Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mindenki az Emfesz körül sürgölődik

2009.11.26. 08:10
A Gazprom érdeklődik az Emfesz iránt – áll a Gazprom exportvállalatának helyettes vezetője, Szergej Jemeljanov nemrég írt belső levelében a Népszabadság értesülése szerint. A Világazdaság értesülése szerint pedig az E.On mérlegeli az Emfesz megvásárlását. Az energetikai miniszter szerint az állam is fontolgatja, hogy az MVM tulajdonrészt szerezzen a cégben.

Szergej Jemeljanov, a Gazprom exportvállalata, a Gazprom Export vezérigazgató-helyettese egy néhány napja kelt titoktartási nyilatkozattervezetben kifejezi cége érdeklődését a magyar Emfesz Kft. megvásárlása iránt – tudta meg a Népszabadság több független forrásból.

Ilyen tárgyalásokat évek óta rebesgetnek, és elemzők a Gazprommal hozták összefüggésbe a hazai gázcég máig tisztázatlan, az ismeretlen svájci RosGasnak történő áprilisi eladását is. Ugyanakkor hivatalos Gazprom-források még nem erősítették meg az orosz társaság e szándékait, és ilyen dokumentum sem került ki a gázmulti berkeiből.

A lap Emfesszel kapcsolatos kérdésére a Gazprom magyarországi kommunikációs megbízottja útján azt felelte, hogy a kft.-vel kapcsolatos kérdéseket nem kívánják kommentálni. A lap megkeresésére a Gazprom Export belső anyagának tényét a hányatott sorsú magyar gázszolgáltatónál nem erősítették meg.

A Világgazdaság mai száma pedig arról ír, hogy az  E.On egyik magyarországi érdekeltsége komolyan mérlegeli, hogy megvásárolja az Emfesz Kft.-t. A szakmai körökből származó értesülés azért lenne ésszerű, mert az E.On biztosíthatná a magyar cég hosszú távú gázellátását.

Az Emfesz iránt nemcsak külföldről érdeklődnek. Hétfőn Hónig Péter energetikai miniszter a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja az Emfesz esetleges átvételének lehetőségét. A részletekeről azonban egyelőre a tárca és a potenciális vevő, az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) is hallgat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?