Trükkel szabadulna Kopitstól a kormány

2010.12.20. 08:24
A kormány rájött, hogy nagyon elszúrta a Költségvetési Tanácsot felszámoló, múlt hétfőn elfogadott törvényt, mert a pontatlan megszövegezés miatt nem tudják visszahívni Kopits György elnököt. Bár még aznap gyorsan egy újabb törvényjavaslatot nyújtottak be, azt csak akkor fogadhatja el a parlament, ha az ellenzék egy része hozzájárul a Házszabálytól való eltéréshez. A benyújtott törvény egyelőre csak egy látszólag jelentéktelen, megfogalmazásbeli korrekciót tartalmaz, de ha megkapná a sürgősséget, a szavazás előtti utolsó pillanatban is lehet tartalmi változást hozó módosító indítványt benyújtani hozzá.

Egy hete, hétfőn a parlament a kormány javaslatára megszavazta azt a salátatörvényt, amelyben leszámoltak a Költségvetési Tanács eddigi formájával. De még ugyanaznap a kormány benyújtott egy újabb törvényjavaslatot, amelyben a KT-re vonatkozó részt rögtön módosítaná is.

Ártalmatlannak tűnik, valójában trükk

Maga a benyújtott törvényjavaslat (pdf-formátum) látszólag jelentéktelen dolgot korrigálna az elfogadott törvényben. A hétfőn este megszavazott törvény úgy szól, hogy az új Költségvetési Tanács egyik tagja lesz „egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdász.” Az újabb törvényjavaslat ehelyett úgy akarja megszövegezni a jogszabályt, hogy „a köztársasági elnök a Költségvetési Tanács egy tagját a kiemelkedő tudású közgazdászok közül nevezi ki.” A két szöveg között tartalmilag nincs különbség.

A játék nem is erre megy ki, hanem arra, hogy a kormány gyorsan kijavítsa az elkövetett bakiját. Az történt ugyanis, hogy, amint arról az Index elsőként beszámolt, a hétfőn elfogadott törvény másik részét olyan szerencsétlenül sikerült megszövegezni, hogy annak értelmében januártól két Költségvetési Tanácsunk lesz: egy olyan, amelyet a kormány most létre akar hozni (Schmitt emberén kívül tagja lesz még az ÁSZ-elnök és az MNB-elnök), és lesz egy olyan, amelyben egyedül a most elnöklő Kopits György marad, hiába akarta őt is elküldeni a kabinet.

A múlt hétfőn benyújtott újabb törvényjavaslat valójában ezt a hibát akarja korrigálni. Ugyan a törvényjavaslat mostani formájában erre nem alkalmas, de ha a parlament elkezdi tárgyalni – házszabálytól való eltéréssel – akkor bármikor benyújthat a kormány egy zárószavazás előtti módosító indítványt a tárgysorozatba vett törvényjavaslathoz, és abban oldanák meg Kopits visszahívását.

Ellenzékiek átszavazása nélkül nem megy

Van azonban egy bökkenő: ahhoz, hogy a szóban forgó törvényjavaslatot a parlament még a téli ülésszak vége előtt, vagyis csütörtök előtt elfogadhassa, és így az új KT január 1-jei megalakulása előtt hatályba is léphessen, az kell, hogy ma, egy nap alatt áthajtsák a parlamenten. Ez csak Házszabálytól való eltéréssel tudja megoldani a kormánypárti oldal, amihez kell a jelen levő képviselők négyötödének támogatása. Márpedig a Fidesz-KDNP-frakció nem képvisel ekkora erőt, még a három független honatyával egyetemben sem, és ha az ellenzéki pártok nem szavaznak át a mai parlamenti ülésen, akkor lőttek a kormány tervének.

Márpedig annak fényében, hogy az ellenzéki pártok nemmel szavaztak a KT-t megölő salátatörvényre, az várható, hogy ma sem állnak az egyelőre titkolt, egy látszólag ártatlan szórendcserében kimerülő kormánypárti akarat mellé.

A költségvetési törvénybe nem kapaszkodhatnak bele

A kormány nem kapaszkodhat abba sem, hogy ha ma megakad az akciója, akkor esetleg a csütörtökön zárószavazáson áteső jövő évi költségvetéshez nyújtsa be egy zárószavazás előtti indítvány formájában a Kopits visszahívhatóságát lehetővé tevő szöveget. Ezzel ugyanis a költségvetési törvény salátatörvénnyé válna, azt pedig pár évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság megtiltotta.

Éppen ezért az a rend azóta, hogy a költségvetési törvény szimplán a minisztériumi számokat, hatásköri szabályokat rögzíti, és egy másik jogszabályból, a „költségvetést megalapozó törvényből” csinál salátatörvényt a kabinet, abban biztosítja a költségvetésben foglalt számok teljesíthetőségét. Ezt a salátatörvényt azonban már lezárta a parlement a mögöttünk hagyott héten, ebben szerepelnek a KT-t felszámoló hibás paragrafusok.