egy pillanatra a szórakoztatóipar iránt rajongó én a forintjáért aggódót. Szóval, ennyi volt? Azért pörgött a bejelentés óta az internet úgy, mintha Habony Árpád begyömöszölte volna egy bevásárlókocsiba Oscar Pistoriust, azért sugárzott még a köztévé is mémösszeállításokat, azért dobolták ki a hírt minden köztéren, hogy Matolcsy György előadja az utóbbi évek legvisszafogottabb közszereplését? Nem lennénk annak a földönkívülinek a helyében, aki ma reggel érkezett Magyarországra, és a mai nap hírei alapján próbálja meg értelmezni, hogy mi is történik itt.

  • olvasom egy kolléga gépén a Tukacs István felszólalásáról szóló, eléggé szűkszavú jegyzetet.

  • Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a jövő hét elején tesz javaslatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kilencedik tagjának személyére. A Fidesz frakcióvezetője Matolcsy György jegybankelnök-jelölti meghallgatása utáni sajtótájékoztatón elmondta: van már jelölt a pozíció betöltésére, akiről konzultálni fog a jegybankelnökkel. Egy kilencedik tanácstag kinevezése azután vált szükségessé, hogy a miniszterelnök pénteki bejelentése szerint a korábbi kettőről háromra nő az MNB alelnökeinek száma. Rogán Antal a sajtótájékoztatón azt mondta, jelenleg nincs az Országgyűlés előtt a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó javaslat.

    (MTI)

  • - mondja Rogán Antal Varga Mihály meghallgatásának bevezetéséül. Varga másodszor lesz beugró miniszter, 2001-ben is jegybankelnök lett az elődje, Járai Zsigmond, ő ezután lett pénzügyminiszter.

  • ezt mondja az IMF, és ezzel egyetért a magyar kormány, mondja Varga Mihály. A vita abban van, hogy milyen eszközök alkalmasak erre. De a nemzetközi intézményeket partnernek tekintik, mint mindenki mást, akinek szintén ez a célja.

  • A vállalkozók számos fórumon panaszkodnak neki, hogy az elmúlt két és fél év átalakításai nehezen voltak követhetők. De most konszolidáció jön, ami elhozza a kiszámíthatóságot is, mondja Varga.

    Milyen kár, hogy már nincs itt a kiszámíthatóságára mindig olyan büszke Matolcsy, milyen kár!

  • a vállalkozásokat terhelő adókat, mondja a miniszterjelölt. Volt-e vajon 1990 óta miniszterjelölt, aki ezt nem mondta el?

  • Az elsődleges cél, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól, bár ismeri a költségvetéssel kapcsolatos kritikus véleményeket. "Meg kell győznünk az európai illetékeseket újra és újra, hogy képesek vagyunk teljesíteni a célt".

  • üt újabb léket Varga Mihály Matolcsy diadaljelentésén. Tényleg nagyon szeretnénk, ha Matolcsy visszatérne, és egymásnak esnének.

  • Volner János azt kérdezi, mit akar tenni ennek érdekében Varga Mihály. És hogy mi a véleménye arról, hogy a gazdaságösztönző lépések alapvetően elkerülték a termelő cégeket. Márpedig "az ország nem fog tudni abból megélni, hogy külföldön gyártott termékeket árulnak magyar cégek".

  • Matolcsy 4 pontja és elnökjelölti beszéde

  • Szó szerint ezt mondta Varga Mihály, és jó eséllyel a következő egy évben ez lesz a mai beszédének legtöbbet idézett mondata.

  • mondja már meg végre Varga Mihály, kéri Volner János. A keleti nyitás politikájának sem látják az eredményét, "a siker láthatatlan" - idézte Matolcsyt.

  • Kovács Tibor (MSZP) szerint nem növelte Varga Mihály hitelességét az a kilenc hónap, amennyi ideje legutóbb itt járt Varga. Akkor IMF-ügyi miniszterjelöltként volt itt, majd eljáratták vele a pávatáncot, ami után nehéz lesz neki hitelesen tárgyalni külföldi partnerekkel.

  • nem nagyon lehet, azt egyszer már módosították, és várhatóan most ismét fogják, mondja Kovács, aki a kőolaj-készletezés összevissza szabályozása kapcsán azt mondja, vicc, ami történik, és nem a stabilitást szolgálja.

  • Erre utalt Kovács

    Mint arról az Index is beszámolt, jövő héten hétfőn ismét átírják a költségvetést, csak épp még senki nem tudja, hogyan. A képviselőknek sem lesz túl sok idejük megismerni a most épp T/.... számú törvényjavaslatot, arról ugyanis a házszabálytól eltérve már hétfő délután megtartanák nem csak az általános és a részletes vitát, hanem már a zárószavazást is.

