Mindenki az Emfesz körül sürgölődik

2009.11.26. 08:10
A Gazprom érdeklődik az Emfesz iránt – áll a Gazprom exportvállalatának helyettes vezetője, Szergej Jemeljanov nemrég írt belső levelében a Népszabadság értesülése szerint. A Világazdaság értesülése szerint pedig az E.On mérlegeli az Emfesz megvásárlását. Az energetikai miniszter szerint az állam is fontolgatja, hogy az MVM tulajdonrészt szerezzen a cégben.

Szergej Jemeljanov, a Gazprom exportvállalata, a Gazprom Export vezérigazgató-helyettese egy néhány napja kelt titoktartási nyilatkozattervezetben kifejezi cége érdeklődését a magyar Emfesz Kft. megvásárlása iránt – tudta meg a Népszabadság több független forrásból.

Ilyen tárgyalásokat évek óta rebesgetnek, és elemzők a Gazprommal hozták összefüggésbe a hazai gázcég máig tisztázatlan, az ismeretlen svájci RosGasnak történő áprilisi eladását is. Ugyanakkor hivatalos Gazprom-források még nem erősítették meg az orosz társaság e szándékait, és ilyen dokumentum sem került ki a gázmulti berkeiből.

A lap Emfesszel kapcsolatos kérdésére a Gazprom magyarországi kommunikációs megbízottja útján azt felelte, hogy a kft.-vel kapcsolatos kérdéseket nem kívánják kommentálni. A lap megkeresésére a Gazprom Export belső anyagának tényét a hányatott sorsú magyar gázszolgáltatónál nem erősítették meg.

A Világgazdaság mai száma pedig arról ír, hogy az  E.On egyik magyarországi érdekeltsége komolyan mérlegeli, hogy megvásárolja az Emfesz Kft.-t. A szakmai körökből származó értesülés azért lenne ésszerű, mert az E.On biztosíthatná a magyar cég hosszú távú gázellátását.

Az Emfesz iránt nemcsak külföldről érdeklődnek. Hétfőn Hónig Péter energetikai miniszter a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja az Emfesz esetleges átvételének lehetőségét. A részletekeről azonban egyelőre a tárca és a potenciális vevő, az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) is hallgat.