Nagyon nem jönnek az uniós ezermilliárdok

2009.10.14. 07:27 Módosítva: 2009.10.14. 16:19
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) forrásaiból tavaly a tervezettnél 45,2 százalékkal kevesebbet fizettek ki, mondta Becker Pál, az Állami Számvevőszék általános főigazgató-helyettese az Országgyűlés eseti bizottságának ülésén. Százforintnyi megítélt támogatásból tényleg csak 2,3 forintot fizettek ki az év végéig, és ebből csak néhány tíz fillér jutott a pályázóknak.

A főigazgató-helyettes arról is tájékoztatta az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottság tagjait, hogy az ÚMFT keretében a megítélt források aránya 24, míg a szerződéssel lekötött pénzösszegé 19 százalék.

Becker Pál igen alacsonynak tartotta a kifizetett források arányát, ami 2,3 százalékot tett ki. Ez utóbbi a főigazgató-helyettes szerint akár egyik okai is lehet egy esetlegesen a későbbiekben bekövetkező forrásvesztésnek. A kifizetett pénz mintegy 84-85 százaléka ugyanis a kiemelt projektekhez kapcsolható.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) általános főigazgató-helyettese úgy vélte: a forrásvesztés kockázatát növelik a rendszerben meglévő további gondok is. Példaként említette, hogy az úgynevezett EMIR-rendszerben a zárlati és a követetés kezelési folyamatok nem mindig működnek megfelelő színvonalon. Emellett az úgynevezett szabálytalanságkezelés sem mindig megfelelő. Erre példaként a kohéziós alapot, ezen belül is a környezetvédelmi ágazatot hozta fel. De az irányító hatóságok rendszeres ellenőrzését is hiányolta.

Pozitívumként említette Becker Pál az ÚMFT intézményrendszerének stabilitását, továbbá azt, hogy a strukturális alapoknál 84,9 százalék a felhasználási arány - ami uniós keretek között is jónak nevezhető -, míg a kohéziós alapok felhasználási aránya 47,3 százalék. Ez utóbbi a középmezőnynek felel meg - mondta a főigazgató-helyettes.

Az ellenzéki képviselők - Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), a bizottság elnöke és Nógrádi Zoltán (Fidesz) - súlyos rendszerhibákat emlegettek, míg a kormányoldal - Veres József (MSZP) és az ülésen jelen lévő Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára - úgy vélte, hogy az államigazgatásban minden lehetséges módon támogatják az ÚMFT projektjeinek sikeres megvalósítását.

A számvevőszéki vezető tájékoztatására szerdán reagált az NFÜ. A fejlesztési ügynökség kiemeli, hogy Magyarország élen jár az uniós tagság nyújtotta lehetőségek kiaknázásában. Példaként említik, hogy hazánk elsőként írt ki pályázatokat, és hogy a megindított projektekért elsőként mi kértünk átutalást az EU-tól. A közlemény kitér arra is: idén október elejéig közel 3000 milliárd forintot ítéltek meg a nyertes pályázóknak, emellett 11 930 szerződést meg is kötöttek több mint 2590 milliárd forint értékben. A támogatásból 520 milliárd forintot utaltak át, több mint 2400 projektet pedig sikeresen le is zártak.