  • hogy lesz itt, hiszen már be is jelentették, hogy év közben is változtatják a kisvállalkozói adót? - kérdezi Kovács.

  • és meglehetősen nehéz helyzetben, és ha komolyan gondolja, hogy alapvető változtatást nem akar, akkor nem sok jóra számíthatunk, zárta szavait Kovács Tibor.

  • mert szerinte ez egy nagyon elhanyagolt terület volt az elmúlt években. Magyarország innovációs lehetőségeinek kulcskérdéséről beszél, kattognak a fényképezők. Majd sorolja a teljesíthetetlen költségvetési tételeket: útdíj, pénztárgépek NAV-hoz kötése.

  • Örül, hogy Magyarországon a magyar családok érdekeit akarja képviselni a miniszter, és román példával riogat, ahol az IMF az árfolyamgát eltörlését és vizitdíj bevezetését tervezi. És ördögi módon az energiaszektorban még liberalizációt is!

  • és jussunk ki abból a helyzetből, ahová az előző kormányok elmúlt..., nem, nem nyolc. Elmúlthat éves tevékenysége juttatta az országot. Rogán Antal ismét az előző kormányok teljesítményéről beszél, a lényegét nagyjából félórája már leírtuk.

  • és ha nem politikai vita lenne ez, hanem a személyi alkalmasságról szólna, akkor az MSZP-sek is támogatnák Vargát - méltatlankodik Rogán egy sort azon, hogy a parlamentben politikai vita folyik.

  • legalábbis Volner Jánossal és legalábbis abban, hogy az alacsony beruházási hányad rossz. A nagyvállalatokkal ezért kötnek stratégiai megállapodásokat, és ezért keresnek külpiacokat is, most például Libanonban, ami a kelet kapuja.

  • Sikerült stabilizálni a munkahelyeket, 160 ezerrel több embernek van munkája, mint a kormányváltáskor - mondja Varga Mihály.

    Az országban százezer közmunkás van. Erről nem beszél, és arról sem, hogy az egymilliós ígéret jegyében már majdnem háromszázezerrel kellene többnek lennie.

  • A keleti nyitást úgy kell megtenni, hogy az ne sértse a nyugati, már meglévő gazdasági kapcsolatainkat. Majd Varga is felidézi, milyen stiklik voltak az elmúltnyolcban, megemlíti, hogy 2005-ben Brüsszel szólt, hogy kozmetikázunk, és beszélt Veres János 2006-os trükkjeinek százairól is.

  • Rogán szerint jó, hogy - például szemben Romániával - nem állapodtunk meg az IMF-fel, hiszen nélkülük is biztosított az adósságfinanszírozás, a kötvénykibocsátás is sikeres volt. A Concorde-VM Alap kezelője, Faragó Ferenc, alias Vakmajom a kötvénykibocsátás után az Alapblogon a napokban azt írta:

    „Kelet-Európában nagyon rákaptak az államok idén a kötvénykibocsátásra. Nos, ha az árazásokat nézzük a tervezett és a már lezajott kibocsátásokból:

    Lengyelország, 6 éves euró, 1,7 százalék

    Törökország, 10 éves dollár, 3,47 százalék

    Románia, 10 éves dollár, 4,5 százalék

    Szerbia, 7 éves dollár, 5,2 százalék (terv)

    Magyarország, 10 éves dollár, 5,37 százalék”

    „Magyarország most már tartósan kiesett a visegrádi régióból és a balkáni országcsoporthoz van árazva. Az ex társak közül a csehekről már nem is érdemes beszélni, ők teljesen beágyazódtak a Nyugatba, úgy vannak árazva, mint Ausztria vagy Svédország, 2 százalék körüli 10 éves hozammal” - írta.

  • Inkább előny az, hogy egy költségvetést év közben is módosítanak, mert ez jelzi, hogy egy gazdasági kormányzat képes a felmerülő problémák azonnali, hatásos kezelésére.

  • az IMF-től, de jól tettük, hogy 2011-ben hozzájuk fordultunk, és biztonsági hálót szerettünk volna. "Nem sikerült egy ilyet kialakítani, mert voltak olyan kérdések, amikben eltértek az álláspontok". Mind az IMF, mind a magyar kormány növekedést akart, ismételte meg Varga, de azt nem tudta Budapest elfogadni, hogy a hitelezést visszafogó bankadóhoz hozzányúljanak, "a közteherviselés arányai megváltoztak".