A Malév-utasok hatoda kaphat kárpótlást

2012.02.10. 06:51 Módosítva: 2012.02.10. 06:58

A csődbe ment Malévnek a légitársaság bejelentése szerint még több mint 750 ezer érvényes foglalása volt a már biztosan nem induló járataira. A pórul járt utasoknak az utazás időpontjától és a vásárlás módjától függően több lehetőségük is van visszaszerezni a pénzüket, de lehet, hogy több százezren hoppon maradhatnak.

A kormány 2 milliárd forintot különített el egyes Malév utasoknak. Ez a kárpótlás azokra vonatkozik, akiknek a február 3-át követő három napra szólt a jegye, vagy már elutaztak és február 29-ig tértek volna vissza a Malévvel. Hogy ez pontosan hány embert érint, és pontosan hány, illetve milyen összegű foglalás szól a rendeletben nem szereplő időszakra – tehát a február 7-e után indulni tervezőkre és azokra, akik február 29-e után jöttek volna vissza –, lényegében egyhetes várakozás után sem kaptunk részletes választ.

A légitársaságtól azt mondták, hogy több osztályon már alig dolgoznak, így nehézkes az egyedül a Malév birtokában lévő információk feldolgozása. Az összes foglalásukat jelenleg értékben és darabban sem tudták megmondani, a Malév kommunikációs vezetője annyit közölt: a foglalásoknak nagyjából a 16 százalékát érintheti a kormányzati mentőcsomag. Ez azt jelenti, hogy legalább 630 ezer ember esik ki az állami kárpótlás hatálya alól.

Közülük biztonságban érezhetik magukat azok, akik bankkártyával vették meg a jegyüket, nekik a kártyakibocsátó bank visszatéríti a kifizetett összeget – azok viszont nem, akik PayPallal fizettek. Szintén aggódhatnak azok, akik utazási irodánál fizették be a jegyüket, erősen kétséges ugyanis, hogy ki és miből tudná kárpótolni őket. Azok pedig, akik készpénzért vettek Malév-jegyet a nem védett időtartamra, nagy valószínűséggel keresztet vethetnek a pénzükre.