Huszonöt milliárdos MFB-hitel Demján orosz lottóüzletéhez

2009.03.23. 07:48

Nyereményrekord született a múlt héten a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó orosz Orglot lottójátékán. A magyar üzletember cégének 51 százalékos tulajdonában lévő társaság által jegyzett Goszlotto alig féléves történetében most vitték el először a 100 millió rubeles (650 millió forint) jackpotot.

A magyar befektető - a Gazprombank kivásárlásával - 200 millió eurót invesztált az első oroszországi össznemzeti szerencsejátékba, amely azonban eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyelőre mintegy 16 ezer fogadási helyen lehet játszani, amit az év végére 60 ezerre szeretnének bővíteni. Ehhez - és az Orglotban való részesedés növeléséhez - további tőkére van szüksége Demjánnak, amihez a Napi értesülése szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosítja a fedezetet.

Az MFB 82 millió euró, azaz közel 25 milliárd forint hitelt nyújt, amiből a bővítést és a technikai fejlesztést finanszírozzák. Az orosz társaságban való tulajdonszerzéshez Demján vélhetően az Orglot Magyarország Befektetési Zrt.-t használja fel, amelynek alaptőkéjét 2008 októberében 24 milliárd forintra emelték.