Ilyen szövegeléssel 300 forint lesz euró

2010.06.04. 16:15
A Fidesz politikusainak nyilatkozatai kapcsán a piaci elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy a durva kijelentések a kampányígéretekből történő visszatáncolást szolgálják. Egyes szakértők a jegybank beavatkozásának lehetőségét sem zárják ki, sok múlik a következő napokon.

Durva kijelentésnek nevezi Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője Szijjártó Péter mai mondatait, miszerint Magyarország vonatkozásában nem túlzás államcsődről beszélni. A kormány illetékesének mai szavai és a tegnapi piaci reakciók teljes figyelmen kívül hagyása is azt bizonyítja, hogy az új kormány továbbra sem hajlandó elfogadni a piaci realitásokat – írja elemzésében Tóth Gyula.

Nem szándékos?

Ugyanakkor nem hiszi, hogy a Fidesz szándékosan gyengíti a forintot. A piaci nyomás arra kényszerítheti a vezetést, hogy végül mégiscsak elfogadják a valóságot tekintettel a forint euróval szemben megfigyelt mozgására – írja az UniCredit elemzője utalva a 208-as szintet is megközelítő árfolyamra.

Tóth Gyula a következő lépések szempontjából fontosnak nevezte a hétvégére tervezett tényfeltáró bizottság első megállapításait, melynek következtében a kormány talán konkrét elképzelésekkel is előáll. Mindeközben feszülve figyeljük a forint frankkal szembeni árfolyamát, ami egy bizonyos szint elérése után a magyar jegybank beavatkozását is kiválthatja, mivel az kedvezőtlen hatással jár a pénzügyi stabilitásra.

Jöhet a jegybank?

A Nomura elemzője, Peter Montalto szerint a Fidesz szavai egyértelműen a kormány gazdaságpolitikájának csinálnak helyet. Az IMF és az EU viszont nem engedheti, hogy Magyarország letérjen az útról, így pedig a csődveszély is valószínűtlen. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen kijelentéseket lehet tenni anélkül, hogy felfordulást okoznánk a piacon, erősen megnőtt az esélye, hogy az MNB-nek kell közbeavatkoznia a forint védelmében.

A Goldman Sachs elemzője, Magdalena Polan szerint a Fidesz legutóbbi kommentjei annak a retorikának részei, ami előkészíti a kormány visszalépését a korábbi kampányígéretektől , egyben "puhítja" az IMF-et a közelgő tárgyalásokra. A túlzó kifejezések használata az előző kormány által hátrahagyott közpénzügyi állapotról nagyon hasonló ahhoz, ahogy az előző kormány is kommunikált és az Egyesült Királyságban tapasztalható legutóbbi kampánytaktikához is.

Arcmentés, kitáncolás

Voltaképp arcmentés folyik jelenleg, miközben valószínűleg fontos döntéseket hoznak a jövő makrogazdasági politikájáról, és előkészítik a fordulat bejelentését. Elsőként a "valódi" deficitet, majd egy két éves tervet kommunikálnak majd a hírek szerint. A Goldman úgy véli, a kedvező szcenárió a valószínű, vagyis az, hogy a kormány megegyezik az IMF-fel és az EU-val a fiskális konszolidáció folytatásáról, amelybe némi lazítás is bele fog férni a strukturális átalakítások következtében, amelyeket a párt kampányában megígért, és amelyek azonban még ugyancsak bejelentésre várnak.

A magyar kormány az ukrán és román kormánnyal került hasonló szituációba, ahol igen kemény tárgyalások folynak a nemzetközi szervezetekkel és hitelezőkkel a korábbi populizmus letörése, és a fiskális konszolidáció következetes végrehajtása miatt. Magdalena Polan megemlíti azt is, kockázatos lehet, ha a Fidesz úgy gondolja, hatékonyan tudja befolyásolni a forint árfolyamát (a párt korábbi nyilatkozatai szerint a gyenge forint támogatná a magyar gazdaságot), és ezért gondatlanul kommunikál a gazdaság állapotáról. A piac "büntetése" azonban gyorsan jöhet, a devizahitelesek számára fájdalmas, 300 euró forint árfolyamot hozhat, figyelmeztető jelzést adva az új magyar kormánynak.

A Fidesz vezető politikusainak "ítéletnapi szavai" a választási ígéretekből – például az adócsökkentésről szólóból – való kitáncolást szolgálják, illetve azt, hogy felkészítsék az embereket a kellemetlen intézkedésekre (pl. szociális támogatások és juttatások megnyirbálására) - mutatott rá kommentárjában Török Zoltán is. A Raiffeisen Bank budapesti makroelemzője úgy látja: rendkívül szűk a tér az új kormány számára a költségvetési manőverezésre, bár meglátása szerint némi deficittúllépés várható, hiszen a mostani 3,8 százalékos GDP-arányos idei hiánycél nem tartható.

Török meglátása szerint amíg nincs tisztán látás a Fidesz költségvetési terveiről, addig gyengélkedhet a forint és ez negatívan hathat a térség többi piacára is. Nagy valószínűséget ad ugyanakkor annak, hogy miután a mostani piaci zavar enyhül, megnyugszanak a kedélyek, akkor vissza fog tudni erősödni a forint az euróval szemben a 275-ös szint felé.