A Közlekedési Múzeumot is utolérte az energiaválság

2022.10.04. 16:10
Az emelkedő energiaárak miatt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum úgy döntött, novembertől energiatakarékossági intézkedéseket vezet be. A múzeum tagintézményeinek nyitvatartása is megváltozik.

Összhangban a kormány intézkedéseivel, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is optimalizálja működését a téli időszakban a megnövekedett energiaárak miatt. A múzeum költségei az utóbbi időben a korábbi évek többszörösére növekedtek. Az intézmény ezzel is hozzájárul az országos energiamegtakarításhoz – tudatta a múzeum kedden az MTI-vel.

Mint írják, az intézkedések részeként az irodahelyiségeket maximum 18 fokra fűtik fel, míg a kiállítóterekben a hőmérsékletet a műtárgyvédelmileg megengedhető legalacsonyabb szinten tartják, amit a múzeum dolgozói folyamatosan ellenőriznek.

Azokat a műtárgyakat, amelyek a hidegre kifejezetten érzékenyek, erre a célra kijelölt, klimatizált helyiségekben helyezik majd el a károsodás megelőzése érdekében.

Változik a nyitvatartás

A tájékoztatás szerint változások lesznek a múzeumhoz tartozó tagintézmények nyitvatartásában is. November 1-jétől 2023. március 31-ig a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Várpalotán üzemelő Vegyészeti Múzeum, valamint a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum egyaránt zárva tartanak.

Október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, míg november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár is csütörtöktől szombatig kizárólag előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható – áll az összegzésben.

Egyre több intézmény van hasonló helyzetben

Mint megírtuk, az energiaválság miatt egyre több intézmény kényszerül megszorító intézkedéseket hozni. Néhányat kiragadva, Budapesten a Magyar Posta Október 8-tól 35, jellemzően alacsony forgalmú postát zár be, más városokban pedig több iskola költözik egy épületbe, és bevezetik a délutáni oktatást.

Több településen – mint például Sopronban – a közvilágításon fognak spórolni. Továbbá a kormány döntése alapján a felsőoktatási intézmények maximum 18 fokra fűthetik fel épületeiket. Az elszabaduló energiaárak a fürdőket sem kímélik, az egyik Pest megyei fürdő komoly változtatásokat eszközöl, a miskolci fürdők pedig bezárnak.  • Tippek
  • Lakáshitel