Előbújhat az Emfesz igazi tulajdonosa

2010.04.30. 16:30
Az immár egy éve tartó, az Emfesz tulajdonjogáról szóló vitában a céget vezető Góczi István szerint eljött a fordulat ideje. A cég eladása miatt gyanúsítás alatt álló ügyvezető igazgató szerint egy moszkvai bírósági ítélet véget vethet a cég körüli pereknek és nyomozásoknak, és ha tiszta lesz a helyzet, előléphetnek a szakmai befektetők is. Góczi szerint az állam részéről racionális döntés lenne beszállni a cégbe.

Góczi István ügyvezető igazgató szerint fél éven belül megnyugtató és végleges fordulat történhet az Emfesz tulajdonjoga körüli, immár egy éve tartó vitában. Az Emfesz most egy moszkvai választott bírósághoz fordul, hogy ott döntsék el, hogy jogszerű volt-e a cég tavaly áprilisi eladása. Az érintett moszkvai bíróságot (az orosz Kereskedelmi és Ipari Kamara mellett működő Nemzetközi Kereskedelmi Döntőbíróságról van szó) abban a szerződésben jelölték ki, amelyben Góczi István az Emfesz előző tulajdonosának a nevében eladta a céget. Ezzel Góczi szerint jogilag végleg rendeződhet az egész vita. A moszkvai bíróság négy-hat hónapon belül hozhat ítéletet.

Mint arról már korábban részletesen beszámoltunk, tavaly áprilisban Góczi István, a magyar gázpiac bő negyedét uraló Emfesz ügyvezető igazgatója egy dollárért eladta a céget a Svájcban bejegyzett RosGas-nak. Csakhogy az Emfesz addigi tulajdonosa, a ciprusi Mabofi, és tulajdonosa, az ukrán Dmitrij Firtas azt állították, hogy Góczi nem egyeztetett velük erről, és lényegében ellopta ezzel az Emfeszt.

Hosszú pereskedés indult, a fordulatokról már korábban beszámoltunk (itt és itt és itt olvashat  a legutóbbi fejleményekről). Góczi ellen jelenleg is nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, és van egy első fokú, nem jogerős polgári peres ítélet, amely az eladást jóváhagyó Magyar Energiahivatalt új eljárásra kötelezi. A Mabofi sem áll nyerésre, hiszen egy svájci bíróság időközben jogerősen jóváhagyta az eladást, illetve az új tulajdonos cégbírósági bejegyzését is sikertelnül támadták meg Magyarországon.

Számos per van folyamatban még, és nemcsak az Emfesz és a Mabofi között, hanem Dmitrij Firtas másik érdekeltsége, a gázkereskedő Rosukrenergo és az Emfesz között is. (Utóbbi egy stockholmi bíróságon folyik, vagyis eddig Svájcban, Magyarországon, Svédországban és Oroszországban foglalkoztak jogászok a magyar kft. furcsa történetével.)

Vizsgálatot kértek önmaguk ellen

Góczi István péntek délelőtt magyar újságíróknak bemutatott egy dokumentumot, amely alapján az Emfesz maga kéri, hogy az eladás jogszerűségét egy moszkvai bíróság vizsgálja meg. Ezzel tulajdonképpen maga ellen indított eljárást az Emfesz. A moszkvai döntőbíróságot abban a szerződésben jelölték ki jogviták esetében eljáró hatóságnak, amelyben Góczi a Mabofi nevében eladta az Emfeszt a RosGas-nak. Vagyis a Mabofi tulajdonosai ehhez sem járultak hozzá. Információink szerint a Mabofi ezért nem is akar résztvenni a most induló moszkvai eljárásban.

Azonban Góczi álláspontja szerint ő érvényes felhatalmazással intézte a cégeladást, tehát jogilag ő akkor is a Mabofi nevében járult hozzá a moszkvai bíróság kijelöléséhez, ha ez adott esetben Dmitrij Firtasnak, vagy a Mabofit vezető David Brown igazgatónak nem tetszik. „Legfeljebb kirendelnek nekik egy védőt, ha nem akarják képviselni magukat” – mondta Góczi.

Miért pont most jöhet fordulat?

A mostani lépés ideje Góczi szerint többek között azért jött el, mert már a magyar ügyészség is elfogadta, hogy meghatalmazása valós volt, így jogában állt az Emfeszt eladni. Góczi szerint ha a moszkvai döntőbíróság jóváhagyja a RosGas-zal kötött szerződést, akkor ez igazi jogi adu lesz a cég kezében, és onnantól kezdve az összes többi ellene indított per értelmét veszti.

Ugyanakkor aligha lehet véletlen, hogy a cég a moszkvai lépést éppen a magyar választások második fordulójának másnapján tette meg – illetve az eljárás megindulásáról szóló igazolás április 26-i keltezésű. A magyar gazdaság számára stratégiai fontosságú Emfesz további sorsa ugyanis politikai kérdés is. Az elmúlt hónapokban az ukrán elnökválasztás és a magyar parlamenti választás miatt jegelték a tárgyalásokat, ám valószínűleg léteznek forgatókönyvek az Emfesz jövőjére nézve, és most eljött az ideje az érdemi lépéseknek.

Az Index kérdésére Góczi István azt mondta, hogy ha a moszkvai ítélet kedvező lesz, az stabilizálhatja a cég helyzetét, és előjöhet a RosGas mögött álló szakmai befektető. Ez piaci vélekedések szerint csak az orosz állami óriás, a Gazprom (vagy annak egy leánya) lehet.

Korábban a magyar parlamentben is elhangzott, hogy az Emfeszben kisebbségi tulajdonosként megjelenhetne az állami MVM (Magyar Villamos Művek). Az utóbbi években több európai példa is volt arra, hogy a Gazprom a helyi kormányhoz közel álló cégekkel alapít közös vállalatokat. Tehát illene a cég politikájába, hogy bevegyen egy magyar partnert is.

Ráadásul 2015-ben lejár a Gazprom és az E.on közti hosszútávú szerződés, vagyis a legfontosabb magyarországi gázkereskedő akár el is tűnhet a hazai piacról.

Információink szerint már megkezdődött a tervezgetés 2015 utánra, és akár az újjászervezett Emfesz is lehet a magyar gázpiac legfontosabb szereplője. Az MVM-en kívül állítólag a gázüzletágban egyre aktívabb Mol is a lehetséges magyar partnerek között van, bár ezt a cégnél még informálisan sem erősítette meg senki.

Góczi az Index kérdésére azt mondta, hogy magyar részről még semmilyen érdeklődéssel sem találkozott a cég tulajdonrésze iránt. Ugyanakkor azt mondta, „ha lesz ilyen igény az állam részéről, akkor az a magyar gazdaság és a fogyasztók érdekében hozott racionális döntés lenne”. Illetve azt is hozzátette még, hogy a magyar állami szerepvállalás „nem ártana az ügynek”.