Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Trócsányi ügyvédi irodája óránként 55 ezer forintot kap a jegybanktól

2016.03.08. 06:51
A Magyar Nemzeti Bank 2014 óta százmillió forintot fizetett ki a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának. Az igazságügyi miniszter a vagyonnyilatkozatai alapján ebből nem részesedik, mert szünetelteti a praxisát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két év alatt 137 millió forint értékben kötött szerződéseket a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával, értesült az Index.

Az igazságügyi miniszter nevével fémjelzett iroda és a jegybank közötti megállapodásokat Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület és a váci Együtt önkormányzati képviselője kérte ki közérdekű adatigényléssel. (Ferjancsics 1998-ban a Fidesz–MDF, később az MSZP színeiben is politizált.) 

Ferjancsics a 2011–2015 között megkötött szerződésekre volt kíváncsi. A jegybank tájékoztatása szerint a kérdéses időszak első három évében nem kötöttek szerződést a felek, 2014-től viszont gyümölcsöző megállapodások születtek az ügyvédi iroda számára. 

Az MNB adatai szerint a Nagy és Trócsányi alkalmanként 55 ezer forint + áfa óradíjért dolgozott a jegybanknak. 

Az MNB 2014-ben bruttó 98,5 millió forintot fizetett az iroda szolgálataiért, 2015-ben pedig bruttó 39 millió forintot értékben kötöttek szerződéseket. Utóbbiakat még nem fizették ki teljesen.

A jegybank szerint a 137 millió forint értékben megkötött szerződések tárgyát kilenc darab ingatlan megvásárlásával kapcsolatos műveletek képezték, köztük az V. kerületi Eiffel Palace adásvétele.

Cikkünk megjelenése után azt az információt kaptuk, hogy a 137 millió forint egy része közvetített szolgáltatásokra ment (műszaki szakértő, értékbecslő): 2014-ben 43,2 millió, 2015-ben pedig 36,6 millió forint volt az az összeg, amit az iroda a jegybanktól kapott, majd tovább is utalt a szakértőknek. 

A miniszter nem kap osztalékot 

Trócsányi 2014 júniusa óta tagja a kormánynak, vagyonnyilatkozatai szerint a miniszteri, egyetemi tanári és kutatói tisztségeivel együtt bruttó 2 millió forint körül keres havonta.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodát 1991-ben alapították, Budapest mellett New Yorkban is székelnek. A Mandiner 2015-ös összesítése alapján a negyedik legnagyobbak itthon: 2014-ben nettó 1,7 milliárd forintos árbevételük volt.

A miniszter a 2014-es beiktatása után azt mondta az Indexnek, hogy 2000 óta három év kivételével szünetelteti a praxisát. A vagyonnyilatkozatai szerint Trócsányi kezdetben harmadrészben volt tulajdonosa a társaságnak, manapság már csak 16 százalék a tulajdonosi hányada. 

Az összeférhetetlenségi szabályok betartása számomra erkölcsi kérdés is, a jogszabályok egyértelműek, és ezeket mindig betartottam

– mondta két éve az Indexnek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?