Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Lemondott Kopits György a KT éléről

2011.01.31. 17:39 Módosítva: 2011.01.31. 17:42

Benyújtotta lemondását a parlament elnökének Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. Kopits február 8-tól így már nem vezeti a háromfőssé zsugorodott testületet.

DBELO20090115007

Kopits a személyével szembeni bizalom „nyilvánvaló megszűnésével” és azzal indokolta távozását, hogy az új KT semmiben sem hasonlítható a tavaly év végéig működő KT-hez, az új sokkal gyengébb jogosítványokkal rendelkezik, nem jut hozzá a szükséges információkhoz, az elemzői gárdájától pedig meg van fosztva.

Mint beszámoltunk róla, tavaly év végén a kormány kezdeményezésére a parlamenti többség lesilányította a kormányzati költségvetési tervek több gyenge pontjára rávilágító KT-t. Olyan szerencsétlenül sikerült azonban elfogadniuk a KT-t kinyíró törvényt egy sor baki után, hogy az egyik paragrafusban év végével leváltották Kopitsot az elnöki posztról, egy másik paragrafus miatt és Schmitt Pál államfő késlekedésének köszönhetően Kopits mind a mai napig hivatalosan a KT elnöke.

Így most Kopits lemondásával két főből áll a KT, Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András MNB-elnök ez a két személy, és elnök híján nem is ülhet össze az intézmény. Schmitt Pálra várnak, aki nem tudni meddig vár, hogy kinevezzen egy „kiemelkedő tudású közgazdászt” az elnöki posztra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!