Salamon
0 °C
13 °C

Cséfalvay: Nem játszunk az IMF-fel

2011.11.27. 18:41 Módosítva: 2011.11.28. 01:11

Nem Törökország példáját követi Magyarország azzal, hogy pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára vasárnap a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Az államtitkár arra a "játékra" utalt, amelynek során Törökországnak elhúzódó IMF-es tárgyalásokkal sikerült megtartania a piac bizalmát.

Cséfalvay Zoltán egyben reményét fejezte ki, hogy a Magyarország befektetésre ajánlott adóskockázati besorolását még megtartó két hitelminősítő megvárja az IMF-fel folytatott tárgyalások eredményét, mielőtt lépésre szánná el magát.

Nincs tabutéma

Arra utalva, hogy Orbán Viktor több beszédében is leszögezte, hogy Magyarország nagyobb önállóságot szeretne kiharcolni a mostani program idejére, Cséfalvay jelezte, hogy Budapest nem fog meghátrálni az olyan ellentmondásos lépések megtárgyalásától, mint a bankadó vagy a végtörlesztés.

"Természetesen vitatkozhatunk a krízisadókról, a bankadóról és a végtörlesztésről, hogy ezek jó vagy rossz döntések" - mondta Cséfelvay. "De egész Európa új problémákkal szembesül, és ezek megoldásához osztoznunk kell a kockázatokban és a terhekben." Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy a kírisadók átmenetiek, és a kormány a folyamatban lévő reformok után 2013-tól kivezeti őket.

Az államtitkár egy esetleges kamatemeléssel kapcsolatosan elmondta: "A jegybank független intézmény Magyarországon. Amennyiben kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank, az a szervezet önálló döntése. És azt elfogadjuk".

Új adóemelések jöhetnek

Cséfalvay szerint a kormány számára továbbra is a növekedés a központi kérdés, még akkor is ha 0,5 és 1 százalék közé csökkent a jövő évre várt bővülés a korábban tervezett 1,5 százalékról. Ugyanakkor, ha a kormány veszélyben érzi a költségvetést, nem fog hezitálni, hogy olyan további bevételnövelő lépéseket tegyen, mint amilyenek például a most szeptemberi jövedékiadó-emelések voltak - tette hozzá az államtitkár.