Így járjon el, ha még nem jött meg az szja-visszatérítés

D  AS20211130002
2022.02.16. 06:34
Február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők.

Befejeződött a családi adó-visszatérítés első körének a kiutalása, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők. Azok, akik február 14-ig nem kapták meg az adó-visszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Tállai András elmondta, hogy a pénzt a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jén utalja ki az adóhivatal. Az elmúlt harminc év legfontosabb adózási időszaka lehet a május 20-ig tartó személyijövedelemadó-bevallási időszak – jelentette ki.

Jön a második kör

A jelentőségét egyrészt az adja, hogy március 1-jével megkezdődik a családi adó-visszatérítés második körös kiutalási szakasza, másrészt az, hogy ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok, a várandós kismamák és saját jogon családi pótlékra, illetve rokkantsági járadékra jogosultak – részletezte az államtitkár.

Tállai András elmondta, hogy több tízezer gyermeket nevelő az szja-bevallásában veheti igénybe a családi adó-visszatérítést. Hozzátette: sokaknak pedig még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtását követően is járhat vissza adó.

A családi adó-visszatérítés összegét február 14-ig automatikusan az a jogosult kapta meg postán vagy utalással, akinek az adóhivatal ismerte az utaláshoz szükséges adatait, vagy 2021. december 31-ig benyújtotta a nyilatkozatát és az adó-visszatérítésre való jogosultsága kétséget kizáróan fennállt.

Visszaigényelhető az szja-bevallásban

Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelőleget.

Tállai András elmondta, hogy azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik az adó-visszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkező adatok ellentmondásosak vagy hibásak – számolt be az MTI.

(Borítókép: Tállai András. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla