Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,53 Ft
7 °C
31 °C

5 milliárdos anti-Microsoft pályázat

2008.02.01. 14:58
A Gazdasági Minisztérium, ha már szóba állt a nyílt forráskódú szoftverek forgalmazóival, nem nyugszik bele, hogy a Microsofté legyen a teljes magyar oktatási szoftverbüdzsé. Az MSZP-s irányítású MeH 25 milliárdos microsoftos tenderével szemben az SZDSZ minisztérium 5 milliárdos pályázatot tervez a világcég konkurensei számára.

A Microsoft magyarországi hegemóniája ellen lázadó cégek mellé állt a gazdasági tárca. Az Index információi szerint a minisztérium az SZDSZ elnöke, Kóka János álláspontjához hasonlóan, egyre keményebben elkötelezi magát a nyílt forráskódú platformok beszerzése mellett.

A tárca tervei szerint még 2008 első félévében kiírnak egy újabb tendert, amely a hazai oktatási intézmények számára lehetővé tenné, hogy ne csak a microsoftos termékeket használják az iskolákban és az egyetemeken. A jelenlegi elgondolás szerint egy 5 milliárdos tender kiírására próbálják rábírni a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságot annak érdekében, hogy a Campus és a School szerződések lejártával a kormányzat ne prolongálja az amerikai szoftver cég magyarországi egyeduralmát az állami szektorban.

Az Index cikke nyomán eddig példátlan egységfront alakult ki a nyílt forráskódú szoftvereket forgalmazó cégek között. A KSZF ugyanis január első napjaiban írt ki egy 25 milliárdos pályázatot. A tender szövege azonban egyértelművé tette, hogy a kormányzat a világtrendekkel ellentétben továbbra is évekre elkötelezné magát a Microsoft mellett. A kiírásban néven nevezték a céget, Microsoft licencként emlegetve a pályáztatott termékeket. Három konkurens cég a hét elején közös sajtótájékoztatón tiltakozott a Microsoft protekciója miatt.

A kiírás újdonsága volt az is, hogy az MSZP irányítású MeH az oktatási célú szoftverbeszerzést is belevette a 25 milliárdos kalapba, holott a terület az SZDSZ-es fennhatóság alatt állt informatikai minisztérium megszűnése után a szintén SZDSZ-es GKM-re hagyományozódott. A MeH-hez eddig az államigazgatás számára beszerzett szoftverek pályáztatása tartozott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás